Canals

Vielha et Mijaran

VAL D’ARAN

Tot un món de cascades

Les fonts del riu Joèu i el paratge de l’Artiga de Lin són espais d’una bellesa espectacular

Envoltada de muntanyes de més de 3.000 metres d’altitud, la Val d’Aran no és només una destinació turística a l’hivern. La resta de l’any, la bellesa del seu paisatge, la riquesa monumental, els esports d’aventura i una gran quantitat d’itineraris per practicar el muntanyisme són atractius suficients per atraure els visitants. Les opcions són múltiples, des de les excursions més extremes fins a les passejades aptes per a totes les edats.

Aquesta ruta és una excursió circular que dura poc més d’una hora i porta a un paisatge sorprenent. Es tracta de les fonts del riu Joèu (Uelhs deth Joèu, en aranès). per anar-hi cal arribar primer a Es Bòrdes, a la carretera entre Vielha i Bossòst. Tot seguit es continua per una pista forestal asfaltada durant uns deu quilòmetres fins arribar a un aparcament on es pot deixar el cotxe. S’inicia el recorregut, ben senyalitzat, per un camí ample que arriba a l’espectacular salt d’aigua dels Uelhs deth Joèu. Després es travessa el pont metàl·lic i s’ascendeix per una senda amb esglaons de tronc enmig del bosc d’avets i faigs que guanya alçada ràpidament, passant després a convertir-se en un camí més definit. Tot seguit s’arriba al Pla dera Artiga de Lin, considerat un dels paratges més bonics de tota la vall. Es tracta d’una extensió de prats que continuen servint de pastura per al bestiar, delimitats per boscos i envoltats de pics d’impressionant bellesa. El primer riu que es creua per la pista ampla és el Barranc donis Puis. Aquesta pista arriba fins al Refugi dera Artiga de Lin, al peu del Còth deth Hòro. Aquí hi ha l’altre pàrquing d’accés, en cas de no fer l’itinerari circular. La pista asfaltada torna en suau descens al punt d’inici del recorregut. Les cascades que es poden veure en aquesta ruta sorgeixen com per art de màgia, però en realitat es tracta d’aigües procedents de la glacera de l’Aneto, que es recullen a l’anomenat Forau d’Aigualluts i després de circular de manera subterrània durant més de quatre quilòmetres tornen a brollar en aquest paratge.

Cliqueu aquí per a més informació.

Plantes carnívores

Una de les curiositat d’aquesta excursió és que en alguns dels trams es pot descobrir la grasilla o Pinguicula longifolia, una planta amb fulles de color entre verd i groc i flor violeta. Es tracta d’una planta carnívora i si s’observen de prop de les seves fulles s’hi poden veure petits insectes atrapats a la superfície, una mica enganxosa. Els insectes es descomponen lentament i serveixen d’aliment a la planta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.