Sense - El Punt

Badalona

Falta el 70% de la inversió

L'Ajuntament de Badalona no té capacitat de prosseguir amb els projectes de barris mentre la Generalitat no injecti els milions que li deu

Fins ara s'hi han invertit 4,3 milions, dels 15 que preveia el projecte de la zona sud

El pla de barris Badalona Sud va arrencar el 2008, amb un pressupost de 15 milions d'euros (que havien de sufragar a parts iguals l'Ajuntament i la Generalitat). Fins avui s'han executat actuacions per valor de 4,3 milions, part dels quals s'han destinat a la reurbanització de cinc carrers i l'espai sota l'autopista, la instal·lació d'ascensors i la reparació de cobertes i façanes. En el capítol més social, s'han desplegat programes adreçats a joves en situació de risc i s'ha activat la unitat de suport a l'escolarització. Dels 4,3 milions d'euros gastats, la Generalitat encara deu a Badalona 1,4 milions.

Pel que fa als projectes que han restat pendents, destaca la construcció de dos equipaments previstos sota l'autopista, que ara s'han de redefinir, i un programa d'eliminació de barreres arquitectòniques. Inicialment, el calendari finalitzava el 2011 però s'acabarà allargant fins al 2017. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP), sosté que, sense la injecció econòmica de la Generalitat, “Badalona no té capacitat de tirar endavant els projectes pendents”. Com a molt, segons afirma, “es podria tirar endavant algun programa menor que només depengui de la inversió municipal”, com per exemple uns cursos.

A banda dels 6,4 milions d'euros que l'Ajuntament encara ha de cobrar (1,4 milions de la part executada i 5 milions més dels projectes pendents), la Generalitat encara li deu dos milions d'una convocatòria anterior de la llei de barris. En concret, la que va permetre remodelar la zona fronterera amb Santa Coloma de Gramenet. De fet, l'Ajuntament colomenc encara reclama al govern 1,8 milions de les actuacions de la Serra d'en Mena (nom amb què es coneix el límit amb Badalona). En aquest cas, s'han executat un 89% dels projectes. L'altre programa que Santa Coloma té aprovat, el de la zona central, va més endarrerit perquè és posterior. S'ha executat el 33% de les intervencions, pressupostades en 15 milions, i la Generalitat té un deute pendent de 2,4 milions. El consistori colomenc, en aquest cas, ha començat a repensar tot el projecte i no descarta reprogramar actuacions pendents.

A Sant Adrià de Besòs, on algunes actuacions s'han coordinat amb Badalona, ja que també s'ha intervingut a la zona fronterera, l'Ajuntament ha introduït projectes de darrera hora: reordenació de la Rambleta, urbanització del carrer Major, rehabilitació de l'equipament municipal Can Rigalt i un programa de convivència i civisme. Fins avui, l'Ajuntament ha justificat un 43,4% de les actuacions programades. Sant Adrià no ha decidit què farà amb el que resta pendent, si no arriben diners de fora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.