Canals

El menú de tota la vida

La taverna que Joaquim Coll va muntar per a la seva dona l'any 1953, amb el temps, es va convertir en un dels hostals de referència per als treballadors i els pagesos que anaven al mercat

El novem­bre del 1953, Joa­quim Coll Vinyals, mecànic i con­duc­tor d'autobús de la línia de Palau, va sig­nar un con­tracte com a arren­da­tari d'un local de nego­cis als bai­xos de la casa numero 24 del car­rer de les Hor­tes. L'arren­da­ment era de 300 pes­se­tes al mes. D'entrada, va mun­tar una bodega i una botiga de comes­ti­bles per a la seva dona, Mercè Pérez Cam­pos, però a poc a poc es van dedi­car a fer men­jars.

“El meu pare era de can Parot, de Bru­nyola”, comenta la Lur­des Coll, pro­pietària de l'hos­tal. “Tot i això, de ben petit va venir a Girona. Quan va veure que el negoci es con­so­li­dava va dei­xar la feina de con­duc­tor per aju­dar la meva mare. Qui feia el men­jar era l'avia, la Maria Cam­pos. El local, on ara hi ha el men­ja­dor, era una car­bo­ne­ria i, al cos­tat, hi havia un taller de motos. D'entrada, el negoci es va ins­tal·lar en la car­bo­ne­ria i no va ser fins més enda­vant que es va com­prar el taller de motos Ramió, i es va ampliar el local.”

Les refor­mes més impor­tants les van fer el 1977. Van com­prar el taller de motos, es van cons­truir dos pisos per habi­ta­ci­ons i es va ampliar el men­ja­dor.

La Lur­des Coll s'havia casat i s'havia tras­lla­dat a Sant Celoni, on tre­ba­llava de mes­tre d'infància. Tot i que la feina li agra­dava, quan el seu pare va començar a plan­te­jar-se la jubi­lació, els va convèncer tant a ella com al seu marit, Miquel Ati­enza, perquè es tras­lla­des­sin a Girona i es fes­sin càrrec del negoci de l'hos­tal. La seva ger­mana Montse també hi tre­ba­llava, però per motius de feina ho va dei­xar i la Lur­des i el seu marit es van tro­bar al cap­da­vant d'un negoci d'hos­ta­le­ria sense pro­po­sar s'ho.

“Es tre­ba­llava mol­tes hores”, recorda la Lur­des, “fins al punt que de peti­tes no havíem vist mai com a la família dinàvem tots junts. Tot­hom dinava quan podia i no va ser fins que es van deci­dir a tan­car els diu­men­ges després de dinar, per tor­nar obrir al ves­pre, quan vam començar a asseure'ns tots ple­gats a taula. Ara això ja només ho fan els xine­sos. Tenen una men­ta­li­tat sem­blant a la dels pares i a base de tre­ba­llar i tre­ba­llar se'n van sor­tint. Ja ens han visi­tat alguns xine­sos per tras­pas­sar el local, però de moment con­ti­nu­a­rem amb la feina.”

Reco­neix que la feina d'hos­ta­lera li agrada, tot i que els temps que cor­ren no per­me­ten ser gaire opti­mis­tes. La seva cli­en­tela sem­pre han estat sobre­tot tre­ba­lla­dors de menú i, els dis­sab­tes, la gent de mer­cat, però si fa uns anys podien fer fins a setanta dinars, ara pas­sen amb una vin­tena. La des­a­pa­rició de l'ambu­la­tori de Santa Clara els va fer per­dre cli­en­tela, s'han cons­truït molts altres hotels i res­tau­rants per la zona i d'altra banda, són molts els tre­ba­lla­dors que dinen de car­ma­nyola. “Ara toca resis­tir”, asse­gura la Lur­des.

La cuina caso­lana, a còpia d'una bona escu­de­lla i carn d'olla o arròs a la cas­sola, ha estat el pal de paller d'aquest res­tau­rant durant tota la seva tra­jectòria. Plats plens, lluny de la cuina de dis­seny. És una tra­dició que man­te­nen la Carme, la cui­nera i la seva aju­dant, l'Isatu, una afri­cana que no ha tri­gat gaire a enten­dre els secrets de la cuina tra­di­ci­o­nal cata­lana.

La Lur­des, tot i que no va viure els anys mes durs de la post­guerra, recorda l'estra­perlo de cali­que­nyos quan l'àvia havia de llençar els paquets al solar de Made­ras Colon que hi havia al cos­tat abans que arri­bes­sin els mem­bres de l'ins­pecció. “Quan venia algun mili­tar influ­ent al bar i no el con­vi­da­ves, l'endemà ja tenies denúncia d'ins­pecció”. Ara se li fa una mica gros, el tema d'inter­net, i no acaba d'enten­dre per què cal pas­sar les fit­xes dels hos­tes al Mos­sos d'Esqua­dra i a la Poli­cia Naci­o­nal de manera sepa­rada: “Ja es podrien posar d'acord, oi?”

Hostal de Can Coll
Any.
1953
història.
A principi dels cinquanta un conductor d'autobusos va decidir muntar una bodegueta per a la seva dona que, al cap de pocs anys, es va convertir en un dels restaurants més populars de Girona.

De les festes del barri i els esmorzars de forquilla i ganivet del dissabte

Des del darrere de les vidrieres del menjador, la gent de Can Coll han vist com amb el pas dels anys, el barri s'ha anat transformant. Les festes que es feien al carrer han desaparegut i la majoria de veïns també, substituïts per d'altres sense cap arrelament al barri.

A Can Coll van tenir una de les primeres televisions del barri i era un espectacle veure com la gent omplia el carrer per contemplar aquella meravella. Un altre espectacle digne de consideració eren els esmorzars i els dinars dels dissabtes, quan la gent que anava a mercat feia cua al menjador flairant la tripa i pota, les galtes amb fesols, l'escudella o l'arròs a la cassola.

Encara queden alguns d'aquests pagesos del dissabte que van a Can Coll per assaborir un esmorzar de forquilla i ganivet. Són gent que voregen els vuitanta anys, ens assegura la Lurdes, i que aprofiten el dissabte per trobar-se a l'entorn d'un bon esmorzar. “No són més d'una dotzena però tot i això, durant les vacances vàrem obrir els dissabtes per poder servir aquests esmorzars. Per a ells és una festa i per a nosaltres també. Muntem una taula llarga perquè puguin menjar tots junts.” No hi ha cap dubte que després d'uns peus de porc regats amb un bon vi i un cigaló de Veterano la perspectiva que es té d'aquest món ha de ser força més amable. En una època en què tot el que ens agrada és il·legal, engreixa o perjudica la salut, aquests insubmisos de la dietètica són una espècie en extinció, personatges d'una època en què l'obsessió per viure molts anys segurament no estava tant arrelada. Tot i això, han arribat a la vuitantena. Salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.