Canals

La sostenibilitat marca tendència

La preocupació pel canvi climàtic, la recuperació de materials naturals i sostenibles i l’optimització de l’espai condicionen les noves construccions

La reintroducció de la fusta en la creació d’estructures constructives afavoreix la gestió forestal i la prevenció d’incendis
Portes i finestres d’alt rendiment energètic se sumen a cobriments de façanes, amb fusta o ceràmica
Els productes elaborats a partir de material reciclat tenen les mateixes garanties que els tradicionals amb preus cada vegada més competitius

La recuperació de materials naturals, relacionats amb l’entorn i, sobretot, sostenibles ha esdevingut un factor clau en la projecció d’habitatge de nova construcció. Els materials reciclats cada cop garanteixen més bona qualitat juntament amb els productes locals, i els constructors estan introduint aquesta tendència a les construccions per garantir també diàlegs entre els edificis i el seu entorn. El canvi climàtic ha obligat a buscar solucions constructives a la despesa energètica, no només per reduir la factura dels consumidors, sinó també per contribuir a la reducció de la petjada de carboni. Les empreses constructores asseguren que els productes elaborats a partir de material reciclat estan garantint comportaments similars als materials tradicionals i els preus són cada vegada més competitius i, en algun cas, poden arribar a suposar un estalvi per al client. Aquest fet, en un dels sectors més contaminants del planeta, està començant a tenir molta importància, ja que els nous clients són cada vegada més conscients de la necessitat de fer canvis en el model de vida per garantir la reducció de l’impacte en l’entorn.

La gamma de materials reciclats és cada vegada més àmplia. Els constructors poden trobar des de revestiments per a terres elaborats a partir de pneumàtics i ampolles de plàstic (PET) reciclats sense PVC ni compostos orgànics volàtils (COV), fins a panells fets dels residus generats en l’agricultura, com per exemple en el cultiu del blat, per generar uns panells amb unes característiques tècniques superiors als coneguts taulers MDF i panells OSB. Per descomptat, en la formació dels taulers s’utilitza una resina lliure de formaldehids i en una quantitat molt inferior a la usada per als panells de fibres de fusta. També hi ha panells d’aïllament tèrmic fabricats a partir de fibres de fusta procedent de la poda i neteja de boscos, de manera que és 100% reciclat i 100% reciclable i compostable.

Tots aquests productes són alternatives eficaces i sostenibles.

Reduir el consum energètic

La instal·lació de portes i finestres d’alt rendiment energètic se suma a la incorporació de segones pells a les façanes, creades amb estructures de futa o ceràmica que permeten conservar temperatures mitjanes a l’hivern i reduir el consum de calefacció, i mantenir els habitatges frescos a l’estiu sense haver de fer ús de l’aire condicionat. Aquesta tendència genera façanes singulars.

Tanmateix els habitatges incorporen tecnologia intel·ligent que permet al propietari disposar de sistemes d’automatització i control de l’energia per gestionar-ne el consum de manera més efectiva.

Espais funcionals i flexibles

La pandèmia ha impulsat la projecció d’espais interiors versàtils i funcionals, amb dissenys oberts i multifuncionals. S’han eliminat parets i divisions per crear espais fluids, que tan aviat poden ser un menjador familiar com un despatx de treball compartit. En altres casos, la cuina es fusiona amb la sala d’estar per fomentar la interacció social i la flexibilitat en l’ús de l’espai. Aquesta tendència va de la mà de la incorporació de l’home a les tasques domèstiques i afavoreix el repartiment de responsabilitats entre els ocupants de l’habitatge, alhora que genera construccions més igualitàries i deixa en el passat els espais nobles per passar a construccions funcionals i, sobretot, més flexibles, que s’adapten a les noves necessitats dels propietaris.

Adeu al plàstic

Els plàstics i els productes altament contaminants desapareixen no només de la bossa de la compra. El plàstic desapareix del mobiliari i els elements decoratius, però també de les estructures constructives. En alguns casos, les empreses constructores estan recuperant les estructures de fusta que havien desaparegut feia anys. Aquesta tendència està en creixement, no només per a la construcció d’habitatges de fusta, sinó també per a habitatges de maons, que incorporen la fusta en l’estructura interior de l’edifici.

D’aquesta manera, el sector de la construcció se suma als sectors més ecologistes que reclamen la recuperació de l’activitat industrial relacionada amb la fusta del país per garantir la gestió dels boscos i lluitar així en la prevenció de grans incendis forestals. Aquesta tendència podria afavorir una regeneració dels boscos catalans que estan en situació d’abandonament i permetria recuperar una activitat econòmica que s’havia donat per perduda ja fa dècades.

Bell i saludable

Si les tendències minimalistes ens havien portat a habitatges construïts a partir de línies rectes i composicions modulars basades en els cubs, ara tornen les corbes. Les formes orgàniques, la relació amb la natura i l’estètica dinàmica són algunes de les tendències que marquen el nou estil de façanes i algunes estances dels habitatges de nova construcció.

Aquest nou estil ens permet generar espais més humanitzats i, juntament amb l’aposta pels materials naturals, més saludables. Comencen a créixer i a fer-se més habituals també les construccions d’habitatges ecològics d’obra nova, que es projecten a partir de productes escollits amb l’objectiu d’eliminar tot allò que pugui ser contaminant no només per a l’entorn, sinó també per a les persones que hi han de viure. I, de la mateixa manera, s’estan rehabilitant habitatges antics amb els materials reciclats que es van usar en la seva construcció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia