Canals

2002

Senyores i senyors, amb tots vostès: l'euro!

L'1 de gener d'aquest any va entrar en cir­cu­lació l'euro. Per tant, el 23 d'abril molts encara anàvem una mica de través a l'hora de donar i rebre el canvi.
És l'any en què un tallat va pas­sar de valer 100 pes­se­tes a 1 euro (166,38 pes­se­tes), així, a la brava. I en aquell dia del lli­bre van tri­om­far David Cas­ti­llo amb el seu premi Sant Jordi, No miris enrere; Fer­ran Tor­rent amb Soci­e­tat limi­tada, que ini­ci­ava una tri­lo­gia sobre la política cor­rupte a València, i els Sol­dats de Sala­mina, de Javier Cer­cas. Tot i que econòmica­ment va anar prou bé, a mol­tes para­des van ple­gar abans per poder veure el Barça-Madrid, que els culers van per­dre per 0-2, tot i el bon joc.

És clar que també és l'any en què el ser­vei mili­tar va dei­xar de ser obli­ga­tori, una absur­di­tat menys. I la Fede­ració Espa­nyola de Fut­bol va pro­hi­bir que la selecció de Cata­lu­nya jugués con­tra la de Bra­sil. De bo va pas­sar que Aznar va comu­ni­car que no aspi­ra­ria més a ser pre­si­dent del govern espa­nyol; una nosa menys. I el 20 de febrer hi va haver una ofen­siva a gran escala d'Israel con­tra Gaza i Cis­jordània, una més. I també és un any amb mol­tes vagues con­cre­tes, però des­ta­quem la gene­ral del 20 de juny con­tra la política econòmica del Par­tit Popu­lar. Un any que també és recor­dat per la gran gesta de l'exèrcit espa­nyol: recu­pe­rar l'Illa de Pere­jil, que havien ocu­pat uns poli­cies mar­ro­quins. El patro­nat de l'Arxiu de Sala­manca es va negar, un cop més, a retor­nar els papers robats a Cata­lu­nya. I el vai­xell petro­lier Pres­tige va nau­fra­gar a la costa gallega i va deixa anar “unos hili­llos” que van pro­vo­car tres marees negres suc­ces­si­ves. Un any ben com­ple­tet, cer­ta­ment.

La pell freda Albert Sánchez Piñol La Campana

La pell freda d'Albert Sánchez Piñol

L'antropòleg Albert Sánchez Piñol es va estrenar amb un recull de contes, Les edats d'or (Proa, 2001) i, un any abans, amb l'assaig Pallassos i monstres (La Campana). L'edat d'or és la que ha viscut després que el 2002 va publicar a La pell freda, que, com ell diu, ha estat traduïda a 37 idiomes i de la qual s'han venut centenars de milers d'exemplars. Un fita gens habitual partint del català.

L'assaig sobre vuit dictadors africans Pallassos i monstres potser va marcar la seva narrativa –fent una anàlisi una mica de pa sucat amb oli–, perquè més els monstres que els pallassos (o sí, si són en la versió del psicokiller John Wayne Gacy) han estat presents a La pell freda, Pandora al Congo, la seva segona novel·la (2005), i pel que sembla també ho seran a la tercera, en què treballa fa anys. Monstres que, com un exèrcit, ataquen per terra, mar i aire. Si a La pell freda va ser del mar i a Pandora al Congo els monstres sortien de les entranyes de la terra, a la tercera sembla ser que arribaran de l'aire.

Albert Sánchez Piñol és un home coherent. Si no li veu sentit a això de signar llibres per Sant Jordi, no ho fa. I no ho fa mai. Una actitud que pot semblar esquerpa, però, si ens hi fixem, no ho és. Defensa l'obra, per això la treballa a fons. L'autor no és el que importa. I si les idolatries no et semblen atractives, és lògic no voler afavorir-les.

Seguint amb l'anàlisi de si l'encerto l'endevino, aquest fugir de la fama sense cedir a les obligacions editorials també es reflecteix en els seus protagonistes, homes solitaris i amb les idees clares, que es deixen seduir per diferents estímuls (sexe, amistat) i miren de fugir d'altres (por, bogeria).

A La pell freda el protagonista és un antic lluitador de la independència d'Irlanda, desmotivat pels esdeveniments del món occidental, que decideix esborrar la seva personalitat i fugir de la societat on viu. Què us dèiem? Altra cosa és que Sánchez Piñol es vulgui recloure en una illa... I no parlem més de l'obra perquè, qui no la conegui, només té una escapatòria: llegir-la.

“Vivim en un sistema de capitals regit pels números, no per les lletres”

Què va representar aquesta novel·la en la seva carrera?

Fins aquell moment jo havia publicat un llibre contes i un assaig, amb una difusió limitada. La pell freda es va traduir a 37 idiomes, crec que és el llibre de literatura catalana més traduït de tots els temps, i ha venut centenars de milers d'exemplars a tot el món. Amb això ja està tot dit.

Quin paper juga en el conjunt de la seva obra?

Bé, vivim en un sistema de capitals regit pels números, no per les lletres. Això fa que inevitablement sigui conegut com l'autor de La pell freda. Diguem que ho accepto amb una mena de resignació feliç.

La reconeix com la seva obra més reeixida?

Dubto molt que cap autor contesti una pregunta com aquesta honestament, així que més val callar.

TRIA DE REFERENTS

Joana

(Proa)

Joan Margarit

Després de l'èxit d'Estació de França, Joan Margarit va publicar el recull de poemes Joana, que descrivia la pèrdua de la seva filla i el dolor que l'havia esquinçat. Margarit assolia una immediata resposta del públic, que va comprar el llibre massivament, cosa que no es recordava des dels llibres de Martí i Pol. Els poemes despullats i realistes contrasten el to elegíac amb el dels poemes d'amor.

Una victòria diferent

(Destino)

Eva Piquer

L'autora va guanyar el premi Josep Pla amb aquesta novel·la de recorregut circular, en què una mare superdotada intel·lectualment, que ha patit un desengany emocional i ha perdut la mare, s'obsessiona a tenir una filla. Piquer, mare de quatre criatures, també ha publicat les novel·les juvenils La noia del temps i Alícia al país de la televisió i dos assajos sobre ser professional o fer de mare.

No miris enrere

(Proa)

David Castillo

El poeta David Castillo va guanyar el premi Sant Jordi amb la seva segona novel·la. No miris enrere és un thriller sentimental, amb una narrativa poderosa i dinàmica, amb el mateix protagonista d'El cel de l'infern (1999), el militant llibertari Dani Cajal. Una nova càrrega de desencís universal i profund disparada des de l'antiaeri de Vallcarca. Fa poc ha presentat El mar de la Tranquil·litat.

Adéu
(Proa)

Àngel Burgas

Relats amb què Àngel Burgas va guanyar el premi Mercè Rodoreda i el de la Crítica Serra d'Or, els primers d'una bona llista repartits entre la literatura juvenil i la dita d'adults. Són uns contes en què els protagonistes estan estretament relacionats amb la mort, just abans o poc després de morir. Una manera de mostrar amb un estil cosmopolita com és de prima la frontera entre tots dos estats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.