Sense - El Punt

La contraportada

Davant l'horror, la vida

El periodista i fotògraf Bru Rovira planteja una volta al món a través de les mares a l'exposició ‘Maternitats', que es va inaugurar ahir al Caixafòrum

A les 12 del mig­dia, a Angola, la llum pot ser feri­dora, però Bru Rovira, aquell matí de l'any 2001, neces­si­tava l'aire roent per treure's del cap la imatge de l'ado­les­cent emba­ras­sada que havia vist morir el dia abans, aga­fada dèbil­ment a la seva mà, davant la porta mateix del quiròfan on l'únic metge de l'hos­pi­tal no l'havia pogut aten­dre perquè en aquell moment estava inten­tant recom­pon­dre els budells d'una nena de cinc anys víctima de l'explosió d'una mina. Asse­gut a l'ombra d'una cabana de refu­gi­ats, Bru Rovira pen­sava en aque­lla mare ago­nit­zant que “se'n va anar com cau el ves­pre”, i lla­vors la va veure, una altra mare nena, asse­guda com ell a la sorra, pro­te­gint-se del sol amb una tela ver­me­lla i fent moi­xai­nes, com si l'ambi­ent catastròfic del vol­tant fos una escena irreal, al seu fill de mesos. “Hi jugava. Reia amb ell. Se'l men­java a petons”. Aque­lla va ser la pri­mera de les setze foto­gra­fies de Mater­ni­tats, una sèrie nas­cuda de la neces­si­tat d'afer­rar-se a alguna espe­rança en un món en ruïnes i del des­co­bri­ment que fins en la més cruel de les adver­si­tats, “no hi ha res que pugui pren­dre a cap ésser humà la seva força inte­rior”.

No hi va haver pre­me­di­tació: les mares hi eren sem­pre, anés on anés, a Rwanda, a Etiòpia, al Sene­gal, a Somàlia, a Sèrbia, a l'Índia, a Gua­te­mala, al Bra­sil, fins i tot entre les rei­xes de la presó de Wad-ras, i totes tenien en comú la bellesa indes­truc­ti­ble d'aque­lla ado­les­cent ango­lesa abraçant per pura afir­mació de la vida el seu nadó en un pai­satge devas­tat. “És com una volta al món a través de les mares”, ho resu­mia ahir Rovira en la pre­sen­tació de l'expo­sició al Cai­xafòrum Girona, l'última parada d'aquest tre­ball que ha viat­jat ja per tot l'Estat espa­nyol i també a les esco­les, on la mirada dels infants ha donat sovint una vida ines­pe­rada a les imat­ges. Repor­ter veterà esta­blert fa poc a Ordis que no vol renun­ciar a la passió pel seu ofici, Rovira sosté amb vehemència que “donar la veu a l'altre hau­ria de ser una obsessió pro­gramàtica de qual­se­vol peri­o­dista”, en con­tra de la imatge aco­mo­dada, doc­trinària i burocràtica que, afirma, trans­me­ten la majo­ria de mit­jans avui. A Mater­ni­tats ho acon­se­gueix acom­pa­nyant cada foto­gra­fia d'un relat, la història de cada una de les mares i els seus fills, per con­ver­tir cada retrat en una vivència única. “El meu propòsit és tes­ti­mo­niar la vida de la gent, no la part èpica de la història”, afirma Rovira, que acaba de tor­nar de Tunísia de docu­men­tar els efec­tes de l'ano­me­nada pri­ma­vera àrab con­vençut, com cada cop que viatja, que “la veri­tat sem­pre espat­lla una bona crònica, perquè la rea­li­tat mai és tan sim­ple com voldríem”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.