Urbanisme

Tortosa modifica el pla integral del nucli antic i ara preveu allargar-lo fins al 2011

Els principals canvis són la reforma total del barri del Castell i la creació del centre d'interpretació de la Setmana Santa

La modificació del Pincat té data del maig del 2008, un any després de l'arribada de Ferran Bel a l'alcaldia i quan l'estat d'execució de les obres cofinançades amb la llei de barris era encara molt baix, de només el 12%. A més, segons el govern municipal, no hi havia «res fet», i van haver de redactar diversos projectes per poder impulsar les obres de millora. Durant el primer any, el govern de Bel va encarregar 31 projectes, la majoria d'obres al nucli històric. En aquest sentit, al novembre del 2007 ja s'havia executat el 28%, però encara no s'havia fet cap programa social com obliga la llei de barris. A més, el retard en l'aplicació del Pincat i en l'entrada en vigor del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) va provocar que l'Ajuntament hagués de donar llicències de rehabilitació en zones afectades per projectes municipals, com ara les cases veïnes de l'església de Sant Antoni. El govern anterior preveia recuperar l'antiga església, propietat del Bisbat, i expropiar les cases adjacents per fer-hi la Casa de les Cultures, un gran equipament per fomentar la interculturalitat.

La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va confirmar que els canvis més importants del Pincat afecten la reforma del barri del Castell i la rehabilitació de l'antiga església de Sant Antoni, que el nou govern ha previst convertir en el centre d'interpretació de la Setmana Santa tortosina. A més, aquest nou espai servirà per exposar de manera permanent els passos de Setmana Santa, una reivindicació històrica de les confraries, ja que actualment les imatges es guarden en un magatzem de lloguer del barri de Remolins. Segons Roigé, durant la llarga tramitació del POUM, l'Ajuntament va haver de tornar a donar llicències amb l'anterior pla d'urbanisme, i això va facilitar que es rehabilitessen alguns edificis de la zona. A més, el consistori no havia expropiat les cases adjacents a l'església de Sant Antoni, i després el govern de Bel va entendre que «no calia», ja que no compartia el projecte de la Casa de les Cultures, un equipament que no tenia l'aquiescència del Bisbat. «Ara estem parlant amb el Bisbat i és possible fer una cessió a llarg termini, per fer-hi un centre d'interpretació de la Setmana Santa», va dir Roigé, que també va destacar la reducció del cost del projecte per l'estalvi en les expropiacions. De fet, segons la revisió del Pincat el nou projecte té un pressupost de 686.612 euros, mentre que el projecte anterior tenia un cost de més d'1,9 milions d'euros. De la mateixa manera, la modificació del Pincat també assenyala que amb el canvi de projecte s'han estalviat l'alt cost econòmic i social que comportaria haver d'expropiar unes cases rehabilitades recentment.

El nou barri del Castell

GUSTAU MORENO

Una de les modificacions més importants del Pincat és la que afecta la reforma del barri de Castell. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va explicar que es tracta d'una modificació introduïda per la comissió de Patrimoni en el moment de la redacció del text refós del POUM, ja que la zona es troba dins del conjunt històric i artístic de la ciutat. «Hem hagut d'adaptar el Pincat al POUM», va detallar Roigé, que va recordar que ja s'han acabat les expropiacions al barri del Castell, que serà enderrocat i reconstruït. A més, l'Ajuntament ha canviat el plantejament urbanístic i ara obrirà cinc places més grans, en lloc de les vuit més menudes que s'havien programat abans, i una sèrie de carrers per respectar la trama urbana del barri. Roigé va anunciar que el projecte ja està redactat, però que ara ha de passar per Patrimoni per saber què s'ha de fer amb les restes i les galeries del subsòl, amb la connexió amb la plaça de l'Absis, i amb el passeig de Ronda.

Acabar l'any al 60%

GUSTAU MORENO

El govern de Tortosa espera acabar l'exercici del 2009 amb un grau d'execució del Pincat d'entre el 50% i el 60%. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va recordar que el conjunt de les obres al nucli antic hauria d'estar acabat enguany, però que el retard acumulat ha obligat l'Ajuntament a demanar a la Generalitat una pròrroga per poder enllestir-les en dos anys més, fins al 2011. Segons Roigé, el Pincat només té ara un 35% de pressupost executat, i a finals d'any difícilment s'haurà pogut doblar aquest percentatge. La regidora va precisar que les previsions variaran en funció del que passe amb les excavacions arqueològiques al barri del Castell, on a l'octubre van confirmar la presència d'una sèrie de túnels i galeries del segle XVI, així com altres elements urbans de l'època romana, andalusina i cristiana. Roigé va recordar que durant tot el 2008 s'han enllestit les expropiacions al sector i s'han començat els enderrocaments, alguns dels quals ha assumit l'Ajuntament subsidiàriament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.