Els establiments turístics ja noten els efectes negatius de la catàstrofe
L'Ajuntament d'Albanyà, que en bona part viu dels visitants, recalca que al seu municipi no hi ha arribat el foc i que la situació està ben normalitzada
Un incendi d'aquestes proporcions a la teva comarca, en plena temporada alta, no és precisament la millor publicitat per a un negoci turístic, encara que el teu municipi en concret hagi quedat lluny de les flames. A Albanyà –com en altres pobles de l'Alt Empordà– ho estan experimentant aquests dies. Tenen l'economia local enfocada al turisme de natura i l'afluència de forasters es concentra en encara no dos mesos, de finals de juny a mitjans agost. No és estrany que, en trobar un periodista, els governants locals s'hi aboquin. “Sisplau, digueu que poden venir ben tranquils, que aquí no s'ha cremat res, que el poble i l'entorn estan intactes”, insisteix el tinent d'alcalde Joan Casellas. I no menteix. Ahir, dissolt el fum que dimarts encara embrutava l'aire, Albanyà oferia el seu aspecte habitual.
El regidor ens va acompanyar al Bassegoda Park, el càmping de primera categoria –amb 106 parcel·les i 49 bungalous– que concentra gairebé tota l'oferta d'allotjament d'Albanyà. El seu propietari, l'Esteve Guerra, ratifica les paraules de Casellas i assegura que en les últimes hores està rebent moltes cancel·lacions. “On esteu situats? A la comarca de Figueres? On hi ha els incendis? Ui, no ens interessa, no volem dormir entre cendres”, assegura Guerra que li diuen. “I costa molt convèncer-los que Albanyà està intacte”, lamenta.
L'evacuació
A Albanyà el foc no hi ha arribat, però dilluns a la tarda tant els responsables de l'extinció com els veïns del poble van témer el pitjor. Va ser quan el vent va girar en direcció a ponent i el front de Boadella-Terrades va avançar. Aleshores Interior va ordenar que evacuessin el Bassegoda Park i la zona d'acampada oberta que hi ha a la vora. En total hi havia unes 600 persones, però moltes van decidir marxar pel seu compte, de manera que el trasllat en grup en va afectar unes 320. La mateixa operació es va fer en el càmping de Sant Llorenç de la Muga, municipi que encara tenia el foc més a la vora. Primer van concentrar els campistes a Sant Llorenç (“estem molt agraïts pel tracte rebut”, van dir ahir Casellas i Guerra) i al cap d'unes hores els van dur al pavelló de Figueres. Tot es va fer amb tranquil·litat, asseguren els d'Albanyà. Dimarts al vespre l'expedició va tornar al càmping, on els havien organitzat una festa de benvinguda. Però faltava molta gent: molts havien decidit tornar a casa o canviar la destinació de les vacances.
Que no ha cremat la Costa Brava!
Els mitjans de comunicació estrangers han situat el foc a la Costa Brava perquè qui més qui menys ha sentit a parlar d'aquesta marca turística i, en canvi, pocs situen la comarca de l'Alt Empordà al mapa. Això ha provocat força anul·lacions de turistes estrangers –principalment francesos i algun anglès i alemany– a més dels catalans que ja fa dies que anul·len reserves als hotels, càmpings, cases rurals i apartaments turístics perquè les informacions “s'han magnificat”, segons va assegurar el president de la Federació d'Hostaleria de Girona. El sector es va reunir dimarts amb el Departament de Turisme i va decidir “enviar un missatge de tranquil·litat perquè la Costa Brava està en ple funcionament”, segons el director del Patronat de Turisme Costa Brava. En els pròxims dies es faran actes promocionals a França.