Canals

Òptica Solà

Des d'aquells inicis pioners en què els «metges dels ulls» començaven a introduir-se a Girona, han passat quatre generacions i moltes històries millorant el servei des de la casa mare de la Rambla

Quan tin­guin aquest espe­cial a les seves mans, Òptica Solà ja haurà mar­xat, a des­grat i sense opció, del noble edi­fici que apa­reix en pri­mer terme a la foto­gra­fia fent con­cor­re­gut xamfrà entre la Ram­bla i el car­rer Besadó i que ha vist néixer i ha alber­gat els pri­mers 128 anys de vida d'una de les boti­gues més dis­tin­ti­ves de Girona. La fina­lit­zació del con­tracte de llo­guer ha obli­gat a des­plaçar la seva acti­vi­tat a l'altre cos­tat del riu, al número 38 del car­rer Santa Clara, indret pri­vi­le­giat també per al comerç i el tracte amb la cli­en­tela, però, tot i així, es fa evi­dent que els actu­als pro­pi­e­ta­ris del negoci –els ger­mans Dolors, Fran­cesc, Núria i Rosa Solà Gusi­nyer– no poden evi­tar endur-se alguna cosa més que les ulle­res de la seva esti­mada Ram­bla: un pòsit de tris­tesa per haver d'aban­do­nar la casa mare, la que ha acom­pa­nyat durant qua­tre gene­ra­ci­ons les vicis­si­tuds pro­fes­si­o­nals i per­so­nals de la família i ha estat tes­ti­moni des de la seva neuràlgica ata­laia de l'evo­lució de la ciu­tat en molt dife­rents eta­pes. «Què no ha pas­sat o qui no haurà pas­sat davant nos­tre?», coin­ci­dei­xen a asse­nya­lar tots qua­tre, alhora que enlles­tei­xen els últims detalls del tras­llat. I no dei­xen de tenir raó. Men­tre el temps corre –i en el seu pas han mar­xat també esta­bli­ments ben sin­gu­lars com ara la Fer­re­te­ria Puig, Con­fec­ci­ons Falcó i les lli­bre­ries Pla Dal­mau i Fran­quet, entre d'altres– nosal­tres aga­fem pers­pec­tiva tot res­se­guint la par­ti­cu­lar història de can Solà, des que el 1882 va obrir les seves por­tes com a pri­mera «casa espe­cial per a la vista» de Girona i la seva província.

Els cre­a­dors de l'empresa van ser el matri­moni com­po­sat per Fran­cesc d'Assís Solà i Oli­ve­ras i Dolors Baborés i For­tich, que van llo­gar un local situat als arcs de la plaça de les Cols, a la casa ano­me­nada Isla, és a dir, al final de les vol­tes bai­xes de l'actual Ram­bla de la Lli­ber­tat. Segons explica Fran­cesc Solà, besnét d'aquell pri­mer comer­ci­ant, l'òptica era ales­ho­res matèria poc introduïda entre la gent, i així ho posa de mani­fest el fet que a la ciu­tat de Girona exer­cien pocs ocu­lis­tes, en Tarrús entre ells, de manera que can Solà va haver de com­ple­men­tar l'acti­vi­tat prin­ci­pal venent tota mena d'arti­cles rela­ci­o­nats espe­ci­al­ment amb la joie­ria. Vegem quina era la seva oferta repro­duint un anunci publi­cat al Dia­rio de Gerona el 14 de novem­bre del 1903: «Arra­ca­des, braçalets, mone­ders, cober­te­ria, objec­tes de regal i altres d'or i de plata de llei. Es recu­llen encàrrecs per a la cons­trucció de joies i altres arti­cles d'orfe­bre­ria i de pla­ta­ria. Arran­ja­ments i aca­bats a la per­fecció. Rellot­ges de tota classe, de paret i de but­xaca, de pres­ti­gi­o­ses fàbri­ques i de les millors mar­ques. Bino­cles per a tea­tre, camp i marina. Termòmetres, baròmetres, lents i ulle­res de tot tipus i metalls. Cris­talls de roca, peris­co­pis de matèria extra­blanca diàfana gra­du­ats en diòptries mètri­ques. Exe­cució exacta i curosa a preus equi­ta­tius de les pres­crip­ci­ons dels senyors met­ges ocu­lis­tes». L'avenç pro­gres­siu de la ciència mèdica pel que fa a l'atenció i cura dels ulls va com­por­tar que a par­tir del 1910, ara fa cent anys, aquest comerç de la Ram­bla s'anés espe­ci­a­lit­zant de manera exclu­siva en la venda d'ulle­res.

