Canals

Calçats Casa Pijaume

Va començar sent una espardenyeria fundada per Vicenç Pijaume i Soler, a la Rambla de la Llibertat de Girona, on l'establiment s'ha mantingut fins avui amb la quarta generació de la nissaga

Per qui no cone­gui Girona, podem asse­gu­rar que can Pijaume ocupa el cen­tre neuràlgic de la Ram­bla de la Lli­ber­tat, és un dels esta­bli­ments que bate­gen entre el riu i el car­rer Ciu­ta­dans i des d'aquesta posició pri­vi­le­gi­ada ha pogut cop­sar el pols del que era el prin­ci­pal mer­cat d'una ciu­tat que fins a l'any 1944, sobre­tot els dis­sab­tes, trans­for­mava la Ram­bla en el rovell de l'ou de Girona, un clap mul­ti­co­lor en què hor­to­lans, page­sos, trac­tants o mes­tres­ses de casa tre­ba­lla­ven, amb delit, venent, com­prant, xafar­de­jant, fins que al mig­dia la bri­gada de neteja s'esforçava per trans­for­mar el pai­satge i con­ver­tir la Ram­bla en un pas­seig, on els estu­di­ants, els sol­dats, els admi­nis­tra­tius, els boti­guers o els emple­ats apro­fi­ta­ven l'hora­baixa per esti­rar les cames, fer rela­ci­ons i tren­car la rutina. Tal com ha escrit Enric Miram­bell en el seu lli­bre Retalls de vida giro­nina, “a par­tir de mitja tarda es veien les senyo­res que ana­ven a com­prar a alguna de les diver­ses saba­te­ries que hi havia a la banda del riu o a les boti­gues de roba de sota la volta. Com si obeïssin a una con­signa, podíem com­pro­var que en les cases d'arran de l'Onyar s'hi tro­ben diver­sos esta­bli­ments de venda de calçat, men­tre que a sota les vol­tes pre­do­mi­na­ven els comerços que venien roba en peça”. Una de les boti­gues que pen­ja­ven sobre el riu estava ocu­pada per Vicenç Pijaume i Soler, que era nas­cut el 1852 i fill de Rupià i es va esta­blir a Girona vint anys més tard. Tal com explica el seu nét, Vicenç Pijaume i Jua­nola, “l'avi hau­ria obert el negoci en la dècada dels setanta, perquè quan el van cri­dar per anar a la mili va poder pagar una quota de cinc-cen­tes pes­se­tes, la qual cosa vol dir que la botiga li anava bé”. En aquell temps que a la Ram­bla no hi havia aigua cor­rent, per beure'n la gent l'anava a bus­car a la font de la Roca i les dones no tenien més remei que ren­tar la roba al riu, els Pijaume es van con­so­li­dar com una de les famílies res­pec­ta­des del pas­seig. La botiga ocu­pava la part del davant de la casa, la família es reco­llia i tre­ba­llava a les habi­ta­ci­ons que dona­ven al riu, dor­mia al pis de dalt, cen­trava la seva acti­vi­tat en la venda d'espar­de­nyes i esclops (les pri­me­res per a l'estiu, els segons a l'hivern). A més, Vicenç Pijaume era artesà fila­dor, con­fec­ci­o­nava cor­des i cor­dills a la Devesa i mos­trava una forta impli­cació amb la ciu­tat, ja fos donant suport a la família d'Antoni Roca, que el setem­bre del 1911 va per­dre la casa a causa d'un incendi a la plaça de la Inde­pendència, com, un any més tard, aju­dava les famílies dels sol­dats morts a Meli­lla.

A Can Pijaume encara recor­den els bons temps, quan els dis­sab­tes bai­xa­ven a mer­cat els page­sos, els bos­que­rols i els tre­ba­lla­dors dels vol­tants de Girona, ja fos­sin de Canet d'Adri, Anglès, Colo­mers o Sarrià; homes de fei­nes dures i de cami­nar acce­le­rat que tenien cita obli­gada amb una botiga on aquells dies asse­nya­lats es venien més de 150 parells d'espar­de­nyes. Amb un preu de 0,70 cèntims i una durada d'entre deu i vint dies, aquell calçat amb sola de cànem va ser el pro­ducte estre­lla d'una casa que el 1907 va començar a ven­dre saba­tes i, tot i que el 12 d'octu­bre del 1931, va morir Vicenç Pijaume Soler, el seu fill Ramon Pijaume Vives va saber donar con­tinuïtat a un negoci en què no només es trac­tava amb abar­ques i saba­tes sinó que va ampliar la venda de cor­des i cor­dills amb la con­fecció de xar­xes, balan­ces de crancs o altres eines per anar a pes­car al riu. Abans de la guerra, Ramon Pijaume, que era hos­pi­ta­lari de la ger­man­dat de Nos­tra Senyora de Lorda, havia con­ver­tit la botiga en esce­nari de sin­gu­lars tertúlies ciu­ta­da­nes i punt de referència per orga­nit­zar viat­ges a la Cova Santa del Piri­neu o a Roma. Pro­per al cler­gat i a la Girona que inten­tava con­ser­var les essències, Ramon Pijaume tant es pre­sen­tava al con­curs d'arte­sa­nia orga­nit­zat pels gua­nya­dors de la guerra –l'any 1941 va obte­nir el cinquè premi– com apa­dri­nava una cam­pana o orga­nit­zava excur­si­ons a Mont­ser­rat.

