La Declaració Única (DUN) 2012, impuls per al sector
El període de presentació comprèn de l'1 de febrer al 30 d'abril. Les entitats col·laboradores del DAAM l'han de presentar de manera telemàtica
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha introduït novetats importants en la Declaració Única Agrària (DUN) 2012, el període de presentació de la qual comprèn de l'1 de febrer al 30 d'abril.
La DUN, sistema unificat de declaració anual de superfície i dades ramaderes que ha d'efectuar la persona titular de l'explotació agrària que vol sol·licitar determinats ajuts, garanteix la coherència, eficàcia, equitat i gestió integrada de les explotacions, simplificant-ne els procediments de gestió; permet a l'administració conèixer el sector agrari català i les seves necessitats reals, i també disposar de prou informació per a la concessió i el control dels ajuts.
Per assolir aquests objectius, la DUN facilita la unificació dels terminis i dels formats de presentació de gran part dels ajuts associats directament o indirecta a les superfícies i explotacions ramaderes; la simplificació de la presentació de la documentació necessària per a tramitar les sol·licituds d'ajuts; l'ampliació dels punts d'informació i atenció al productor; i, a totes les entitats que hi col·laboren, eines que ajuden a la tramitació de la declaració i de les sol·licituds d'ajuts associades.
Per tant, des de l'1 de febrer, els titulars d'explotacions agràries ja poden presentar les declaracions úniques (DUN) juntament amb les sol·licituds d'ajuts relacionats amb la sol·licitud única i el Contracte Global d'Explotació (CGE). Entre d'altres, es pot sol·licitar els ajuts de pagament únic, al sector de fruits de closca, al sector ramader, agroambientals, per a la modernització d'explotació agrària, per a la diversificació, per a la primera instal·lació de joves, i fins a 48 tràmits diferents en una única actuació.
La declaració única es presenta per uns 62.000 titulars d'explotacions agràries, que generen més de 200.000 sol·licituds d'ajuts i actuacions específiques per un valor superior als 330 milions d'euros, dels quals 250 milions corresponen a l'ajut de pagament únic.
El nou marc normatiu del CGE incorpora millores per facilitar l'accés a aquests ajuts destinats a fomentar la modernització, rejoveniment i professionalització del sector, i fomentar els mètodes de producció agrícola sostenibles i de protecció per al medi ambient. Les millores més rellevants són la possibilitat de tramitar tots els ajuts associats a través de qualsevol entitat col·laboradora de DUN, la modificació dels requisits dels signataris, i l'eliminació els compromisos no exigibles per normativa europea (assegurances, formació, comptabilitat...).