El negoci, ja molt arran­cat, va rebre un gran impuls de mans de Pere Solà i Baborés, fill de la pare­lla fun­da­dora, al qual havien enviat a estu­diar orfe­bre­ria a París i que va tenir l'encert d'ampliar la seva for­mació tre­ba­llant un parell d'anys a la pres­ti­gi­osa Asso­ci­a­tion Fra­ter­ne­lle des Ouv­ri­ers Lune­ti­ers, nas­cuda el 1849 i con­ver­tida avui en Essi­lor, una de les pri­me­res fir­mes mun­di­als d'òptica oftàlmica. Pere Solà, casat amb Maria Camps Bella­part, va posar-se al davant de la botiga fins que el 1932 una pul­mo­nia s'el va empor­tar quan tenia 44 anys. Havia sobre­vis­cut menys d'una dècada al seu pare –mort el 10 de desem­bre del 1924, als 78 anys– i va dei­xar un fill, Fran­cesc Solà i Camps, que tenia ales­ho­res setze anys i que davant la dis­sort va trans­mu­tar la seva vocació ini­cial d'home de lle­tres per repren­dre l'ofici fami­liar, com­pa­gi­nant durant un temps el tre­ball i els estu­dis; l'esforç de la seva mare, que es va posar al cap­da­vant de la botiga, li va per­me­tre fer-ho. Del seu enllaç cele­brat després de la guerra amb Maria Carme Gusi­nyer i Figa, de Cas­tell­fo­llit de la Roca, en van néixer deu fills, qua­tre dels quals són actu­al­ment titu­lars d'una empresa amb tres esta­bli­ments oberts: l'ini­cial de la Ram­bla –ara al car­rer Santa Clara– i dos més situ­ats al número 35 del car­rer de la Creu i al número 24 del Pau Casals. I la con­tinuïtat de la nis­saga amb una cin­quena gene­ració d'òptics Solà és més que pro­ba­ble des del moment que una filla de Fran­cesc Solà Gusi­nyer ha fet la car­rera, tot i que ara mateix s'ocupa d'una farmàcia. «El temps dirà», comenta el seu pare.

