Cultura

L'univers Borja fet música

Jordi Savall recrea el món sonor d'una de les dinasties més controvertides de la història en un nou disc-llibre

“Més que netejar la llegenda negra dels Borja, volem mostrar que n'hi ha una de blanca”

Borja. Aques­tes cinc lle­tres encara gene­ren una certa reverència i temor. Es tracta d'una dinas­tia con­tro­ver­tida que va viure el trànsit entre l'edat mit­jana i l'època moderna, en ple Renai­xe­ment, i va apor­tar a la història per­so­nat­ges pode­ro­sos, com ara dos papes i diver­sos gover­nants.

Enguany se cele­bren els cinc-cents anys del nai­xe­ment de Fran­cesc de Borja (1510-1572), i l'Ajun­ta­ment de Gan­dia, d'on era ori­gi­nari, ha vol­gut recor­dar la figura del que va ser vir­rei de Cata­lu­nya i alhora evo­car la mag­ni­ficència de la família sen­cera. Fruit d'això, neix el CD-lli­bre Dinas­tia Borja, Església i poder al Renai­xe­ment (Ali­a­vox), que Jordi Savall pre­sen­tarà en un con­cert al Saló del Tinell (MUHBA) el dia 7 de gener, un con­cert que dedi­ca­ran al pare Miquel Bat­llori.

“En aquest tre­ball reco­llim mol­tes músiques que es van com­pon­dre en aque­lla època i que estan lli­ga­des a fets històrics con­crets, com ara per l'assas­si­nat de Joan de Borja, la mort de Lorenzo de Mèdici o la coro­nació de Calixt III. N'hi ha d'altres de les quals tenim els tex­tos i hem recreat la música”.

Una de les rare­ses reco­lli­des és el Cant de la Sibil·la del Cançoner de Gan­dia, que inter­preta Mont­ser­rat Figue­ras, el Salve regis mater de Mar­bri­ano de Orto, que evoca el moment en què Rode­ric Borja és ele­git papa amb el nom d'Ale­xan­dre VI, i el romanç La rosa enflo­rece, un anònim sefar­dita que evoca l'expulsió dels jueus de la península Ibèrica. Fins i tot s'inclou (en un dels 4 CD aple­gats) una Pro­fessió de fe (Credo in unum Deum) atribuïda al mateix Fran­cesc de Borja.

“Més que nete­jar la lle­genda negra dels Borja, volem mos­trar que n'hi ha una de blanca”. L'hebra­ista i poeta Manuel For­cano, que ja ha par­ti­ci­pat en els ante­ri­ors tre­balls històrics de Savall, des­taca que els Borja es van rode­jar d'huma­nis­tes relle­vants. Apunta, a més, que Ale­xan­dre VI va donar lli­ber­tat als artis­tes i intel·lec­tu­als de la seva cort, a banda de rebre amb els braços oberts els jueus expul­sats de la Península. Va ser sota el papat de Calixt III, “un jurista dur i fred”, que es va ins­tau­rar la tra­dició de tocar a l'ànge­lus i es va fer la pri­mera orga­nit­zació de la Bibli­o­teca Vati­cana, a càrrec de Cosme de Mont­ser­rat, bisbe de Vic. Una altra curi­o­si­tat: va ser Calixt III qui va anul·lar el judici con­tra Joana d'Arc i va exco­mu­ni­car el cometa Halley, que va ate­mo­rir la soci­e­tat del 1456.

Pel que fa a Fran­cesc de Borja (lloc­ti­nent de Cata­lu­nya del 1539 al 1543), el poeta i inves­ti­ga­dor Josep Piera asse­gura que ha redes­co­bert “l'esta­dista i diplomàtic”, més enllà de la imatge fúnebre que en tenim avui dia. Piera valora el seu com­promís religiós amb la Com­pa­nyia de Jesús: “Renun­cia al poder ter­re­nal per arri­bar al cel”. Va ser un per­so­natge, d'altra banda, que va fer Gan­dia “una petita Fer­rara”, gràcies al negoci del sucre. L'edi­to­rial valen­ci­ana 3 i 4 edi­tarà el die­tari espi­ri­tual dels dar­rers anys de Fran­cesc de Borja, sobre el qual també es pot veure una expo­sició al Palau del Lloc­ti­nent de Bar­ce­lona fins al 16 de gener.

Con­veni de col·labo­ració

Jordi Savall, pre­si­dent de la Fun­dació CIMA, ha sig­nat una sèrie de con­ve­nis amb l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona per tal de fer ser­vir espais de la ciu­tat, com ara les Dras­sa­nes o el mones­tir de Pedral­bes, i un altre per esta­blir marcs de col·labo­ració amb altres enti­tats.

“Aquests acords per­me­tran fer que arre­lin les acti­vi­tats de recerca, pedagògiques i cre­a­ti­ves”. Una d'aques­tes acti­vi­tats és la pri­mera acadèmia de for­mació pro­fes­si­o­nal, de recerca i d'inter­pre­tació d'ins­tru­ments d'època, que es farà al desem­bre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.