Canals

Carnisseria Juandó

Aquesta empresa familiar, que avui té tres botigues i a part de carn ven plats preparats, vins formatges i olis, té com a màximes la comoditat, el bon servei i la bona qualitat

En Joan Aliu i For­nells és un home res­pon­sa­ble. Està pre­o­cu­pat perquè tot i inten­tar ser un comer­ci­ant exem­plar i escar­ras­sar-se per ofe­rir el millor pro­ducte als cli­ents, en els dar­rers vint anys han des­a­pa­re­gut la majo­ria de les explo­ta­ci­ons rama­de­res, i si vol ofe­rir carn fresca no té més remei que fer mans i mànigues per man­te­nir la qua­li­tat que des del 1927 ha acom­pa­nyat les car­nis­se­ries Juandó. Joan Aliu explica que el negoci el van ini­ciar el seus oncles avis Josep i Emili Juandó i Pla­nas, nas­cuts a Taialà, que cap al 1927 tenien dues para­des al mer­cat, una botiga a la Ram­bla de la Lli­ber­tat i «uns anys abans de la guerra, quan el tio Milio es va casar amb Car­men Esparch, en Josep va com­prar la botiga que actu­al­ment hi ha al car­rer Nou». La constància i el bon tre­ball els va donar la fama de tenir la millor carn de Girona, una equació que no era gaire com­pli­cada si tenim pre­sent que a l'escor­xa­dor muni­ci­pal, que estava situat a l'avin­guda Ramon Folch, allà on avui hi ha els jut­jats, es matava cada dia, i Emili Juandó s'encar­re­gava que les millors peces arri­bes­sin a una botiga equi­pada amb les neve­res Fri­gi­daire que fun­ci­o­na­ven amb bar­res de gel i li per­me­tien man­te­nir la qua­li­tat i el ser­vei. Tot i que la Guerra Civil espa­nyola va fer que els dos ger­mans fos­sin mobi­lit­zats al cos d'intendència i des­ti­nats a Figue­res, la veri­tat és que les car­nis­se­ries van superar totes les difi­cul­tats deri­va­des d'aquell període excep­ci­o­nal, i quan va arri­bar la post­guerra i les car­ti­lles de raci­o­na­ment, l'Emili va con­ti­nuar com­prant bes­tiar i el seu germà Josep va col·labo­rar amb l'escor­xa­dor de Can Turon, que es tro­bava al car­rer de Bar­ce­lona, en la mateixa època –1940– que el nebot, Joan Aliu Juandó, va començar a tre­ba­llar com a apre­nent. L'entrada al negoci d'aquest nou mem­bre fou deter­mi­nant per a la nis­saga, que a més de ven­dre carn de vede­lla, conill, pollas­tres o algun brau que es matava a la plaça de Santa Eugènia, va man­te­nir una línia ascen­dent fins que l'any 1958 Joan Aliu es va casar amb Lour­des For­nells i Olivé, una per­sona molt dotada que va donar un nou impuls a la botiga: «L'any 1962 –asse­gu­rava Aliu– el meu pare va obrir una sucur­sal a Tossa i si la botiga de Girona va fun­ci­o­nar com un rellotge va ser gràcies a la mare, que sabia fer rela­ci­ons públi­ques». Final­ment, quan Josep Juandó va ven­dre l'edi­fici del car­rer Nou a Joan Aliu Juandó, el nou amo va refer l'habi­tatge i després de dos anys d'obres –la botiga es va tras­lla­dar pro­vi­si­o­nal­ment al car­rer Mig­dia–, va pre­sen­tar un esta­bli­ment moder­nit­zat en el qual ja hi havia un tau­lell fri­gorífic i s'hi man­te­nia la mateixa qua­li­tat. L'any 1972 Joan Aliu i For­nells, que com els seus altres ger­mans Josep i Joa­quim havia estu­diat al Collell, «els pares tenien molta feina i era la millor solució», es va posar dar­rere el tau­lell, i tot i que va voler com­pa­gi­nar els estu­dis amb la botiga, ben aviat va cons­ta­tar que no ho podia fer seguir tot, i menys encara després d'haver-se casat, el 1981, amb Dolors Gui­fre i Hipòlit, que era depen­denta de la casa.

Avui, Can Juandó, on es con­ti­nuen ela­bo­rant arte­sa­nal­ment els pro­duc­tes de car­nis­se­ria i ha obert un obra­dor cen­tral al car­rer Pere Compte, és una empresa amb con­tinuïtat asse­gu­rada. D'una plan­ti­lla de setze per­so­nes, la filla gran, Sílvia Aliu Guifré, és un dels set mem­bres de la família que hi tre­ba­lla.

Carnisseria Juandó
Any.
1927
HISTÒRIA.
Carnisseria i xarcuteria fundada a l'any 1927 per Josep i Emili Juandó i Planas, nascuts a Taialà, que tenien dues parades al mercat; més tard van obrir una botiga a la rambla de la Llibertat i una altra al carrer Nou. S'ha mantingut com un establiment de referència, una empresa familiar en la qual avui hi treballen setze persones. La màxima de l'empresa ha estat sempre la comoditat, un bon servei i molta qualitat.

Cada carrer és un món per descobrir

Quan va exercir com a president del Gremi de Carnissers i Xarcuters de les Comarques Gironines, que era el temps de les vaques boges, Joan Aliu va fer una defensa entusiasta de la vedella de Girona: «Cada dia ens manifestem dins les nostres botigues; expliquem les virtuts de la carn de vedella. Defensem cada dia el nostre producte. Cal –va assegurar a la premsa– que s'uneixin ramaders, escorxadors, sales de desfer i carnissers per intentar recuperar la confiança de la gent». Ho deia ell, que mai l'havia perdut i sabia que la marca de la seva empresa era un segell de garantia per a milers de ciutadans. Tal com va recollir Ricard Josep i Llavalloll en l'escrit d'acomiadament del seu germà Quim, mort en un desgraciat accident de trànsit fa dos anys, «Treballar en un negoci familiar no és gens fàcil moltes vegades, però en Quim va trobar el seu lloc... Li agradava el contacte amb els clients i coneixia l'ofici, i per això es va convertir en un pilar de Can Juandó. Avui només és l'endemà... quan cal tornar a pujar la persiana de la carnisseria i fer persistir la tenacitat que ha demostrat tot l'equip humà de Can Juandó». Una tenacitat que els ha portat a fer una feina com cal però alhora reivindicar una ciutat més viva, amb una altra ànima, que descobreixi que cada carrer és un món i «per això els comerciants hem de fer el possible perquè el públic els pugi descobrir».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.