Canals

Ruta del Cister

ALT CAMP, CONCA DE BARBERÀ, URGELL

Enllaçats per tres monestirs

Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges conformen l’anomenada Ruta del Cister, que uneix tres comarques

L’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell són tres comarques que estan unides per la Ruta del Cister, amb tres monestirs com a referència. Santa Maria de Poblet és el monestir més gran i dels dos masculins és l’únic que conserva la comunitat de monjos. És el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa i l’any 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es troba entre les poblacions de Vimbodí, terme municipal al qual pertany, i l’Espluga de Francolí, arrecerat al vessant nord de les muntanyes de Prades. Al seu voltant hi ha la gran massa forestal del bosc de Poblet, des de 1984 considerada Paratge Natural d’Interès Nacional.

El conjunt arquitectònic conserva gairebé totes les construccions que es van aixecar d’acord amb les necessitats d’una comunitat en plena vitalitat i expansió i amb la protecció dels sobirans de la confederació catalanoaragonesa: especialment des que Pere III el Cerimoniós (1336-1387) va fer del monestir panteó reial de la dinastia.

El segon monestir masculí és el de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp), a la riba del riu Gaià. Actualment és l’únic monestir de la ruta que no té vida monàstica, fet que permet al visitant endinsar-se per cadascun dels seus racons. Amb una arquitectura sòlida, greu i austera, l’abadia reflecteix el model canònic dels monestirs del Cister. Fundat el segle XII, el monestir va viure el seu moment de màxim esplendor els segles XIII i XIV, ja que en aquella època va estar estretament lligat al llinatge reial, fins al punt que els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva dona, Blanca d’Anjou, van decidir que acolliria les seves tombes.

Finalment, Vallbona de les Monges (Urgell) és l’únic cenobi cistercenc femení de la ruta i el més important de Catalunya. Es tracta d’un edifici fidel a la regla de Sant Benet, que prescindeix d’ornamentació, aconseguint uns espais funcionals i sobris que han conservat ininterrompudament la comunitat de monges durant més de 850 anys. A la seva església s’hi pot veure, a la porta principal (del segle XIII), un interessant relleu de santa Maria. I a l’interior, que destaca per la simplicitat i un admirable joc de llums, hi ha el sarcòfag senzill i llis de la reina Violant d’Hongria, que va ser l’esposa de Jaume I el Conqueridor.

Cliqueu aquí per a més informació.

Terra d’artesans

Ferrers, terrissaires, fusters, cistellers, vidriers... tots aquests oficis diversos, alguns d’ells gairebé desapareguts, es poden conèixer també seguint la Ruta del Cister. Hi ha diversos itineraris a través dels pobles de tradició artesanal, on periòdicament, al llarg de l’any, se celebren diferents festes dedicades a l’artesania.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.