Tres mil nens i nenes planten un Jardí de Pau a Girona
La campanya l'ha organitzada la Coordinadora d'ONG Solidàries i l'Ajuntament de la ciutat per celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau que commemora la mort de Gandhi
“Jo tenia una idea molt simple de la pau; pensava, senzillament, que hi ha pau allà on no hi ha guerra. Després d'haver rebut la formació, m'he adonat que la pau és justícia, respecte, solidaritat, diàleg, que de conflictes i guerres, n'hi ha de molts tipus i dimensions, lluny i al costat de casa... i sobretot, que la pau també és una actitud personal, un valor que has d'aplicar en el teu dia a dia.” Qui s'expressa d'aquesta manera és Carles Salas, alumne del cicle d'Animació Sociocultural de l'IES Vallvera de Salt, un dels més de 200 nois (del seu centre i de l'Institut Montilivi de Girona) que han participat en la campanya Jardins per la Pau organitzada per la Coordinadora d'ONG Solidàries i l'Ajuntament de Girona per celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, que es commemora demà coincidint amb l'aniversari de la mort de Gandhi. Paral·lelament, Albert Sau recalca la necessitat de treballar l'empatia, Christian Ventura pondera els avantatges de rebre i transmetre una ensenyança i Tiziana Rico i Edu Gelada s'esplaien en les dinàmiques apreses.
Art amb missatge
L'objectiu de la campanya, que s'ha dut a terme de manera simultània a la ciutat de Lleida és promoure l'Educació per la Pau de manera transversal durant tot el cicle escolar. Prèviament, formats en la matèria per tècnics de la Coordinadora i de l'Ajuntament de Girona, els 200 alumnes dels instituts que hem esmentat s'han fet responsables de fer diversos tallers entre els més de 3.000 nens i nenes d'educació infantil i primària de les 14 escoles gironines que hi han participat: Annexa, Bosc de la Pabordia, Carme Auguet, Cassià Costal, Doctor Masmitjà, Joan Bruguera, Mare de Déu del Mont, Maristes, Marta Mata, Migdia, Pare Coll, Col·legi Verd, Vila-Roja i l'escola bressol Les Pipes. La tasca que s'ha fet amb l'alumnat té un vessant artístic i lúdic com la construcció de flors i plantes amb material de rebuig, i una altra d'educació en valors, que finalment també s'expressen escrits o dibuixats en els pètals, fulles, tiges o arrels. En el Jardí de Pau que demà es podrà veure al Parc del Migdia es difonen missatges com la igualtat, la llibertat d'expressió i l'acolliment a les diverses cultures; la solidaritat amb els companys que passen dificultats; el rebuig de les accions de menyspreu als altres, la potenciació de les activitats d'autoconeixement i d'autoestima, la millora de les habilitats comunicatives... entre molts d'altres que cada centre ha incorporat segons el seu criteri.
A l'IES Montilivi, els alumnes que s'hi han implicat formen part dels cicles d'Integració Social i d'Educació Infantil. Per a ells, l'experiència ha estat tan satisfactòria com la dels seus companys del Vallvera. Montse García parla d'honestedat i de saber reconèixer els errors, Sandra Palomeras i Paula Clarà defensen la coherència en la pròpia conducta, Joel Granados planta cara als prejudicis amb bones dosis de pensament crític, i Sheilla Miranda analitza la influència de l'entorn.
Un manifest per al respecte per la raça humana
“Desitgem un món en què hi hagi pau, on ningú no sigui discriminat per la seva classe social, religió o condició; on tothom tingui els mateixos drets i i on hi hagi justícia. Per aconseguir la pau cal lluitar perquè es respectin els drets humans. La pau és conèixer i valorar les diferències entre persones, independentment de la raó, pensament o sentiment. Tenim clar que tots formem part del mateix món, del mateix gènere, de la mateixa raça humana i que la falta de respecte no fa altra cosa que destruir el nostre món i la nostra humanitat.”
Demà, cloenda de la campanya al parc del Migdia i a l'Institut Vallvera de Salt
Portant una mostra de flors carregades de missatges, els alumnes de les diverses escoles protagonitzaran demà l'acte públic de cloenda de campanya, en què es llegirà un manifest, hi haurà espectacle a càrrec de Teatre de Contacte i El Galliner, i també hi haurà la participació de l'alcalde, Carles Puigdemont, i el president de la Coordinadora d'ONG Solidàries, Rafael Villena. Serà d'11 a 12 del matí al parc del Migdia. Per la seva banda, els estudiants del Vallvera de Salt s'han organitzat per construir plegats les paraules Justícia i Pau i cantar dos temes preparats per Maite Mer.