Sense - Econòmic

CARLES ALBÀ

PRESIDENT DEL CLÚSTER D'EFICIÈNCIA ENERGÈTICA DE CATALUNYA (CEEC)

“Podem generar un sector d'eficiència líder al món”

El Clúster d'Eficiència Energètica de Cata­lu­nya (CEEC), enti­tat for­mada per un cen­te­nar d'empre­ses en què es donen la mà sec­tor públic i pri­vat, té l'objec­tiu de can­viar el model energètic del país, que forçosa­ment haurà de tran­si­tar pel sen­der de no mal­ba­ra­tar recur­sos.

Per què l'eficiència energètica és una opor­tu­ni­tat?

No és una cosa nova, l'eficiència energètica; fa 22 anys ja hi havia engi­nye­ries que ofe­rien reduir la reac­tiva de les fàbri­ques, amb unes bate­ries de con­den­sa­dors que reduïen l'ener­gia que no uses però que gas­tes. Aques­tes engi­nye­ries sufra­ga­ven la inversió en les bate­ries de con­den­sa­dors i es que­da­ven la reducció de con­sums del pri­mer i segon any. Ara que hi ha una crisi ha gua­nyat en pro­ta­go­nisme, hi ha menys diners per gas­tar i el preu de l'ener­gia, sobre­tot del petroli, ha cres­cut expo­nen­ci­al­ment.

Cal que Cata­lu­nya tin­gui una clara estratègia d'estalvi i eficiència energètica?

Tenim la sort que al país hi ha mol­tes pimes espe­ci­a­lit­za­des en engi­nye­ria i pro­duc­tes rela­ci­o­nats amb l'eficiència energètica, com per exem­ple els que per­me­ten fer moni­to­rit­zació, saber on es gasta ener­gia; fabri­cants de llu­minàries que donen la mateixa llum gas­tant molta menys ener­gia; fabri­cants d'equips de cli­ma­tit­zació que fan el mateix fred o calor sense tanta des­pesa energètica; ins­tal·ladors, man­te­ni­dors d'edi­fi­cis, com­pa­nyies elèctri­ques que pro­du­ei­xen elec­tri­ci­tat i la venen. Un entorn indus­trial pre­pa­rat per afron­tar un nou mer­cat com l'eficiència energètica, i no només a àmbit català, sinó també mun­dial, perquè hi ha mol­tes mul­ti­na­ci­o­nals que s'han ins­tal·lat a Cata­lu­nya per desen­vo­lu­par la qüestió de l'eficiència energètica. No només podem reduir con­sum i cos­tos a Cata­lu­nya, sinó que també podem gene­rar una indústria que pot ser capaç de lide­rar aquest nou mer­cat a àmbit català, espa­nyol i mun­dial. Des del clúster inten­tem unir aquests esforços, per asso­lir inno­vació, i anar de la mà del govern, que és el que estem fent amb l'Icaen.

Seran les empre­ses de ser­veis energètics (ESE) un sec­tor econòmic clau?

Pots fer eficiència o bé per inversió de l'usu­ari final o bé a través d'ESE, en què la inversió en lloc de fer-la el pro­pi­e­tari del cen­tre que fa la des­pesa d'ener­gia, la fa una empresa externa que cobra el ser­vei que presta a través dels estal­vis d'ener­gia que es gene­ren. Jo crec que les empre­ses ani­ran més cap a la inversió directa si dis­po­sen de diners per inver­tir, i si no n'hi ha per fer la inversió prèvia, opta­ran per les ESE. Si jo sóc pro­pi­e­tari d'un hotel, puc fer eficiència de dues mane­res, però serà la mateixa: fer jo la inversió per fer eficiència i després dema­nar el ser­vei d'una ESE o con­trac­tar els ser­veis de les ESE perquè facin la inversió.

Qui­nes serien les fun­ci­ons del Clúster d'Eficiència Energètica de Cata­lu­nya (CEEC)?

El clúster és una agru­pació que suma empre­ses i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, que té com a objec­tiu desen­vo­lu­par el mer­cat d'eficiència energètica a Cata­lu­nya, fent inno­vació que surt de la col·labo­ració entre empre­ses. Hem de donar con­fiança al mer­cat amb ser­veis madurs, pro­vats, que donin garan­ties. On es pot apli­car l'eficiència? En l'enllu­me­nat públic, cli­ma­tit­zació d'edi­fi­cis, enllu­me­nat inte­rior d'edi­fi­cis, etc... i tot un seguit d'àmbits.

És impor­tant donar garan­ties als cli­ents poten­ci­als.

Si, és fona­men­tal que hi hagi resul­tats visi­bles per asso­lir nous cli­ents. En un dels grups de tre­ball, que es dedica a la reducció de con­sums elèctrics en un edi­fici, hi par­ti­ci­pen una engi­nye­ria, una ins­tal·ladora i man­te­ni­dora, un fabri­cant de pro­ducte i una admi­nis­tració pública, la Dipu­tació de Bar­ce­lona. Es va fer un estudi teòric per veure què cal fer en un edi­fici tipus per reduir els con­sums, amb l'objec­tiu de pagar menys fac­tura amb un estalvi impor­tant d'ener­gia i tenir un període de retorn curt de temps. Quan hem tin­gut un model teòric fet, hem fet una prova pilot en un edi­fici de la Dipu­tació, en què la reducció del con­sum serà del 80%. Després d'haver mesu­rat l'abans i el després, ja podem ense­nyar els resul­tats als cli­ents. Així dina­mit­zem i donem segu­re­tat al mer­cat.

A banda del con­sum d'edi­fi­cis, en quins altres sec­tors hi ha mer­cat per a l'eficiència i l'estalvi?

Hem divi­dit el clúster en qua­tre grans grups: edi­fi­cació, que engloba tot el que té a veure amb con­sums elèctrics, con­sums de cli­ma­tit­zació, aigua calenta sanitària, pro­tecció pas­siva, façanes; indústria, pro­ces­sos d'eficiència en rams com l'agro­pe­cu­ari, ali­men­tari, químic, etc...; infra­es­truc­tu­res, com enllu­me­nats i tota la xarxa d'infor­mació que hi ha a la ciu­tat per poder fer-la intel·ligent (smart­city), que con­su­meix la mateixa ener­gia donant els matei­xos ser­veis o més, i mobi­li­tat, en què estem entrant en la recàrrega del vehi­cle elèctric, en què apos­tem clara­ment per una recàrrega de nit, i en el pàrquing de l'usu­ari.

Quins pro­jec­tes impor­tants heu tirat enda­vant?

Quan l'ante­rior govern va rebai­xar de 120 a 110 km/h la velo­ci­tat a les car­re­te­res i va fer un pro­grama de canvi de pneumàtics, el clúster va fer un decàleg de mesu­res d'eficiència energètica i, per demos­trar que eren via­bles, vam mos­trar un seguit de pro­jec­tes que s'havien desen­vo­lu­pat al si del clúster: un estalvi de 3.826 euros men­su­als en un magat­zem de cebes i pata­tes, amb la ins­tal·lació de ven­ti­la­dors efi­ci­ents; un estalvi de 38.000 euros men­su­als en cam­bres fri­gorífiques, amb la ins­tal·lació de con­ver­ti­dors de freqüència; una coge­ne­ració a les pis­ci­nes Picor­nell; o un sis­tema de tri­ge­ne­ració en una ins­tal·lació de cli­ma­tit­zació de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona o un sis­tema de gestió energètica al Tea­tre del Liceu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.