Canals

Quan Instagram era en paper

“Dis­sabte pas­sat vaig anar a fer el cafè a una bonica xoco­la­te­ria de la plaça del Vi de Girona. Fins aquí tot nor­mal, excepte el soroll d’un helicòpter que ron­dava amb un rètol a la panxa que hi posava Poli­cia. Va ser arri­bant al pont de Pedra quan vaig començar a ensu­mar-me alguna cosa estra­nya. Una fur­go­neta bar­rava el pas. A banda i banda del vehi­cle, un parell d’agents ves­tits de cam­pa­nya escor­co­lla­ven tot­hom qui els sem­blava, que era gai­rebé tot­hom. Després d’obrir la gavar­dina al més pur estil dels exhi­bi­ci­o­nis­tes i de dei­xar-me magre­jar, vaig poder con­ti­nuar. Pels xiu­lets i crits es deduïa que ja s’acos­tava el motiu del setge sota el qual es tro­bava la ciu­tat. No en va és la ciu­tat dels set­ges. Una ras­te­llera de cot­xes ofi­ci­als feu entrada a la plaça. Davant meu hi havia gent que aplau­dia, gent que xiu­lava i gent que s’ho mirava. Tots ple­gats no érem gai­res. Dar­rere meu, sota les vol­tes, ato­nyi­nada va, ato­nyi­nada ve. La força la con­ti­nuen tenint les por­res. Com­provo l’exqui­sit fun­ci­o­na­ment de la democràcia a casa nos­tra: arriba una auto­ri­tat. La gent, poca, la ve a rebre. Uns aplau­dei­xen i prou. Uns altres xiu­len i reben. Arribo a casa i la tele­visió m’informa sobre l’esde­ve­ni­ment. L’endemà ho fa la premsa. Només se’n salva el Punt Diari.”

El text ante­rior és del 26 d’abril del 1990 i relata la visita a Girona de l’ales­ho­res príncep Felip de Borbó. Era una carta al direc­tor. La sig­nava un tal Car­les Ribera, el mateix que rubrica l’arti­cle d’avui, amb menys anys i més cabells. Aquell era el pri­mer text que vaig publi­car en el periòdic on començaria a tre­ba­llar el desem­bre del mateix 1990 i d’on vaig ple­gar trenta-dos anys després. De becari de tan­ca­ment a direc­tor de La República, hi he fet pràcti­ca­ment tots els papers de l’auca periodística. Com que encara em queda espai per arri­bar al final de la col·labo­ració, haig d’escriure alguna cosa més, tot i que podria aca­bar just després dels dos punts: van pas­sant els anys i som allà mateix. Espa­nya es con­ti­nua defen­sant a hòsties dels cata­lans que no aplau­dim el seu poder i l’únic rota­tiu que ho explica sense manies és el Punt Diari. Mireu si som allà mateix, que el direc­tor del periòdic torna a ser el del 1990.

Aquí s’acaba tot el que volia dir per com­me­mo­rar el 45è ani­ver­sari. A par­tir d’aquí, per aca­bar de far­cir el poll podria engal­tar-vos les típiques anècdo­tes d’home madur sobre el peri­o­disme d’aban­tes, que si érem tan bons, que si bla, bla, bla. No ho faré. No érem pas millors. Només érem més joves i enèrgics i ni tan sols sos­pitàvem que la nos­tra manera de fer dia­ris pas­sa­ria avall. El peri­o­disme actual té mol­tes més pos­si­bi­li­tats. I aquells i aque­lles que el fan són els més ben pre­pa­rats de la Història. Això sí, ara tre­ba­llar en un diari és una heroïcitat, perquè amb els actu­als canals de difusió i hàbits de con­sum lec­tor és molt més com­pli­cat fer prou calaix per pagar les nòmines. Un exem­ple: de tot el que s’ha imprès a la casa no em que­da­ria pas les exclu­si­ves i els bons arti­cles, que també n’hi ha hagut –i molts, memo­ra­bles–, sinó allò que feia El Punt més genuí: el gra­pat de fotos de pare­lles que es casa­ven; els milers de nadons que van treure el cap a les seves pàgines; els retrats de curs dels esco­lars; les quan­ti­tats indus­tri­als d’esque­les. No és pas que naixés, es casés i morís més gent que ara, el que pas­sava és que El Punt era el Face­book, l’Ins­tra­gram i el Tik-Tok de quan no hi havia inter­net. O sor­ties al diari en paper o mediàtica­ment no exis­ties. La vocació de fines­tra ciu­ta­dana va con­ver­tir El Punt en una xarxa social abans que s’inventés el con­cepte. El 2024 aquell peri­o­disme d’apunts de soci­e­tat és impos­si­ble. La gent ja ens ho fem sols amb el mòbil. Massa coses fem amb el mòbil en comp­tes de lle­gir el diari. Sigui com sigui, dar­rere del con­cepte popu­lar i valent d’El Punt hi ha hagut sem­pre un nom i el sap tot­hom: Joan Vall Clara. Em direu que li faig la pilota. Sí, i què? És que sense en Vall, amics, El Punt ja faria temps que hau­ria dei­xat d’exis­tir. I a l’Avui, com suposo que diria la seva àvia Neus, faria encara més que li hau­rien can­tat les absol­tes. Feta l’ensa­bo­nada, també li toco el vora­viu (tot i que per tocar el vora­viu, com bé lle­giu cada dia, no hi ha ningú millor que ell mateix): el pro­jecte que lidera és i ha estat tan vall­clarià que, encara que superi els embats del mer­cat i el sec­ta­risme gover­na­men­tal, fa de mal dir si el sobre­viurà a ell. Vol­dria errar. Que algú escri­gui un arti­cle d’ani­ver­sari a El Punt Avui del 24 de febrer del 2069 que digui: “Fa 45 anys, aquell, en Ribera, tan puta que es creia, es va equi­vo­car de mig a mig.” Per motius estric­ta­ment biològics, ni en Vall Clara ni un ser­vi­dor hi serem per lle­gir-lo.

Carles Ribera i Rustullet
Entra a El Punt el 1990. El 2010 és subdirector de l’Avui i vicedirector d’El Punt Avui. Director de La República (2018-2022). Ara al Consell de l’Audiovisual (CAC)

El retrat més genuí de les novetats de la societat gironina

Plana del suplement El Punt de Venda del 24 de març del 1996 on es recollien els naixements als centres sanitaris gironins, seguint les rutes que feien setmanalment els fotògrafs d’El Punt. Al costat, una plana del diari del 21 de setembre del mateix any, amb els casaments de la setmana, que en aquest cas feien arribar les parelles i les seves famílies. Queda pendent alguna tesi doctoral que estudiï quin percentatge de naixements, casaments i morts a les comarques gironines durant els anys noranta del segle passat van sortir al diari. No seria cap sorpresa que la xifra s’acostés força al total.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.