Canals

Recerca amb vocació de servei

innovació. L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), empresa adscrita al DAAM, disposa d'un total de 10 centres propis i 8 de conconciats que formen un sistema cooperatiu de recerca al servei del sector agroalimentari de Catalunya

L'Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA), empresa pública ads­crita al Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca, Ali­men­tació i Medi Natu­ral dis­posa d'un total de 10 cen­tres pro­pis i 8 de con­sor­ci­ats que for­men un sis­tema coo­pe­ra­tiu de recerca al ser­vei del sec­tor agro­a­li­men­tari del nos­tre país. El seu capi­tal humà el con­for­men un total de 600 per­so­nes, de les quals 228 són inves­ti­ga­dors, que dedi­quen els seus esforços i capa­ci­tats cien­ti­fi­cotècni­ques a aquest sec­tor. L'IRTA dis­posa, repar­ti­des per Cata­lu­nya, de 28 ubi­ca­ci­ons entre cen­tres i esta­ci­ons expe­ri­men­tals pròpies i con­cer­ta­des, fin­ques i gran­ges col·labo­ra­do­res. Aquesta dis­persió ter­ri­to­rial per­met apro­par la recerca i fer-la pro­pera al sec­tor.

Des del 1985, l'IRTA desen­vo­lupa la seva acti­vi­tat de recerca d'acord amb les direc­trius de les polítiques agro­a­li­mentària i de recerca, desen­vo­lu­pa­ment i trans­ferència (R+D+T) del govern i del Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, per tal de con­tri­buir a la moder­nit­zació, a la millora i a l'impuls de la com­pe­ti­ti­vi­tat; al desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble dels sec­tors agrari, ali­men­tari, agro­fo­res­tal, aqüícola i pes­quer, i també dels direc­ta­ment o indi­recta rela­ci­o­nats amb el proveïment d'ali­ments sans i de qua­li­tat als con­su­mi­dors finals; a la segu­re­tat ali­mentària i a la trans­for­mació dels ali­ments i, en gene­ral, a la millora del benes­tar i la salut de la població.

Aquesta és l'essència de l'IRTA, que actua segons les neces­si­tats del sec­tor tot fent recerca amb una clara vocació de ser­vei.

Per tal de com­plir la missió, l'IRTA s'estruc­tura en cinc àmbits prin­ci­pals que són els de la pro­ducció vege­tal, la pro­ducció ani­mal, les indústries ali­mentàries, el medi ambi­ent i el canvi glo­bal i l'eco­no­mia agrària. Cadas­cun d'aquests àmbits està con­for­mat per diver­sos pro­gra­mes i sub­pro­gra­mes que cobrei­xen la gran majo­ria de les matèries i acti­vi­tats en què hi ha neces­si­tats o deman­des del sec­tor agro­a­li­men­tari, tant del país com de fora, i el 2011 hi van dedi­car un total de 41,4 mili­ons d'euros.

Inno­vació tra­di­ci­o­nal. El sec­tor agro­a­li­men­tari català és, en els moments actu­als, un dels motors prin­ci­pals de l'eco­no­mia cata­lana. És un sec­tor en què con­vi­uen la tra­dició, amb pro­duc­tes molt carac­terístics de la nos­tra cul­tura ali­mentària i gas­tronòmica, i una potent acti­vi­tat en inno­va­ci­ons de pro­ces­sos i pro­duc­tes per adap­tar-se a les noves exigències, tant dels mer­cats com dels con­su­mi­dors.

Adap­tar els nos­tres pro­duc­tes tra­di­ci­o­nals i els seus pro­ces­sos de pro­ducció a les noves expec­ta­ti­ves, can­vis i exigències de la soci­e­tat i els mer­cats és un dels grans rep­tes que s'han d'afron­tar contínua­ment. Cal apor­tar eines de com­pe­ti­ti­vi­tat, tot man­te­nint l'essència dels nos­tres pro­duc­tes, i fer recerca de pro­xi­mi­tat, aju­dant i tre­ba­llant amb aquest sec­tor.