Ramon Pijaume es va tro­bar que les tècni­ques, els gus­tos i la moda ana­ven can­vi­ant a una velo­ci­tat ver­ti­gi­nosa. Les espar­de­nyes de vetes havien que­dat supera­des per les de sola de goma, més tard van arri­bar les saba­ti­lles i les espor­ti­ves, i si volia sal­var la botiga no tenia més remei que ade­quar l'oferta als nous temps. Va ser el seu fill Vicenç Pijaume i Jua­nola, cate­quista, actor de tea­tre amb el grup Ade­mar, que el 1960, a Santa Afra, es va casar amb Eli­o­nor Sureda, qui sense resig­nar-se a viure de les glòries del pas­sat, jun­ta­ment amb la seva esposa, va fer un nou plan­te­ja­ment per un esta­bli­ment que tot i que havia vist i sofert el canvi pro­gres­siu de la Ram­bla –entre els sei­xanta i els vui­tanta es va des­plaçar l'eix comer­cial de la ciu­tat i això va afec­tar esta­bli­ments de tota la vida– va man­te­nir el vigor d'una marca que es va aca­bar de con­so­li­dar l'any 2000, quan després que se cedís el relleu a la quarta gene­ració de la saga –se'n van fer càrrec els fills Vicenç i Nuri Pijaume i Sureda– la botiga fou reno­vada i a l'esta­bli­ment que encara avui ocupa els números 9 i 13 de la Ram­bla de la Lli­ber­tat es con­ti­nua venent una gran vari­e­tat d'espar­de­nyes, saba­tes per a plan­ti­lles de mides amples i espe­ci­als per a peus deli­cats i tota mena de calçat per a home i dona, de moda còmoda i actual. L'any 2003, en un arti­cle publi­cat a La Van­guar­dia, Fran­cesc Fer­rer asse­gu­rava que havia com­prat les pri­me­res espar­de­nyes a can Pijaume feia qua­ranta anys, quan va par­ti­ci­par en la marxa popu­lar de Lla­gos­tera a la Bis­bal, i també que man­te­nia la fide­li­tat a la botiga perquè “tot i que el petit comerç no ha pogut llui­tar con­tra els grans impe­ris econòmics, la qual cosa fa que cada dia sigui més difícil tro­bar boti­gues d'aquesta mena, tenim la sort que per ara té asse­gu­rada la con­tinuïtat”.

Set anys desprès, Vicenç Pijaume Sureda, que manté la impli­cació ciu­ta­dana, ha estat el dar­rer res­pon­sa­ble de l'asso­ci­ació de comer­ci­ants i veïns de la Ram­bla i l'Argen­te­ria, i ha sabut espe­ci­a­lit­zar l'oferta per no que­dar enrere, a can Pijaume, on encara es poden tro­bar espar­de­nyes de vetes, les fabrica una empresa de la Mata de More­lla, s'han tro­bat que els ha can­viat el pai­satge. No només han tan­cat esta­bli­ments antics com ara can Mala­ret, sinó que avui les franquícies s'han apro­piat de la Ram­bla i s'ha tren­cat el vin­cle invi­si­ble que con­ver­tia l'espai sota els til·lers en el cor de la ciu­tat.

Calçats Pijaume
Any
1875
Història
Casa PIjaume va començar sent una espardenyeria fundada per Vicenç Pijaume i Soler, a la Rambla de la Llibertat de Girona, on l'establiment s'ha mantingut fins avui, que la quarta generació de la nissaga continuen venent una gran varietat d'espardenyes, sabates per a plantilles de mides amples i especials per a peus delicats i tota mena de calçat per a home i dona, de moda còmoda i actual.

Dos testimonis de precisió

Can Pijaume de la Rambla era un dels establiments més populars de Girona; cronistes, periodistes i escriptors han parlat de la casa o dels seus estadants presentant-los com un cos animat al cor de la ciutat. En una crònica publicada a Presència el dia 1 de juliol del 1981, Manel Bonmatí i Romaguera, que en aquell moment era el periodista més vetarà de la ciutat, es podia llegir: “La nostra Devesa estava molt solitària i gairebé abandonada dels gironins. Únicament els diumenges d'estiu era utilitzada per a fer-hi algun concert de la ‘brillante Banda del Regimiento de Asia, número 55', o bé pels estudiants per anar a fer unes copes al quiosc del vell Clara, establert als voltants de l'entrada als jardins i que per un ralet et donava una orxata o bé una graciosa amb un parell d'olives. Si el dia era plujós, la nostra excursió es limitava a recórrer les muralles i baluards que hi havia als terrenys que avui ocupen el cine Albèniz i la casa de Correus. Allí hi havia l'avi Pijaume, corder d'aquell temps, enfeinat a fer els seus cordatges o bé els interminables cordills”.

La presència de la família Pijaume també era present en els jocs de nens, com Jaume Ministral i Macià, que vivia a la casa de sobre i el 21 de setembre del 1988 recordava al Diari de Girona: “Qualsevol alumne que hagi viscut les intenses jornades del pati del grup escolar en aquells anys trenta coneixerà la tècnica de fer ballar una baldufa: amb un cordill que en dèiem de piano i que anàvem a proveir a l'espardenyeria Pijaume de la rambla”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.