La rehabilitació: ajuts i subvencions
Tant la Generalitat com els ajuntaments catalans tenen línies de subvencions i programes d’ajuts per reduir el consum energètic i aconseguir habitatges més accessibles
La rehabilitació d’habitatge antic és una solució a tenir molt en compte si volem fer una aposta per la sostenibilitat no només dels materials utilitzats sinó també en l’ús de l’espai. Els pobles i les petites ciutats han acumulat, al llarg dels darrers anys, un important parc immobiliari que roman tancat i buit. Precisament les cases i els pisos desocupats s’han convertit en un maldecap tant per als propietaris com per a l’administració, que veuen com els joves han de marxar a municipis de l’entorn mentre hi ha una part important d’habitatge que només necessita un procés de rehabilitació.
En aquest moment hi ha diferents tipus d’ajuts per poder assumir una rehabilitació integral. Des de subvencions per a obres d’arranjament a l’interior dels habitatges per a persones grans, que ofereix la Generalitat, fins a ajuts a la rehabilitació del Consorci d’Habitatge de Barcelona, el Consorci Metropolità de l’Habitatge, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català d’Energia.
L’Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha convocat aquest any ajuts per al foment de la protecció i millora del paisatge urbà. Gràcies als fons europeus Next Generation hi ha quatre línies d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis que pot arribar a cobrir fins al 80% de la inversió. En aquest cas, l’Ajuntament posa l’Oficina de Rehabilitació Municipal a l’abast dels aspirants.
Consorci de l’Habitatge de Barcelona
Els ajuts del Consorci de l’Habitatge de Barcelona per al 2024 es basen en obres o actuacions de millora de l’eficiència energètica als edificis residencials. Aquesta convocatòria també sorgeix dels fons Next Generation i es tracta d’una convocatòria que es va encetar al 2023 i ha continuat aquest any. L’objectiu és promoure l’estalvi energètic per lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta convocatòria estarà oberta fins al juny de 2026.
Agència de l’Habitatge de Catalunya
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya té una convocatòria oberta d’ajuts europeus per a programes de rehabilitació d’habitatges a partir de quatre programes: rehabilitació en l’àmbit del barri, la rehabilitació d’edificis, la millora de l’eficiència energètica i ajuts per a la redacció del llibre de l’edifici i la redacció de projectes de rehabilitació.
L’objectiu és promoure l’estalvi i revalorar el parc d’habitatge amb accions com l’aïllament de façanes i cobertes, el canvi de finestres, la instal·lació de plaques solars i tendals i el canvi de sistemes de calefacció.
L’Institut Català d’Energia
L’Icaen disposa també de línies d’ajuts, subvencions i finançament per a la promoció d’accions concretes encaminades a complir els compromisos de reducció de gasos d’efecte hivernacle i a consolidar el sector de l’energia.
D’altra banda, alguns ajuntaments disposen de programes propis de rehabilitació i, a més de subvencions, també preveuen exempcions de l’ICIO i bonificacions de l’IBI per mantenir l’entorn. Els serveis municipals d’habitatge són els encarregats de facilitar la informació als propietaris que volen invertir en la rehabilitació d’habitatges. A més, la Generalitat disposa de programes concrets per subvencionar obres a l’interior d’habitatges per a persones grans, per resoldre problemes d’accessibilitat per a persones grans, amb discapacitat o en situació de dependència, i assegura préstecs a comunitats de propietaris; ajuts per a barris, ajuts europeus per a la millora de l’eficiència energètica i també subvencions per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya.
Tots aquests ajuts van en la línia de millora de la qualitat de vida als habitatges per als seus residents, sobretot, persones grans o en situació de dependència; i també, en la línia de millorar els programes dirigits a reduir la petjada de carboni i la relació de les cases amb l’entorn, amb menys impacte sobretot des del punt de vista energètic. Això inclou no només la instal·lació de plaques solars, sinó també la revisió de tancaments de portes i finestres.