Man­te­nir i millo­rar les nos­tres races autòcto­nes, com la raça de galli­nes del Prat i un dels seus pro­duc­tes més apre­ci­ats, com els famo­sos capons del Prat és un dels exem­ples de la recerca pro­pera envers els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. No ja tan sols es dedi­quen esforços per man­te­nir i millo­rar aquesta raça (i d'altres del nos­tre patri­moni genètic ani­mal i vege­tal), sinó que a l'IRTA es fa recerca per acon­se­guir que les seves carac­terísti­ques orga­nolèpti­ques millo­rin i es dis­po­sar, per tant, de pro­duc­tes pro­pis de qua­li­tat.

Aquesta recerca que en podríem dir tra­di­ci­o­nal s'ha de fer des del seu ori­gen. Recent­ment s'ha posat al mer­cat, per al gremi de fle­quers de Girona, el Pa de Tra­mun­tana, el que ha supo­sat recu­pe­rar un pa tra­di­ci­o­nal ela­bo­rat amb vari­e­tats de blat anti­gues que havien que­dat en desús i que han estat recu­pe­ra­des per l'IRTA.

La tra­dició és, per tant, un pol d'atenció a l'IRTA, però també ho és el dia a dia dels pro­ces­sos pro­duc­tius del sec­tor agrari. També cal donar suport a les noves difi­cul­tats que sor­gei­xin, com poden ser l'apa­rició de noves pla­gues i malal­ties vege­tals i ani­mals, posant a dis­po­sició nous mètodes de pre­venció i lluita en con­tra d'aques­tes, com els tre­balls que es fan en la lluita biològica i en els pro­gra­mes per a la reducció en l'apli­cació de fito­sa­ni­ta­ris en la fruita.

En l'àmbit ani­mal, l'ali­men­tació de les espècies d'abast busca una nutrició efi­ci­ent tant des del punt de vista econòmic, que dona l'aug­ment dels preus de les matèries pri­me­res, com del crei­xe­ment dels ani­mals i la pro­ducció de resi­dus (fem­tes, purins, etc.).

La pro­ducció primària dis­posa, per tant, de l'ajuda de l'IRTA, amb un aliat que dóna suport cons­tant pel que fa al conei­xe­ment i tec­no­lo­gia en tots aquells aspec­tes i rep­tes dels seus pro­ces­sos pro­duc­tius de cria o cul­tiu.

I amb vista al futur, què ens espera? L'evo­lució cons­tant de la nos­tra soci­e­tat cap a fórmu­les d'ali­men­tació adap­ta­des a les neces­si­tats de la població, tant des del punt de vista nutri­tiu com de pre­sen­tació i d'exigència en segu­re­tat ali­mentària també són objecte de recerca a l'IRTA.

Per un altre cos­tat, l'aug­ment de la població mun­dial i la con­següent demanda d'ali­ments ha de con­duir a un apro­fi­ta­ment rao­na­ble dels recur­sos i a una acti­vi­tat agro­a­li­mentària sos­te­ni­ble i com­pa­ti­ble amb la gestió dels seus recur­sos i l'apro­vi­si­o­na­ment ali­men­tari de tota la població.

De tots és cone­gut que els recur­sos pes­quers de la Medi­terrània es van esgo­tant. Les cap­tu­res de la pesca extrac­tiva van en dis­mi­nució i les èpoques de veda són cada cop més freqüents i llar­gues. És aquí on la recerca en aqüicul­tura ha d'aju­dar el sec­tor pes­quer, i per això tre­ba­lla al seu cos­tat per acon­se­guir, per exem­ple, la cria i engreix de pops en cap­ti­vi­tat, la millora en el procés de con­ser­vació de la gamba de Palamós, així com en el desen­vo­lu­pa­ment de la tècnica i la tec­no­lo­gia necessària per al cul­tiu d'espècies comer­ci­als com són l'orada, el llo­barro, el llen­guado, la cor­bina, la cloïssa, el mus­clo, etc., i, recent­ment, s'ha ini­ciat un pro­jecte per acon­se­guir la cria comer­cial de la cranca, un espècie en franca regressió a la Medi­terrània i molt apre­ci­ada pels con­su­mi­dors.

