Canals

Esports Nabes

El que va començar com un negoci de sabates a mida s'ha convertit en una botiga dedicada al material d'esport en la qual les sabates especialitzades hi tornen a tenir un paper destacat

L'any 1926 el veí de girona Narcís Bes i Bosch va deci­dir ini­ciar un negoci de con­fecció de saba­tes a mida al número 1 del car­rer de la Neu de la ciu­tat de Girona, al lloc on actu­al­ment hi ha la botiga cen­tenària de Can Puja­des, a tocar de la ram­bla de la Lli­ber­tat.

Va obrir la botiga i es va dedi­car a la fabri­cació de saba­tes a mida tant per a homes com per a dones. El lloc era tan cèntric que tenia garan­tida una bona cli­en­tela per poc bé que sor­tis­sin les saba­tes.

A par­tir del 1936, amb l'esclat de la guerra, va con­ti­nuar tre­ba­llant com va poder. Mai no va tan­car la botiga, però tenia mol­tes difi­cul­tats per tro­bar pell. Tant en la guerra com en la post­guerra fal­tava de tot, i sovint calia recórrer a l'estra­perlo o als inter­can­vis. Quan la cosa es va anar recu­pe­rant, li sub­mi­nis­trava la pell els magat­zems de Can Joan Fer­rer, al car­rer Ciu­ta­dans, on s'aca­ba­ria tras­lla­dant al cap d'uns anys.

Va ser l'any 1953 quan Narcís Bes Bosch va tras­lla­dar la botiga al número 3 del car­rer Ciu­ta­dans, al local on anti­ga­ment hi havia hagut la botiga de foto­gra­fia Fotos Sans. A par­tir d'aquí, va començar una nova etapa en la venda de saba­tes d'home cosi­des a mà. Ales­ho­res s'ano­me­nava arte­sa­nia de luxe. Era un calçat que anava cata­lo­gat com a saba­tes menor­qui­nes. Va ser per aque­lla època que van dei­xar de fer saba­tes a mida per a home i van dedi­car-se exclu­si­va­ment a la sabata de dona.

Entre els anys 1957 i 1958 Narcís Bes Bor­rell, entra com a apre­nent de saba­ter a tre­ba­llar al cos­tat del seu pare. Afi­ci­o­nat al mun­ta­nyisme i als esports vin­cu­lats a la mun­ta­nya com ara l'esquí, es va ado­nar ben aviat, tant ell com la seva dona, que aquesta mena d'arti­cles no els tocava ningú a la ciu­tat, que eren difícils d'acon­se­guir per als afi­ci­o­nats d'aquesta mena d'esports.

Al cap d'un temps van començar a intro­duir, de mica en mica, arti­cles rela­ci­o­nats amb els esports de mun­ta­nya com ara mot­xi­lles, botes, etc. Després, a mesura que l'esquí es va anar fent més popu­lar, es van intro­duir en aquest món de la neu en el qual van ser pio­ners a la ciu­tat de Girona i que els ha donat renom en les dar­re­res dècades. Aquesta dedi­cació es va con­ver­tir en exclu­siva a par­tir del 1983, quan es va ampliar la botiga del car­rer Ciu­ta­dans i es va com­prar un local del cos­tat. En els últims anys, l'arti­cle estel·lar de la botiga ha tor­nat a ser la sabata, la sabata espe­ci­a­lit­zada, tant la de mun­ta­nya com la de run­ning, o d'atle­tisme, per dir-ho d'una manera més ente­ne­dora, que els han permès cape­jar amb una certa solvència tant l'arri­bada de les grans superfícies comer­ci­als com la crisi dels dar­rers tres anys.

La família va obrir, fa una uns deu anys, una altra botiga al car­rer Mer­ca­ders dedi­cada a la roba espor­tiva per a mai­nada, que la regenta la Vio­lant, una de les nebo­des.

Narcís Bes es va casar amb Cris­teta Ginesta fa poc més de qua­ranta anys i tenen qua­tre fills, en Nor­bert, l'Anna, en Jordi i la Cris­tina. En Jordi, cone­gut com a Toti, i la Cris­tina són mem­bres de la fede­ració d'esquí i d'alpi­nisme. Ella ha estat una esquia­dora des­ta­cada al nos­tre país, men­tre que en Toti és un espor­tista d'elit espe­ci­a­lit­zat en mara­tons de mun­ta­nya i amb un pal­marès relle­vant. Fa poc va acon­se­guir el ter­cer lloc en una impor­tant prova dis­pu­tada als Estats Units.

La botiga la regen­ten actu­al­ment la Cris­teta i en Jordi, que veu d'aquesta manera vin­cu­lada la seva acti­vi­tat espor­tiva amb l'acti­vi­tat labo­ral i asse­gura la con­tinuïtat a un negoci que ja fa gai­rebé vui­tanta-cinc anys que va obrir per pri­mera vegada les por­tes al cen­tre de la ciu­tat de Girona.

Esports Nabes
Any.
1926
història.
Narcís Bes i Bosch es va instal·lar de sabater al centre de Girona i es va traslladar, en els anys cinquanta, al carrer de Ciutadans, on va continuar, encara que per poc temps, fent sabates a mida a través de catàleg, una activitat que el seu fill va anar abandonant per dedicar-se a la venda de material relacionat amb els esports de muntanya, una especialització que els ha permès superar els entrebancs que se'ls han anat presentant.

Més de quatre mil parells de sabates a mida al llarg de cinquanta anys d'ofici

Narcís Bes Borrell calcula que al llarg de la seva vida, el seu pare va arribar a fer entre quatre i cinc mil parells de sabates. Molta gent de Girona s'adreçava a la sabateria, ja que es trobava en un lloc cèntric. Es desconeix amb quins preus treballaven a final dels anys vint, però cap a final dels anys setanta el preu oscil·lava entre les 200 i 300 pessetes el parell, el que, en aquella època era una quantitat important.

A mitjan anys vint, quan Narcís Bes Bosch va iniciar la seva carrera de sabater es triaven les sabates a través de catàleg i llavors es feien a mida. Als clients se'ls ensenyava el catàleg, triaven un model que els fes gràcia, amb un color i un tipus de pell determinat. Posteriorment, es feia un motlle de fusta per a cada client i es guardava amb l'etiqueta corresponent. Els clients eren gairebé fixos i els peus canviaven poc. En tot cas, si calia fer-hi alguna modificació s'utilitzaven les alces.

Una vegada preses les mides i tallades les peces de pell, les enfranquidores cosien les sabates, que tant podien ser de pell girada com de tefilat. Després es feia una prova al client o clienta i se l'hi entregava. En cas que no anés del tot bé, es feien els retocs que convingués.

Les sabates a mida es van continuar fent fins a mitjan anys seixanta quan, de mica en mica, el negoci es va anar decantant cap a altres articles, primer de muntanya com ara motxilles, botes, etc., i més endavant, del món de l'esquí, que començava a convertir-se en un esport popular. Tot i que ja era una cosa residual, l'any 1983 es va deixar del tot la fabricació de sabates.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.