A punt per gaudir del paisatge
Voluntariat, parcs i espais naturals fan cada any accions per conservar el patrimoni natural, garantia del paisatge de què gaudim durant les vacances
La despesa turística a Catalunya va créixer un 32% l’any 2023, respecte a les dades anteriors a la pandèmia. En aquests resultats hi ha, efectivament, les conseqüències de la inflació, però també l’efecte d’un consum més gran de serveis turístics. Actualment, el turista estranger produeix una despesa per persona i dia de 227 euros (23 euros més que el 2022) i la despesa del turista domèstic per persona i dia frega els 103 euros (12 euros més al dia que l’any anterior).
Segons les dades de la xarxa d’oficines de turisme de Catalunya, el 42,67% dels turistes que demanen informació provenen de mercats internacionals, un 41,7% són d’origen català i un 15,63% venen de la resta de l’Estat. Els mercats internacionals més rellevants, segons aquestes dades, són França (16,3%), el Regne Unit (6,3%), Alemanya (4%), els Països Baixos (2,3%) i Itàlia (1,9%). Pel que fa al turisme intern, els turistes procedents del Barcelonès són majoritaris: un 15,6% del total de persones ateses.
Els interessos principals d’aquests visitants són el turisme cultural (31,6%). Demanen informació sobre monuments, patrimoni cultural, museus, exposicions i esdeveniments. Altres peticions habituals fan referència a la informació sobre transports (7,4%), espais naturals (7,4%), rutes i itineraris (6,7%) i turisme actiu i de natura (4,7%).
En la majoria dels casos, viatgen per oci o vacances (86,3%), mentre que un 5,3% visiten Catalunya per raons de negocis, congressos o esdeveniments i aprofiten l’estada per conèixer el país o assistir a algun esdeveniment. Pel que fa a acompanyants, els usuaris de les oficines acostumen a viatjar en parella (44%) o en família (22%).
Aquestes dades no fan res més que confirmar l’interès turístic que genera Catalunya i com el patrimoni cultural i natural són claus a l’hora de triar el país com a destinació turística tant pel turista estranger com pel visitant intern.
En els últims anys i arran, sobretot, de la crisi mediambiental que ens afecta, les rutes senderistes i el contacte amb la natura (accentuat des de la pandèmia) han cobrat força. La sequera dels últims anys també ha contribuït a la presa de consciència generalitzada. Per això, la cura del medi ambient i la conservació del patrimoni natural són dos aspectes que guanyen pes en la definició de les estratègies turístiques de Catalunya. Al llarg del 2023, els parcs naturals de la Generalitat han desenvolupat més d’un miler d’actuacions de conservació, estudi i millora del patrimoni natural.
Censos d’espècies, seguiment i custòdia de nius de tortuga careta o neteges de flora invasora, són algunes de les accions de voluntariat que es van fer durant el 2023. Més de 12.000 persones van participar en aquest tipus d’activitats. Els parcs i espais naturals desenvolupen una important funció de conservació i restauració i són punts clau de destinació per a moltes de les rutes turístiques internes que es fan a Catalunya tant per part dels turistes que ens visiten cada any com per part dels mateixos catalans que aprofiten les temporades de vacances per conèixer el país.
Al llarg del 2023 s’ha avançat en la recuperació d’hàbitats aquàtics d’alta muntanya al Parc Nacional d’Aigüestortes, l’Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu; s’ha treballat en la recuperació d’hàbitats dunars i espècies amenaçades que viuen al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i s’han creat microreserves per a la conservació de papallones diürnes amenaçades al Parc Natural del Cadí-Moixeró. A més, al Cap de Creus i el Parc Natural de la Serra de Montsant s’ha reintroduït la tortuga mediterrània. Aquests projectes, juntament amb accions per garantir la distribució d’aigua dolça davant l’amenaça de la sequera, són claus per conservar i mantenir la riquesa paisatgística del país, un dels principals reclams turístics. En aquesta línia, els parcs naturals treballen per avançar en estratègies conjuntes amb el territori. Com els treballs de la carta europea de turisme sostenible, la recuperació d’elements patrimonials o l’aplicació de mesures agroambientals o de suport a la ramaderia. Al llarg del 2023, els parcs i espais naturals van organitzar 1.490 activitats adreçades a tots els públics, des de tallers fins a sortides guiades, exposicions, jornades, activitats per a escolars, fires o conferències, entre moltes altres.