Canals

“Les lleis ens permetran adaptar-nos a la nova demanda”

L'Asso­ci­ació de Pro­mo­tors és una de les enti­tats que ha aplau­dit més la ini­ci­a­tiva de les lleis òmni­bus. Per què?

Nosal­tres ente­nem que són unes modi­fi­ca­ci­ons necessàries i impres­cin­di­bles per situar la nor­ma­tiva sec­to­rial en el con­text econòmic actual. I de fet, així ho vam expres­sar des del pri­mer moment.

De quina manera ha par­ti­ci­pat l'APCE en aquest procés de modi­fi­ca­ci­ons legis­la­ti­ves?

L'entesa ha estat molt satis­factòria. Ja des d'un bon prin­cipi vam fer una anàlisi d'aque­lles qüesti­ons que cre­iem necessàries per donar res­posta a l'objec­tiu d'acon­se­guir que els nous desen­vo­lu­pa­ments de sòl i les noves cons­truc­ci­ons d'habi­tat­ges es puguin adap­tar a la rea­li­tat soci­o­e­conòmica actual. A par­tir d'aquí vam ela­bo­rar una llista que vam fer arri­bar al més aviat que va ser pos­si­ble al govern de la Gene­ra­li­tat.

En quina mesura l'entrada en vigor de les lleis òmni­bus ha donat res­posta a les rei­vin­di­ca­ci­ons que es feien en l'APCE?

Els sug­ge­ri­ments que es des­pre­nien d'aquesta anàlisi eren sen­tits per tot el sec­tor i, un cop vist el resul­tat final pen­sem que, en gene­ral, s'han tin­gut en compte alguns dels nos­tres punts de vista.

De quina manera bene­fi­ci­a­ran el sec­tor immo­bi­li­ari i de la cons­trucció, aques­tes nove­tats regu­la­do­res?

És evi­dent que, de moment, encara tri­ga­ran una mica a veure's, però tan aviat com les empre­ses del sec­tor puguin anar repre­nent la seva acti­vi­tat, seran molt bene­fi­ci­o­ses en estalvi de temps i, sobre­tot, en l'alleu­ge­ri­ment de càrre­gues i de des­pe­ses que, d'altra banda, són abso­lu­ta­ment inas­so­li­bles en la situ­ació actual de crisi econòmica.

De les modi­fi­ca­ci­ons, en des­ta­ca­ria alguna pel seu gran impacte en la reac­ti­vació econòmica del sec­tor?

Doncs sí, sense que l'odre tin­gui relació amb la importància de cadas­cuna, val la pena des­ta­car-ne algu­nes. D'entrada, l'exo­ne­ració a deter­mi­nats muni­ci­pis de les reser­ves d'habi­tatge pro­te­git, o la ins­tru­men­ta­lit­zació del tràmit de la llicència de pri­mera ocu­pació per “règim de comu­ni­cació”, adap­tant la nos­tra legis­lació a la direc­tiva euro­pea de ser­veis. També des­ta­ca­ria l'adap­tació dels ter­mi­nis de pro­tecció dels habi­tat­ges pro­te­gits, a la “inten­si­tat dels ajuts públics”, l'adap­tació de la fórmula d'adju­di­cació dels habi­tat­ges pro­te­gits a la situ­ació actual de les exigències sobre “subro­gació del finançament” als adqui­rents, la pròrroga gene­ral de llicències per les obres atu­ra­des o a baix ritme de cons­trucció, i l'ade­quació i sim­pli­fi­cació dels pro­ces­sos i les càrre­gues per modi­fi­ca­ci­ons pun­tu­als de pla­ne­ja­ment.

Fins a quin punt aques­tes mesu­res con­tri­bui­ran a dina­mit­zar un sec­tor tan cas­ti­gat per la crisi?

No tenim cap dubte que aques­tes noves mesu­res per­me­tran adap­tar les noves edi­fi­ca­ci­ons i els habi­tat­ges que s'edi­fi­quin a par­tir d'ara a les neces­si­tats reals de la demanda.

Quan creu que es veu­ran els pri­mers resul­tats?

Com he dit abans, dependrà més de l'evo­lució de la con­jun­tura econòmica del moment que no pas de la nos­tra volun­tat. En tot cas, pre­ve­iem que això es pro­du­eixi quan es pugui repren­dre una acti­vi­tat nor­ma­lit­zada, la qual cosa no pas­sarà fins que sigui pos­si­ble que les enti­tats bancàries tor­nin a obrir l'aixeta del finançament per començar a fer pro­mo­ci­ons immo­biliàries noves.

L'APCE des­taca que aques­tes lleis s'adeqüen a la rea­li­tat econòmica actual. Per què?

Fixem-nos només en la quan­ti­tat de coses que han can­viat en tan sols qua­tre anys de crisi, però sobre­tot en les noves cir­cumstàncies econòmiques. Per tant, des d'aquest punt de vista, els habi­tat­ges del futur, tant si són de llo­guer com si són de venda, s'han d'adap­tar a les pos­si­bi­li­tats reals del que poden pagar els ciu­ta­dans i, sense aquesta modi­fi­cació, això no era pos­si­ble.

El sec­tor de la pro­moció i la cons­trucció d'habi­tat­ges ha estat un dels més afec­tats per la crisi. Quin és l'estat d'ànim després de l'entrada en vigor d'aquest paquet nor­ma­tiu?

El defi­ni­ria com d'opti­misme mode­rat, però sobre­tot pen­dents que el sane­ja­ment de tot el sis­tema finan­cer per­meti l'obtenció del finançament neces­sari perquè les empre­ses pro­mo­to­res puguin tor­nar a repren­dre l'acti­vi­tat.

Encara queda algun marge per a la millora, des del punt de vista nor­ma­tiu?

Sobre­tot, el que cal ara és adap­tar els regla­ments a les lleis modi­fi­ca­des; és a dir, que cal har­mo­nit­zar el “pla d'habi­tatge”, el “decret de mínims d'habi­ta­bi­li­tat”, el “regla­ment del regis­tre de sol·lici­tants d'HPO” i el “regla­ment de la llei d'urba­nisme”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.