Canals

La força d'un grup

Avui

Pensat i escrit en català

El primer exemplar de l'Avui va sortir al carrer el 23 d'abril del 1976

El primer director del diari va ser Josep Faulí i des de llavors uns altres deu periodistes se n'han ocupat

A final de 2004 es va liquidar Premsa Catalana i es va constituir la Corporació Catalana de Comunicació, ara integrada al grup Hermes

El diari va tenir un naixementmolt ràpid. Es temia que les autoritats revoquessin el permís

El juny del 1975, quan només fal­ta­ven uns mesos perquè morís el gene­ral Fran­cisco Franco, el lla­vors minis­tre d'Infor­mació i Turisme, León Her­rera, va visi­tar Bar­ce­lona. Com que hi havia un clima social favo­ra­ble, la peri­o­dista Mar­ga­rita Rivière, lla­vors al Dia­rio de Bar­ce­lona, li va pre­gun­tar què en pen­sa­ria d'algú que li demanés edi­tar un diari en català. La res­posta del minis­tre va ser: “Pues me pare­cería muy bien”.

No es pot dir que tot comencés en aquell moment, perquè feia anys que hi havia un movi­ment en la soci­e­tat civil cata­la­nista per edi­tar un diari en la nos­tra llen­gua. De fet, al 1972 s'havia cons­tituït l'empresa Premsa Cata­lana, pro­pi­e­tat de Jordi Malu­quer, amb aquest objec­tiu.

Davant les parau­les del minis­tre, els pro­mo­tors del futur Avui es van reu­nir urgent­ment per pre­pa­rar la docu­men­tació que es dema­nava per crear un diari. Pocs dies després. Jaume Vilalta viat­java cap a Madrid amb una maleta plena de docu­ments. El fun­ci­o­nari, acla­pa­rat per aque­lla mun­ta­nya, va pre­gun­tar: “¿A dónde va con tanto papel?” Vilalta va dema­nar que li segellés la instància –cosa que va acon­se­guir– i li va donar tota la docu­men­tació.

A con­ti­nu­ació va tru­car a Josep Espar, que va esbom­bar la notícia en una con­ferència de premsa: ja s'havia dema­nat auto­rit­zació per publi­car un diari d'infor­mació gene­ral pen­sat i escrit en català.

Però una cosa era sol·lici­tar el permís i una altra obte­nir-lo. Va cal­dre fer molts viat­ges i els tràmits no avançaven. Ara bé: el 22 de novem­bre del 1975, dos dies després de la mort del dic­ta­dor, Jaume Vilalta va tor­nar a Madrid per entre­gar més papers. El fun­ci­o­nari li va dir: “Bueno, ahora sí que se lo con­ce­derán”. “¿Usted cree?”, va pre­gun­tar Vilalta, escèptic. “Claro –va res­pon­dre el fun­ci­o­nari– por­que muerto el perro, muerta la rabia”.

El fun­ci­o­nari l'encer­tava, tot i que el permís es va retar­dar fins al 23 de gener del 1976. Tres mesos després, el 23 d'abril del 1976, l'Avui ja era al car­rer. Va néixer amb pres­ses perquè entre els pro­mo­tors hi havia por que les auto­ri­tats s'ho repen­ses­sin.

El peri­o­dista Josep Faulí (1932-2006) va ser el pri­mer direc­tor de l'Avui. El diari va néixer amb poca infra­es­truc­tura. Si Josep Faulí va enge­gar la maquinària, durant l'etapa de Jordi Malu­quer es va millo­rar la impressió, la com­pa­gi­nació i la tipo­gra­fia. També es van adqui­rir els pri­mers pro­ces­sa­dors de tex­tos.

El local que l'Avui tenia a l'edi­fici d'El Noti­ci­ero Uni­ver­sal es va fer petit. El 31 de gener del 1981 tot el per­so­nal va mar­xar cap al car­rer Con­sell de Cent, 425.

Després de Josep Faulí, diver­sos peri­o­dis­tes de pres­tigi es van fer càrrec de l'Avui, i tots hi van dei­xar la seva empremta: a Jordi Malu-quer, suc­ces­sor de Faulí, el va seguir Jaume Ser­rats, que es va fixar com a objec­tiu arri­bar als 40.000 exem­plars. Va incre­men­tar la plan­ti­lla de peri­o­dis­tes i va fer adqui­rir una rota­tiva pròpia. El següent direc­tor, San­ti­ago Ramen­tol, va apos­tar per la moder­nit­zació tècnica, els temes pro­pis, les edi­ci­ons de dilluns i un català més ente­ne­dor. Albert Vila­dot va impul­sar molts pro­jec­tes edi­to­ri­als per atreure més lec­tors. Vicenç Villa­toro va lide­rar un ambiciós pro­jecte de reac­ti­vació política i empre­sa­rial, amb canvi de rota­tiva, maqueta i sis­tema informàtic a mida, a més posar el diari a inter­net.

Aquesta experiència empre­sa­rial no va reei­xir i, a més, el moment econòmic era molt crític. L'empresa va haver d'apli­car un dur pro­grama d'ajust. En aquest període difícil es va ocu­par del diari el peri­o­dista Vicent Sanc­his, el direc­tor que ha durat més temps al càrrec a l'Avui, ja que va entrar al febrer del 1996 i va mar­xar al novem­bre del 2007. En la seva etapa es va reno­var el diari, es va bus­car una nova maqueta, que es manté en l'actu­a­li­tat, i es va can­viar el sis­tema tècnic edi­to­rial. Amb tot, el diari neces­si­tava una empresa sòlida per garan­tir-ne el futur i diver­sos grups s'hi van interes­sar. A final del 2004, Premsa Cata­lana va que­dar liqui­dada i es va cons­ti­tuir una nova empresa per fer-se càrrec de l'Avui: la Cor­po­ració Cata­lana de Comu­ni­cació, amb els grups Godó i Pla­neta i l'Ins­ti­tut Català de Finan­ces com a acci­o­nis­tes. Al juny del 2005 l'empresa es va tras­lla­dar a Enric Gra­na­dos, 84.​Vicent Sanc­his va ser subs­tituït per Xavier Bosch. Al cap de l'any el va suc­ceir Toni Cru­a­nyes, fins lla­vors el seu adjunt i, poste­ri­or­ment, Car­les Flo, en aquell moment direc­tor gene­ral de l'empresa. Aquesta etapa va aca­bar el 27 de novem­bre del 2009, quan el grup Her­mes, edi­tora d'El Punt, entre altres publi­ca­ci­ons, va adqui­rir la tota­li­tat de les acci­ons de la cor­po­ració. L'empresa va nome­nar Xevi Xirgo, exdi­rec­tor de Presència i fins ales­ho­res direc­tor d'El Punt a les comar­ques giro­ni­nes, nou direc­tor de l'Avui. Jus­ta­ment avui com­pleix un any en el càrrec.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.