Però, a més, els temps can­vien, i les deman­des dels con­su­mi­dors no en són l'excepció. Cada cop més, l'ali­men­tació té con­no­ta­ci­ons que van més enllà de satis­fer les neces­si­tats nutri­ti­ves, i abasta cada cop més o es rela­ci­ona amb la salut o, fins i tot, la dietètica. Aquí és on es tre­ba­lla de valent a l'IRTA. Per posar-ne un exem­ple d'última gene­ració, tots conei­xem la incon­veniència del con­sum de pro­duc­tes com els embo­tits per a les per­so­nes amb nivells alts de coles­te­rol, hiper­ten­sos, i amb risc de malal­tia car­di­o­vas­cu­lar a causa dels seus con­tin­guts en grei­xos i sal. Ja fa uns anys, un dels més clars exem­ples de col·labo­ració amb empre­ses ha posat al mer­cat un mètode revo­lu­ci­o­nari per l'asse­catge dels embo­tits. Aquesta con­sis­teix a asse­car-los lles­cats en lloc de fer-ho amb l'embo­tit sen­cer. Això no sola­ment redu­eix el temps d'asse­catge, sinó que per­met més apli­ca­ci­ons molt interes­sants i ens situa a escala mun­dial en pri­mer rang en el desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic de pro­ces­sos nous per a la indústria agro­a­li­mentària.

Aquest procés, ano­me­nat QDS, ha permès posar recent­ment al mer­cat una línia de pro­duc­tes embo­tits sense greix ni sal. Aquesta és un nove­tat mun­dial que obre un seguit d'apli­ca­ci­ons noves i posa a l'abast del con­sum un ven­tall de pro­duc­tes a un col·lec­tiu de con­su­mi­dors que, fins ara, havien vist reduïda o impos­si­bi­li­tada la seva menja. És, per tant, un clar exem­ple de desen­vo­lu­pa­ment de tec­no­lo­gia pròpia més efi­ci­ent i d'entesa entre una empresa pública i el sec­tor empre­sa­rial que, sens dubte, crearà no tan sols un retorn econòmic, sinó un avan­tatge com­pe­ti­tiu a nivell mun­dial de pri­mer ordre per a les nos­tres empre­ses.

Aquest és un dels molts exem­ples que es tra­du­ei­xen en pro­duc­tes al mer­cat, però també n'hi ha d'altres en què la inno­vació es fa més al dar­rere en el procés. Els famo­sos àcids gras­sos omega-3 s'addi­ci­o­nen a la llet en el moment d'enva­sar-la pels seus bene­fi­cis reco­ne­guts. Doncs bé, per què no incor­po­rar-los abans?. Doncs això és el que han fet a l'IRTA: incor­po­rar aquests omega-3 a l'ali­men­tació de les vaques lle­te­res (mit­jançant el posar en la ració lla­vors de lli) i, per tant, obte­nir una llet enri­quida de manera natu­ral amb els àcids omega-3 en el moment de la munyida. Això mateix també s'ha fet amb for­mat­ges d'ove­lla que ara per ara també estan natu­ral­ment enri­quits amb els omega-3.

També hi ha altres exem­ples de pro­duc­tes que estan en el mer­cat que són fruit de la capa­ci­tat, l'experiència i el conei­xe­ment de què dis­posa el govern de la Gene­ra­li­tat, a través de l'IRTA, i que, més encara en els moments actu­als, fan d'aquest Ins­ti­tut un soci estratègic per a tots els actors del sec­tor agro­a­li­men­tari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.