Canals

2005

Incansable

Cami­nante no hay camino / se hace camino al andar / y al vol­ver la vista atrás / se ve la senda que nunca se ha de vol­ver a pisar”. Pot­ser ningú millor que Josep M. Espinàs pot assa­bo­rir aquests ver­sos mítics de Mac­hado. El seu recor­re­gut com a escrip­tor ha estat mar­cat per uns camins que l'han dut per tot Cata­lu­nya, però també per la península i les Bale­ars: ens refe­rim a la sèrie A peu per, que va enge­gar el 1956 amb A peu pel Pallars i la Vall d'Aran.

No es tracta de sim­ples excur­si­ons moti­va­des per una curi­o­si­tat de turista, sinó tota una filo­so­fia de vida que s'expressa a través d'aques­tes incur­si­ons en el ter­reny d'una geo­gra­fia més humana que física. El tempo és fona­men­tal. Espinàs rei­vin­dica l'anar a peu per dei­xar temps que les coses es mani­fes­tin, de la mateixa manera que, en lloc d'inter­ro­gar els vila­tans amb què es troba, calla per dei­xar-los el temps de pren­dre la paraula. Aquí el secret és la paciència (un “art”) i d'això Espinàs en sap un munt. N'ha après pas rere pas, viatge rere viatge..., i ja en són dis­set, el dar­rer a Múrcia, el 2009.

El 2005, un any mar­cat pels atemp­tats ter­ro­ris­tes de Lon­dres, però també per la pri­mera boda entre dues dones a l'Estat espa­nyol, va aparèixer aquest A peu per Mallorca. Com la resta de la sèrie, s'hi bar­reja tota mena d'estils, ja que no es tracta de cròniques pela­des, sinó que “inten­ten des­co­brir la dosi de ficció que hi ha en la rea­li­tat”. La sen­zi­llesa és, segu­ra­ment, el tret en comú amb la resta de la seva obra literària, en què hi ha títols com Un racó de parai­gua, Temps afe­git o Rela­ci­ons par­ti­cu­lars. Espinàs, a més, se'l coneix per la seva impli­cació en el movi­ment de la Nova Cançó i per ser un dels fun­da­dors dels Setze Jut­ges. Sens dubte, és un dels autors que més fide­li­tat ha con­reat entre els lec­tors cata­lans. Un autor incan­sa­ble.

A peu per Mallorca Josep M. Espinàs La Campana

A peu per Mallorca sense veure el mar de Josep Maria Espinàs

Una de les conclusions a què arribava Espinàs després d'haver caminat per Mallorca és que qualsevol poble de l'interior, com ara Campanet o Llubí, pot ser més exòtic que el mateix Singapur. Sí, sí. Hi va passar deu dies el maig del mateix any en què va sortir publicat, el 2005, i va recorre un camí que el va dur de Binissalem a Binicoprat (un itinerari que, com tots els que ha fet, apareix encapçalant el volum). L'objectiu era fer un recorregut per l'illa sense veure el mar, i ho va aconseguir.

Lluny de la imatge estereotipada d'una Mallorca atrapada entre la maquinària turística, l'escriptor va descobrir –ell va ser el primer sorprès– una altra Mallorca, una que habita en una “realitat tranquil·la i sòlida”, d'esquena als hotels i les botigues de souvenirs. Pel que fa als mallorquins de terra endins, “gent amb sentit de l'humor, i amb l'elegància i el gust per a les coses senzilles”, els va trobar molt receptius i amb ganes de xerrar.

Va parlar amb ells de coses tan variades com ara la construcció de l'aleshores futura autovia que havia de travessar l'illa o la manera de preparar les herbes (va coincidir amb una fira en què es venen herbes). Uns nens li van arribar a preguntar si era un pirata (per la pipa que duu com un apèndix al rostre). “Els diàlegs de la realitat sempre superen la ficció”.

Justament, un dels incentius de l'escriptor és sentir els dialectes de cada territori que trepitja. En el cas de Mallorca, el parlar salat va suposar tota una font de “satisfaccions”. Si bé en altres ocasions es fa passar per un autòcton (això quan no el reconeixen, ja que comença a ser assenyalat amb el dit: “Mira! L'escriptor que va a peu!”), en aquest cas ho va deixar córrer per no “fer el ridícul”: el parlar salat és un món a banda que “té un aire de mel i de poma”.

Més enllà de les guies turístiques que ofereixen una imatge morta del país, aquest A peu proposa un relat sobre el dia a dia de l'Illa, una entrada en contacte amb la gent que l'habita que dóna la il·lusió al lector que, d'alguna manera, també és una mica d'allà.

“És un gènere peculiar en la literatura catalana”

Què va representar aquesta obra en la seva carrera quan va sortir?

A peu per Mallorca va ser el primer A peu per una illa. En un àmbit turistificat, vaig voler caminar una sèrie de dies sense veure el mar. Alguns van creure que seria impossible. A l'interior vaig trobar pobles i gent d'un caràcter i un interès extraordinari.

Quin paper juga en el conjunt de la seva obra?

Literàriament, és un més en la ja llarga sèrie –22 volums– d'una singular narrativa de viatges.

La reconeix com la seva obra més reeixida i, si no, quina seria?

No es pot dir “el més”. Cada llibre té les seves característiques. Potser el valor és la creació, en conjunt, d'un gènere peculiar en la literatura catalana –i estrangera–.

TRIA DE REFERENTS

La ciutat invisible

(Proa)

Emili Rosales

Guanyadora del premi Sant Jordi, aquesta novel·la va ser una de les que més sortida van tenir aquella diada del 2005. Rosales recupera la llegenda del projecte de Carles III de fer navegable el delta de l'Ebre al segle XVIII. Com a rerefons, una història d'amor i d'intriga al voltant d'un quadre perdut de l'últim gran mestre de la pintura italiana, Giambattista Tiepolo.

Les amnèsies de Deu

(Empúries)

Joan Daniel Bezsonoff

Amb aquesta novel·la que retrata la França col·laboracionista a través de les vivències d'una família, l'autor rossellonès va merèixer el premi Salambó i també el Crexells, tots dos destinats a obra publicada. El protagonista, Mossèn Puig, té un amor secret amb l'Alexandrine Bouisse, una relació que es veu alterada amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial.

Sorra a les sabates

(La Magrana)

Joan Pons

La novel·la presenta una història d'amor travessada per l'atzar. Engega amb un nen i una nena que es coneixen quan a la televisió emeten l'arribada de l'home a la lluna. És l'estiu del 1969 i es troben a Menorca. A partir d'aquí, el Daniel i la Susanna es perden de vista però l'atzar els duu a retrobar-se, contra tot pronòstic, ja que ella està casada i ell viu a l'Europa dels Països de l'Est.

La dona silenciosa

(Quaderns Crema)

Mònica Zgustova

L'escriptora txeca torna a Praga en aquesta novel·la just en el període de la invasió nazi i soviètica. La protagonista, Sylva, és una dona aristocràtica que reflexiona ja des de la vellesa de la seva vida, del seu matrimoni sense amor, de la separació amb el seu únic fill, que s'ha vist obligat a exiliar-se, i com a únic al·licient només li queda l'esperança de retrobar el seu antic amor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.