“Les cambres podem ajudar a fer realitat la finestreta única”
Com valora el Consell de Cambres de Catalunya la iniciativa legislativa que ha portat a l'aprovació de les lleis òmnibus?
Les cambres considerem encertat el plantejament de fer cinc grans lleis per tal de corregir els excessos normatius que s'han anat acumulant al llarg dels anys i per tal de posar fi a les intervencions de l'administració excessives o innecessàries.
De quina manera ha participat el Consell de Cambres de Catalunya en aquest procés i quines han estat les aportacions que en destacaria?
Les comissions (indústria, medi ambient, comerç, turisme i ordenació del territori) van debatre el contingut dels projectes de llei que els afectaven i en van elaborar els informes consultius. El Consell de Cambres va formular unes al·legacions segons aquests informes, que van trametre al govern i van exposar en compareixença pública, davant de les comissions del Parlament.
En quina mesura les lleis òmnibus ha donat resposta a les reivindicacions del Consell de Cambres?
Les lleis òmnibus tenen d'encertat la rapidesa amb què s'han pogut tramitar; la gran quantitat de lleis que corregeixen, gairebé un centenar; i l'alleugeriment en la càrrega administrativa que aquestes representaran per a l'activitat econòmica.
De quina manera els seus associats han rebut aquestes novetats legislatives?
Positivament. D'una banda, perquè les empreses perceben un canvi en la manera d'actuar de l'administració catalana, que procura adaptar-se a les necessitats del sector productiu. I, de l'altra, perquè es reconeix el paper clau que l'empresa té en la reactivació econòmica.
En la Generalitat s'ha insistit que les lleis òmnibus suposen un canvi de mentalitat en les relacions entre l'administració pública i les empreses. Hi està d'acord?
Sí, totalment, probablement aquest sigui l'aspecte més positiu de les lleis òmnibus. De totes maneres, encara queda camí per recórrer. Cal fixar, de manera definitiva, com es genera una norma, quin és el seu cost en termes de competitivitat empresarial i quines són les limitacions estrictes que han de complir les normatives sectorials a l'hora d'imposar obligacions a les empreses. Caldria, per tant, canviar l'actual model de creació legislativa des de l'arrel.
Aquesta iniciativa afavorirà la competitivitat de l'empresa i la reactivació econòmica del país?
Segons una enquesta de la Cambra de Barcelona, gairebé el 50% de les empreses entre 10 i 49 treballadors gasten entre 6.000 i 30.000 euros en concepte de relacions amb les administracions públiques. Algunes estimacions situen aquest cost en, aproximadament, el 5% del PIB espanyol. Per tant, una reducció de les càrregues administratives a Catalunya com el que proposa la Unió Europea, del 25%, suposaria un estalvi important per a les empreses catalanes i un augment de la seva competitivitat exterior.
De les modificacions legislatives, quines en destacaria pel fet que tenen més impacte en l'agilitat, flexibilitat o facilitat de l'activitat econòmica?
Hem valorat positivament la modificació de la llei de prevenció i control ambiental de les activitats, si bé queden alguns aspectes per concretar, així com l'aplicació del règim de comunicació en relació amb el d'autorització en diversos procediments.
El president Mas ha fixat assolir la finestreta única empresarial com un dels objectius per aquesta legislatura. Com valora aquest projecte?
Les cambres no només donem suport a aquesta mesura sinó que oferim la nostra experiència i coneixement per fer-la realitat.
Durant la seva intervenció en la presentació de la campanya de comunicació de les lleis òmnibus va destacar que encara queda camí per recórrer a favor de la simplificació administrativa. Quines propostes fa, en aquest sentit?
En les cambres proposem a totes les administracions, i especialment a la local, impulsar un canvi de cultura reguladora en el sentit de crear menys normativa però de més qualitat. També cal més coordinació entre administracions per tal d'evitar duplicitats i una reducció del termini de resposta de l'administració i l'agilitació de la posada en marxa de la tramitació electrònica universal.
Les lleis òmnibus modifiquen un paquet molt ampli de lleis que abasten àmbits molt diversos, la qual cosa fa relativament complex comunicar a tots els sectors els canvis que els afecten. Com s'està col·laborant en el Consell de Cambres a la seva difusió entre els associats?
Les cambres n'informaran a través de dues vies: una, mitjançant la participació en les presentacions que el govern farà de les lleis arreu del territori català, i l'altra, a través de sessions informatives dels canvis normatius i de les seves implicacions per als sectors afectats, que es realitzaran dins del marc de les comissions del Consell.