Canals

Sota mínims

L’episodi excepcional de sequera deixa les reserves dels pantans a una quarta part de la seva capacitat

L’única esperança que queda és el consum d’aigua de mar dessalinitzada i l’ús d’aigua regenerada provinent de les depuradores
La Generalitat ha acordat un paquet de mesures extraordinà- ries per fer front a la situació que inclouen restriccions

La situ­ació excep­ci­o­nal de sequera que viu Cata­lu­nya per l’escas­se­dat de pluja ha situat les reser­ves hídri­ques sota mínims. Les con­ques inter­nes cata­la­nes (rius que nei­xen a Cata­lu­nya i que desem­bo­quen a la Medi­terrània) s’abas­tei­xen, amb caràcter gene­ral, de l’aigua dels rius –que s’emma­gat­zema als embas­sa­ments– i dels aqüífers. I la situ­ació de pràcti­ca­ment tots els embas­sa­ments i pan­tans és cer­ta­ment pre­o­cu­pant: les reser­ves estan lleu­ge­ra­ment per sobre d’una quarta part de la seva capa­ci­tat i, si no plou, aques­tes reser­ves ani­ran min­vant pro­gres­si­va­ment. Per això, la Gene­ra­li­tat ha acor­dat un paquet de mesu­res extra­or­dinàries per fer front a la situ­ació, que inclo­uen res­tric­ci­ons, ara només en alguns ter­ri­to­ris, però que si la pluja no arre­gla s’esten­dran a pràcti­ca­ment arreu del país aquest estiu.

L’epi­sodi d’escas­se­dat de pluja fa més de 30 mesos que dura, una situ­ació fins ara mai vista i que els experts atri­bu­ei­xen als efec­tes del canvi climàtic. La manca de pre­ci­pi­ta­ci­ons ha situat el país al marge del pre­ci­pici i aquesta rea­li­tat no sem­bla que pugui millo­rar gaire en el futur, sinó més aviat tot al con­trari.

Els experts no tenen cap vareta màgica per resol­dre aquesta situ­ació, però sí que han des­crit esce­na­ris de futur i han recep­tat acci­ons per mini­mit­zar-ne l’impacte. Mol­tes d’aques­tes mesu­res han estat incor­po­ra­des en el decret de sequera que va entrar en vigor el mes de març pas­sat amb l’objec­tiu de reduir el con­sum d’aigua i garan­tir-ne l’abas­ti­ment.

Però més enllà de les limi­ta­ci­ons i res­tric­ci­ons, totes les mira­des se cen­tren en la pre­visió mete­o­rològica dels pròxims mesos com l’única espe­rança per inten­tar sal­var el que queda d’estiu. Els meteoròlegs es mos­tren tímida­ment opti­mis­tes. Si bé les pre­ci­pi­ta­ci­ons acu­mu­la­des entre l’abril i el maig no han estat ni de bon tros sufi­ci­ents, sí que han permès donar una mica d’oxi­gen a zones agrícoles més cas­ti­ga­des per la sequera i que amb un mínim d’aigua pos­si­ble­ment puguin sal­var bona part de la collita. És el cas de les zones viti­vinícoles, com l’Alt Penedès, on els page­sos con­fien que la pèrdua de la collita no sigui tan des­as­trosa com pre­ve­ien fa poques set­ma­nes, d’entre el 60% i el 70%.

Per atu­rar veri­ta­ble­ment el cop, els experts asse­gu­ren que hau­ria de ploure més d’un mes seguit i amb unes quan­ti­tats abun­dants que per­me­tin recu­pe­rar els nivells dels pan­tans i rege­ne­rar els aqüífers. Tot i que les pre­vi­si­ons a llarg ter­mini tenen una menor fia­bi­li­tat, els mapes indi­quen que aquest juny pot ser un mes plujós fins al punt que la situ­ació es podria rever­tir i podríem pas­sar un estiu més o menys tran­quil. Però el fet que a curt ter­mini se sigui mínima­ment opti­mista no resol la situ­ació de sequera crònica a què ens abo­quen els efec­tes d’un canvi climàtic impa­ra­ble. Per això, l’única espe­rança que queda és el con­sum d’aigua de mar des­sa­li­nit­zada, una experiència que ja està en fun­ci­o­na­ment a Cata­lu­nya, i l’ús d’aigua rege­ne­rada (pro­vi­nent de les depu­ra­do­res), que per ara ja es fa ser­vir per a reg i neteja de la via pública i que en un futur també es des­ti­narà a aigua per beure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.