Canals
Santi Carda
Director general del grup Cal Blay
“De cuina referent, només n’hi ha una: la bona”
Les modes o tendències a la cuina sorgeixen en un país molt ric en producte de molt bona qualitat... Tenim un clima que ens dona un producte únic i jo crec que, a la cuina, com menys l’embrutem, millor
A Cal Blay Orígens hem tornat a les nostres arrels, amb una carta molt viva que canvia per la temporada de bolets, la temporada del calçot i la de la carxofa
Amb més de 40 anys d’experiència darrere els fogons, el grup Cal Blay, originari de Sant Sadurní d’Anoia, ha posat les bases d’un entramat empresarial dedicat a la gastronomia i els esdeveniments. L’objectiu és donar resposta a les noves necessitats que sorgeixen al sector sense renunciar a l’essència del projecte familiar: mantenir la qualitat i garantir plats elaborats amb producte de temporada. De fet, a l’hotel de la Font de la Canya, hi tenen un hort on cullen productes que fan servir a la seva cuina.
En un grup amb set restaurants i l’organització de centenars d’esdeveniments cada any, com es fa per mantenir l’essència i garantir l’equilibri i la qualitat en els plats?
En grups empresarials tan grans és difícil, però treballem per assegurar que l’essència de la nostra cuina no es perd. Per això és molt important sistematitzar els processos, ja que això ens garanteix els resultats i ens permet mantenir els nivells de qualitat que ens confirmen davant dels nostres clients.
Com han evolucionat les tendències a la cuina en els darrers anys?
Sempre ven que a la carta hi hagi producte de proximitat, però no n’hi ha prou de dir-ho, s’ha de fer. A les nostres cartes tenim algunes receptes elaborades amb producte de temporada, com el pèsol i la fava a la primavera, després vindran les receptes amb tomàquet, etc... Als nostres restaurants tenim pastissos de les pastisseries que hi ha a cada zona... Però ara el que veiem que és més tendència és la cuina del xup-xup.
D’aquí venia el restaurant Cal Blay 25 de Sant Sadurní...
Sí. De fet, fa un any i mig li vam canviar el nom al restaurant i ara li diem Cal Blay Orígens perquè hem tornat a les nostres arrels... En aquest moment aquest és el restaurant més diferenciador que tenim, amb una carta molt viva i de temporada. La carta canvia per la temporada de bolets, la temporada del calçot, de la carxofa... A part del peix. I aquí hem recuperat plats com el cap i pota, sípia amb mandonguilles, fricandó, gall del Penedès, ànec mut, pèsols amb tripes de bacallà... Coses que s’han deixat de cuinar però que tenen un públic. Hi ha gent a la qual els agrada.
Heu recuperat aquests plats perquè la gent ja no els cuina a casa seva?
La gent no els cuina i hi ha pocs restaurants que els facin. El que ha derivat en els esmorzars de forquilla amb aquella cuina de cassoleta va anar desapareixent durant una època però s’està recuperant, fins i tot en l’alta gastronomia. No hi ha terme mitjà. A les darreres fires gastronòmiques s’ha vist que s’estan recuperant plats tradicionals, els platillos i tots aquests plats.
Què ha passat en aquest viatge de 40 anys que hem vist com els plats que ja es feien a Cal Blay 25 s’han deixat de fer i ara tornen...
Aquí el que va passar és que, en un moment determinat, Ferran Adrià ens va posar al mapa gastronòmic del món. Li devem més del que ens pensem, a Ferran Adrià. En aquell moment tothom es va apuntar a fer cuina d’autor, però el que feia Ferran Adrià era inimitable. Després vam passar a una cuina més saludable i de producte de mercat. I això ens ha tornat a la cuina tradicional. De fet, de cuina referent només n’hi ha una, la bona. I prou.
Com ha influït l’evolució del món laboral en l’evolució de la cuina del dia a dia?
És interessant mirar enrere per veure com han canviat les coses. Les nostres àvies es van incorporar al món laboral als anys setanta i van ensenyar molt poca cuina a les nostres mares. Les nostres mares ens n’han ensenyat molt menys a nosaltres i nosaltres ja no hem pogut ensenyar res als nostres fills. I ara ens trobem amb una generació que el brou sempre l’han vist en un pot, creuen que els canalons sempre són congelats i que les truites de patates sempre són envasades. A més, socialment, hem canviat els hàbits. Mengem menys perquè cremem menys i això obliga a fer canvis en l’oferta dels menús o de com es distribueix el menjar a la carta. Els menús clàssics ja són història... De dilluns a divendres, mengem per viure i el dissabte i el diumenge vivim per menjar, perquè som mediterranis i ens agrada entaular-nos i tastar i compartir a taula. Estem evolucionant constantment
En un moment en què estem incorporant els robots i la intel·ligència artificial a casa, estem recuperant el cap i pota al plat...
Sí, però és un percentatge baix. És com la tendència dels vegans. Ho hem vist amb tota la història amb proteïna alternativa. Ara s’han trobat que no és tan saludable... Aquestes modes o tendències sorgeixen en un país molt ric en producte de molt bona qualitat... Tenim un clima que ens dona un producte únic i jo crec que, a la cuina, com menys embrutem aquest producte, millor.
“
“
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.