Canals

El ‘rei' de la restauració

El que va començar com un taverna centreeuropea en què se servien salsitxes alemanyes, hamburgueses i cervesa, s'ha convertit en una de les empreses de restauració de referència

Amb l'obertura del primer local a la Gran Via de Jaume I, el 1973, aquesta empresa familiar, actualment amb Marc Parals al capdavant, va començar un recorregut ple d'èxits que l'ha convertit en una referència de la gastronomia gironina amb l'oferta d'entrepans, salsitxes d'estil alemany i les nombroses tapes de la seva carta.

Pere Parals i Tersa Ill van començar el 1973 i quatre dècades després, un dels seus fills, Marc, està al capdavant d'una empresa que té vuit restaurants, 150 treballadors i ofereix cap a 170 productes diferents. També hi treballa el seu germà Pere. No hi ha dubte que el König (rei, en alemany) és un dels reis de la gastronomia gironina.

Marc Parals considera que el model imposat als restaurants de la cadena König ha permès que la fórmula arrelés profundament entre els gironins que “senten molt seus els nostres productes”. L'èxit de la marca, amb l'obertura de fins a vuit restaurants, set dels quals a Girona i un altre a Figueres, ho corrobora. Als vespres de certs dies de la setmana es fa molt difícil trobar taula a la majoria de locals del grup, un èxit que Parals atribueix a la “qualitat i rapidesa del servei que intentem donar sempre” a banda d'uns preus que suporten molt millor que d'altres les turbulències de la crisi. La despesa mitjana per comensal entre els clients del König se situa a l'entorn dels 7,5 euros, cosa que ha permès que els vuit locals de l'empresa resisteixin millor la crisi a causa de la diferència de preus que hi ha respecte a altres ofertes del mercat. Tot i això, és evident, asseguren els responsables, de que la crisi s'ha fet notar.

El màxim responsable de la firma assenyala que, per a l'empresa, “és tant important vendre com fer-ho bé”. Considera que un dels grans avantatges és la garantia que la majoria dels productes sortiran ràpidament a la venda, cosa que permet renovar constantment els productes i garantir-ne la qualitat.

L'empresa també aporta el seu gra de sorra des del punt de vista social amb la contractació de personal amb alguna discapacitat, una actitud que es manté des de fa molts anys gràcies a la col·laboració amb la Fundació Oscobe i amb Astrid 21. Aquesta associació, va reconèixer el 2009 la tasca social de König amb el premi a l'empresa social i integradora de l'any.

El local de la Gran Via de Jaume I va ser l'origen de tot plegat i quatre dècades més tard encara conserva l'atmosfera original. És el restaurant més clàssic i, com a curiositat, s'ha de subratllar que les taules i les cadires del local són les mateixes que hi havia al principi, amb les evidents millores que el pas del temps hi ha obligat a fer. El seu volgut ambient de taverna centreeuropea, amb el mobiliari de fusta dels primers restaurants, ha anat adquirint amb el pas del temps una línia més moderna per tal d'adaptar-se a uns gustos que han anat canviant, i a una clientela més variada.

Pel que fa als canvis en la clientela, Marc Parals assenyala que s'han notat diferències amb el pas dels anys. “Hem anat incorporant més productes com les amanides, que ens serveixen per compensar una mica més la carta i oferir més alternatives. També hem observat que els clients són cada vegada mes còmodes. Sovint ens trobem gent fent cua en algun dels locals per trobar una taula quan la barra està completament buida.”

Tot i que a l'estiu passat va obrir un restaurant a la ciutat de Figueres, la marca König és essencialment gironina. “No podem oblidar que som una empresa familiar i mantenim la voluntat de fer només allò que puguem controlar, perquè és bàsic per garantir-ne la qualitat.”

La fidelitat d'alguns proveïdors és un altre element que els cal tenir en compte a l'hora d'analitzar l'èxit de l'empresa. “És molt important que la carn sigui de qualitat”, explica Marc Parals, “i que el client s'hi reconegui amb els nostres productes i en surti satisfet. Cal dir que nosaltres estem fent les hamburgueses de la mateixa manera que les fèiem quan varem començar, fa 35 anys.” Des de fa anys, a la ciutat de Girona, tant König com frankfurt són dos conceptes estretament relacionats i una garantia de qualitat.

König
Any.
1973
història.
El 1973 Pere Parals i Teresa Ill van obrir el primer local a la Gran Via de Jaume I. Més endavant, amb el seu fill Marc al capdavant, l'empresa s'han convertit en una cadena amb vuit establiments.

Hamburgueses, patates, salsitxes i cervesa, les reines de l'establiment

Els locals del König serveixen, aproximadament unes 25.000 hamburgueses cada més, hamburgueses fetes de la mateixa manera que es feien fa 38 anys, quan van obrir el primer local al carrer Gran Via Jaume I de la ciutat de Girona, assegura Marc Parals, el gerent de la cadena.

Són les reines de la cadena, una categoria que comparteixen amb altres productes com les salsitxes alemanyes i les patates braves, producte que s'ha convertit en una de les senyes d'identitat de la casa i un sabor que ha traspassat fronteres i fins i tot s'ha creat un grup de fans de les patates braves del König, considerades entres les tres millors patates braves de Catalunya.

Pel que fa a les hamburgueses, la més sol·licitada de la carta és la número deu, la que es fa acompanyada amb bacó, formatge i salsa rosa. Les salsitxes alemanyes, que durant molts anys han donat la personalitat i els trets distintius de l'empresa, són el segon producte en preferències dels clients, especialment els frankfurts. Els restaurants de la cadena disposen de fins a vuit tipus de salsitxes diferents que importen directament a través d'una distribuïdora.

Els sandvitxos a l'estil americà i cada vegada més, les amanides, també gaudeixen de les preferències dels clients. Amb la voluntat de compensar la carta i arribar a una clientela més variada, aquesta empresa de restauració ofereix fins a vuit tipus d'amanides diferents a les seves cartes.

No tant sols el menjar ha marcat la tradició del König. La seva trajectòria també ha estat marcada per les diverses especialitat de cerveses que s'hi ofereixen, algunes, difícils de trobar en altres llocs.

Des de l'obertura, l'any 1973, s'ha pogut escollir entre diverses varietats de cerveses que, amb el pas del temps, ha anat augmentant i actualment han superat la quinzena de varietats d'importació i cinc de l'Estat espanyol. La presència de la cervesa és tant important per als gestors de l'empresa que des de fa uns anys tenen una de les varietats personalitzada amb la marca König, una cervesa de gust suau, apta per acompanyar qualsevol plat i entrepà que ofereixen als establements. Calculen que al llarg d'un any serveixen aproximadament 150.000 litres de cervesa, una quantitat important, sense cap mena de dubte.

L'empresa té actualment una plantilla de 150 treballadors i ofereix fins a un total de 170 productes, 90 entrepans, 17 plats combinats i un total de 24 tapes variades al marge de les amanides, que s'hi van anar introduint periòdicament. Es tracta d'una quantitat realment important que fa que el König sigui, sense cap mena de dubte, una de les empreses de restauració més importants i més a tenir en compte a la ciutat de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.