Canals

L'esperit del vi al Barri Vell

El Divinum ocupa el mateix espai físic que l'antic Cipresaia, però ara ja no proposa cuina provençal sinó que continua obrint la Força amb una oferta especialitzada en foie gras, tapes, vins i formatges

Quico Via­der va obrir un esta­bli­ment al cor del Barri Vell quan va veure que desprès de fer de guio­nista, d'actor, direc­tor i rela­ci­o­nar-se amb mem­bres de la cone­guda com l'escola de Bar­ce­lona, el millor que podia fer era tor­nar a Girona i recu­pe­rar una seva gran passió de la vida: con­ver­tir la gas­tro­no­mia en vehi­cle cul­tu­ral i de relació. Fins i tot en això va ser curós. Va triar un edi­fici situat al car­rer gene­ral Fournás que havia ser­vit de pri­mer col·legi on s'havien ins­tal·lat els fra­res maris­tes que havien arri­bat a Girona per fer clas­ses de francès, i allà va donar vida al Cipre­saia, un res­tau­rant nas­cut de l'aposta per la cuina pro­vençal i cata­lana, a què Via­der va dedi­car hores i il·lusió. Alguns pro­duc­tes que no tro­bava al mer­cat, com gerds o esca­lu­nyes, els plan­tava als seus horts de Bes­canó. Va ser el motor que va aju­dar a recu­pe­rar una zona obli­dada que obria la Força i va aju­dar a tren­car la imatge de la Girona grisa que domi­nava l'entrada del call. El Cipre­saia va fun­ci­o­nar com un amfi­trió que con­vi­dava a la con­versa i la bona taula, fins que al setem­bre del 2006, els seus locals els van ocu­par el res­tau­rant Divi­num. Era el nom d'una marca de con­fiança amb què un anys abans havia obert un esta­bli­ment al final de la Ram­bla i amb què ha trans­for­mat els vins, els for­mat­ges, el foie gras, o les tapes en una pro­posta d'iden­ti­tat. Ini­ci­al­ment ho va fer sota la batuta de José de Sousa –des­a­pa­re­gut–, Enric Ver­gara, i Joan Muri­llo un magnífic som­me­lier que con­tro­lava l'extensa quan­ti­tat i qua­li­tat de vins que s'ama­guen a les bode­gues. Tot i que va tren­car la línia mar­cada per Via­der, pel Divi­num hi han pas­sat espor­tis­tes, polítics i amants de la millor gas­tro­no­mia. Pre­senta una oferta acu­rada i no ha dub­tat a expe­ri­men­tar amb grans xefs com André Bon­naure, que va pre­pa­rar tres plats de flors amb foie gras a l'edició de Temps de Flors del 2007.

Cipresaia /DIvinum
Any.
1978
història.
El 1978, en Francesc Viader va fundar el Cipresaia, un restaurant català provençal. El 2006, al mateix edifici s'hi va obrir un establiment, el Divinum, especialitzat en vins i formatges.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.