Els últims avenços tecnològics aplicats al món de la visió
Intel·ligència artificial, realitat virtual i visió
L’OPTOMETRISTA i LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL
Els optometristes som els professionals sanitaris que avaluem, diagnostiquem i tractem l’estat i la funcionalitat del sistema visual.
La teràpia visual és una de les àrees optomètriques que més han evolucionat gràcies a la implementació de les noves tecnologies, com la IA (intel·ligència artificial) i l’RV (realitat virtual).
IMPORTÀNCIA DE LA VISIÓ
Per a la majoria de nosaltres la visió és el principal sentit a través del qual rebem informació del nostre entorn. Els problemes visuals poden impactar negativament en la nostra qualitat de vida i en les activitats que duem a terme diàriament.
La visió es va desenvolupant al llarg de la nostra vida; per això és molt important revisar la visió periòdicament i avaluar-la segons l’edat, l’estil de vida i/o els possibles problemes de salut associats.
En funció de les nostres necessitats, hi ha habilitats visuals que han de funcionar de manera més òptima, però sempre mantenint un bon equilibri entre totes elles. Les necessitats d’una persona que treballa davant d’un ordinador teclejant paraules són diferents de les d’un tennista o de les d’un neurocirurgià.
Hi ha la falsa creença que amb l’edat la nostra visió va envellint i que és normal llegir més lentament, no veure-hi tan bé o no tenir tanta memòria visual. Si no hi ha una patologia o alteració associada, les habilitats visuals no haurien de disminuir. A Òptica Rueda creiem que amb un bon entrenament es pot recuperar el gust per la lectura, augmentar les hores que passem davant la pantalla d’ordinador confortablement, adaptar-nos més ràpidament a les lents progressives o, fins i tot, millorar els nostres resultats esportius.
VISIÓ I APRENENTATGE
Més del 65% de les vies cerebrals porten informació visual, i es calcula que entre un 15 i un 30% dels estudiants amb trastorns d’aprenentatge tenen problemes visuals.
Aquestes xifres posen de manifest que les habilitats visuals dels estudiants són molt importants, per no dir imprescindibles. Necessitem més d’una dotzena d’habilitats visuals per dur a terme la lectura, no és només el fet de veure bé les lletres.
“
“
La visió i l’esport
La visió té un paper primordial en tots els esports, i el grau de tecnificació i exigència ha augmentat moltíssim tant en l’àmbit amateur com professional. La visió també es pot entrenar i millorar amb teràpia visual. Aquestes teràpies són molt específiques per potenciar la demanda visual que necessita cada esportista en funció de l’esport que practica i, fins i tot, de la posició en el joc (en bàsquet no és el mateix un base que un pivot).
Per iniciar aquestes teràpies cal fer una valoració general i posteriorment una segona avaluació molt més específica per determinar les habilitats visuals que necessita millorar l’esportista.
Sigui amb plans d’entrenament al nostre centre (ajudats de tecnologies com l’‘eyetracker’ o el visor de realitat virtual) o propostes d’entrenaments a les instal·lacions esportives dels clubs, a Òptica Rueda oferim un ventall molt ampli i personalitzat d’entrenaments amb la finalitat de millorar el rendiment esportiu.
Treballem factors que poden marcar la diferència entre els esportistes com són el camp visual, la localització, la capacitat de reacció, la precisió, la velocitat... i, no menys important, el cost energètic que genera tenir algun desajust en aquests factors.
Visió i intel·ligència artificial
A Òptica Rueda disposem de la intel·ligència artificial (Wivi) i ja forma part del nostre dia a dia, tant a les nostres visites optomètriques com a les sessions d’entrenament visual.
És un dispositiu basat en la visualització 3D que provoca un gran efecte immersiu i que avalua més de 50 paràmetres de 5 àrees visuals. Capaç de planificar una teràpia visual completament personalitzada que es va reprogramant al llarg de les sessions en funció de les capacitats i habilitats del pacient.
És capaç de detectar i corregir el 95% de les disfuncions visuals. Millora habilitats com l’acomodació (enfocar), la coordinació binocular (moviments dels dos ulls per apuntar a un mateix punt), la motilitat ocular (moviments dels ulls que fem en la lectura i en alguns esports seguint una pilota) i la memòria visual, entre altres. Aquestes millores optimitzen el nostre rendiment laboral, escolar i esportiu i redueixen i/o eliminen símptomes molt lligats a la visió com el mal de cap, visió borrosa, cansament ocular, dificultat per concentrar-se...
Wivi també ens pot ser de gran utilitat en l’adaptació a lents progressives. Amb l’ús d’aquest tipus de lents, els nostres ulls han d’aprendre a mirar i enfocar a diferents distàncies per espais concrets. Tot i l’existència al mercat de lents d’alta qualitat, pot ser que aquests espais no coincideixin amb els que els nostres ulls i el nostre cervell tenien prèviament automatitzats. En aquests moments, l’eficàcia visual pot decaure fins al 30%; amb l’entrenament amb Wivi podem millorar-la fins al 90%, facilitant l’adaptació a les noves lents i recuperant el confort visual que teníem abans.