El temps, d'altra banda, ha trans­for­mat, i molt, les pos­si­bi­li­tats de vigència del comerç, carac­te­rit­zat ara per una forta com­petència amb l'ober­tura de nous locals que pro­voca una certa dis­persió de la cli­en­tela, si bé, com asse­gura Fran­cesc Solà, «molta gent torna bus­cant qua­li­tat a un preu ajus­tat, perquè de mira­cles no en fa ningú ni es tro­ben duros a qua­tre pes­se­tes». Per afron­tar els rep­tes del futur Òptica Solà, es va inte­grar fa un parell de dècades a la coo­pe­ra­tiva Multiópti­cas, grup de referència a l'Estat espa­nyol que alhora que faci­lita millors con­di­ci­ons per a l'adqui­sició de mate­rial i pro­mou cam­pa­nyes de des­comp­tes, per­met també que cada esta­bli­ment con­servi la seva per­so­na­li­tat i filo­so­fia de fun­ci­o­na­ment: «Nosal­tres ho reto­lem tot en català, si bé a l'exte­rior hem de man­te­nir el dis­seny i la imatge cor­po­ra­tiva», expli­quen els Solà. I en moments de canvi és natu­ral que el germà i les ger­ma­nes es dis­po­sin a fixar en la ment les vivències i anècdo­tes acu­mu­la­des en aquest edi­fici «de tota la vida». Per la seva memòria, la pròpia i la sobre­vin­guda per referència dels seus avant­pas­sats, van i vénen per­so­nat­ges com ara Sal­va­dor Dalí, Josep Pla, Lluís Llach i Xavi del Barça als quals ells matei­xos han des­pat­xat. També Emili Gra­hit, Joa­quim de Camps i Arboix, Car­les i Dàrius Rahola, Rafael Masó, Josep Pas­qual i Prats, Car­les de Bolós, el bisbe Car­tanyà o el gover­na­dor Mazo Mendo, com també cen­te­nars de veïns de la ciu­tat i les comar­ques que han con­tribuït a aixe­car can Solà de la Ram­bla. I pen­sen encara més en l'empenta del besavi Fran­cesc, el fun­da­dor; en la ini­ci­a­tiva de l'avi Pere, que fou regi­dor per la Lliga Regi­o­na­lista i pro­pa­ga­dor del cant gre­gorià; en el com­promís amb la ciu­tat del pare Fran­cesc, mort el 2002, que havia mili­tat a la Fede­ració de Joves Cris­ti­ans de Cata­lu­nya, fou regi­dor de Girona en els anys cin­quanta, mem­bre dels mana­ies, intèrpret de pifre durant la pro­cessó del diven­dres sant i per­sona de des­ta­cada sen­si­bi­li­tat plas­mada en la foto­gra­fia i en el cinema ama­teur que el dis­tingí amb algun premi com ara la meda­lla de plata en el con­curs naci­o­nal del 1950 per la pel·lícula Cer­cant la fresca rodada a l'Alt Pallars.

Òptica Solà (Multiópticas)
Any.
1882
història.
Francesc d'Assís Solà i Oliveras i la seva esposa Dolors Baborés i Fortich van ser els fundadors d'un negoci que actualment regenten els seus besnéts. Després de 128 anys d'activitat, Can Solà s'ha hagut de traslladar, aquest mes d'octubre, de l'edifici de la Rambla on va néixer a la nova seu del carrer Santa Clara, deixant la principal artèria de Girona sense un dels seus comerços més singulars.

L'energia i la sensibilitat d'una nissaga

L'expressió captada fugaçment per la càmera sol respondre a allò més genuí que hi ha en l'entranya humana, i en aquest cas podríem aventurar que el patriarca de la casa, Francesc d'Assís Solà i Oliveras (foto de dalt, acompanyat de la seva jove Maria Camps i Bellapart i de tres dels seus néts; el de la dreta, Francesc Solà i Camps) era home de gran energia i determinació i que el seu fill i hereu Pere Solà i Baborés (a sota, amb la seva esposa i el seu fill gran) combinava l'esperit del negoci modern amb la sensibilitat artística de qui ha vist món. Malauradament, el trajecte de Pere Solà va ser curt; una epidèmia pulmonar se'l va endur el maig del 1932, als 44 anys, i al cap de només tres mesos de la defunció de la seva mare Dolors Baborés i Fortich. La ciutat va plorar la desaparició d'un personatge molt apreciat que el dimarts 24 de maig del 1932, en el decurs dels funerals, va rebre el lluït homenatge de l'Escola Gregoriana que ell havia iniciat i impulsat. Recollim del Diari de Girona un fragment de la sentida glosa que li féu el mestre Civil, organista de la Catedral: «De gregorianista aficionat, en son principi, aimant de consultar textos i de les bones execucions, acabà, d'esforç en esforç, per esdevenir, ell mateix, un perfet entès doblat d'un animador i d'un comunicatiu, qui pogué assolir el somni que mants creien irrealitzable d'unir en agrupament un nombrós estol d'homes de bona voluntat, amb el comú ideal del conreu del cant, per a la major glòria de Déu i esplendor de l'Església. Era el cor d'en Pere Solà infantívolament sensible al llenguatge ingenu de les melodies gregorianes. Quantes vegades en la intimitat es satisfeia en poder-nos cantar tal o qual Al·leluia o Gradual. Qui oblidarà aquell seu típic i compungit Cant de les lamentacions del dijous sant a l'ofici de Tenebres de la parroquial de Sant Feliu!»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.