Canals

Els agents econòmics es feliciten per la iniciativa

Clima favorable. Els representants del teixit productiu destaquen l'obertura d'un nou escenari presidit per la confiança de l'administració en relació amb l'empresa

L'exposició pública va donar un resultat de més de 3.000 al·legacions

Les lleis òmni­bus són el fruit d'un procés ampli de con­sulta i audiència amb els repre­sen­tants dels agents econòmics prin­ci­pals i d'una expo­sició pública poste­rior que va resul­tar en més de 3.000 al·lega­ci­ons pro­ce­dents d'asso­ci­a­ci­ons, gre­mis, enti­tats i ins­ti­tu­ci­ons, empre­ses i ciu­ta­dans indi­vi­du­als.

La impli­cació dels agents econòmics prin­ci­pals del país en aquesta reno­vació legis­la­tiva es va posar de mani­fest en la pre­sen­tació de la cam­pa­nya d'infor­mació sobre les lleis, que va tenir parau­les de suport dels màxims repre­sen­tants del Con­sell Gene­ral de Cam­bres de Cata­lu­nya, Foment del Tre­ball, Pimec i Fepime.

“Aplau­dim aquest esforç per moder­nit­zar l'admi­nis­tració i fer-la més àgil, efi­ci­ent i trans­pa­rent, i con­fiem que els resul­tats siguin els desit­jats”, va expres­sar Joa­quim Gay de Mon­tellà, pre­si­dent de Foment del Tre­ball, que va qua­li­fi­car les lleis òmni­bus com “gran part de la lle­tra petita d'un nou model de soci­e­tat que tots volem”.

Josep González, pre­si­dent de Pimec, va des­ta­car “l'esforç legis­la­tiu notori que ha supo­sat l'apro­vació de les lleis” tot remar­cant-ne “l'estalvi de cos­tos direc­tes i indi­rec­tes tant per a les empre­ses com per a l'admi­nis­tració”. Per la seva banda, Manuel Rosi­llo, vice­pre­si­dent de Fepime, va agrair la promp­ti­tud en la seva apro­vació, cosa que, en les seves parau­les, “palesa la pri­o­ri­tat política pel que fa a aquesta qüestió”, i va qua­li­fi­car les modi­fi­ca­ci­ons nor­ma­ti­ves com “un senyal inequívoc que l'admi­nis­tració no pot estar d'esquena al món empre­sa­rial, i que ja no val la mal­fiança per enten­dre's amb l'empresa”. I, en la Cam­bra de Comerç, el seu pre­si­dent Miquel Valls va con­si­de­rar “encer­tat el plan­te­ja­ment de fer grans lleis per cor­re­gir molts dels exces­sos nor­ma­tius que s'han anat acu­mu­lant amb els anys i posar fi a les inter­ven­ci­ons de l'admi­nis­tració inne­cessàries”.

En el seu par­la­ment, González va aplau­dir espe­ci­al­ment “els can­vis i millo­res en la regu­lació de pre­venció i con­trol ambi­en­tal de les acti­vi­tats”, tot i que va recor­dar que, en ter­mes medi­am­bi­en­tals, la legis­lació cata­lana “con­ti­nua sent més res­tric­tiva del que exi­geix la direc­tiva euro­pea”. Men­tres­tant, Rosi­llo va valo­rar molt posi­ti­va­ment la subs­ti­tució del règim d'auto­rit­zació pel de comu­ni­cació en mol­tes tra­mi­ta­ci­ons, ja que “sem­pre hem con­si­de­rat que cal pas­sar d'un con­trol ex ante a un con­trol ex post, apro­fi­tant el meca­nisme de comu­ni­cació admi­nis­tra­tiva i de decla­ració res­pon­sa­ble, en què es faci con­fiança, i en què aquesta sigui la norma i no pas l'excepció”. Més enllà dels detalls con­crets, els repre­sen­tants de les enti­tats també van coin­ci­dir en el fet que les lleis òmni­bus obren un esce­nari nou d'una relació que esti­gui fona­men­tada en la con­fiança de l'admi­nis­tració en relació amb les empre­ses.

Mal­grat que coin­ci­deix en la rellevància que les modi­fi­ca­ci­ons tenen per a la dina­mit­zació de l'acti­vi­tat econòmica, algu­nes de les enti­tats pre­sents van pre­fe­rir qua­li­fi­car l'apro­vació d'aques­tes cinc lleis com a punt de par­tida. “Cal con­ti­nuar llui­tant con­tra la buro­cra­tit­zació de l'admi­nis­tració i de la seva relació amb els admi­nis­trats”, va aler­tar Manuel Rosi­llo, i a Pimec, Josep González ja avançava algu­nes deman­des de futur com per exem­ple: “una major gene­ra­lit­zació del règim de comu­ni­cació en relació amb del règim d'auto­rit­zació mit­jançant decla­ra­ci­ons de res­pon­sa­ble; adap­tar sem­pre que sigui pos­si­ble les obli­ga­ci­ons legals a la dimensió de l'empresa; esta­blir mesu­res de fle­xi­bi­li­tat a les pimes en apli­car la legis­lació de la UE i sim­pli­fi­car l'actual marc regu­la­dor amb vista a reduir la incidència dels «cos­tos nor­ma­tius»”.

Una via de modernització

opinió
Joan B. Casas

La relació entre les administracions publiques i els ciutadans no ha gaudit tradicionalment de la sintonia necessària per generar una col·laboració adequada a la imprescindible modernització de l'economia. Aquest fet es deu fonamentalment a la percepció dels ciutadans i dels agents econòmics que el sector públic és massa complex, amb massa càrregues i sense l'agilitat requerida en un món molt obert i competitiu. De fet, les administracions públiques i l'economia representen dos mons que tradicionalment es regeixen per pautes diferents i, en ocasions, de signe contrari. Tot el que excedeixi el temps estrictament necessari perquè l'administració realitzi la seva funció, és a dir, en tot allò en què seria ineficient (excés de regulació, dilatació de terminis…), representa pels agents econòmics uns “costos no productius” que no faciliten la seva activitat. En aquest camp, l'Estat espanyol no en surt ben parat internacionalment. Així és com es recull en l'informe anual Doing Business del Banc Mundial, en què s'analitza de manera comparativa la facilitat per fer negoci a 183 països i que situa l'Estat espanyol en la posició 44 del rànquing mundial, un lloc que òbviament no li correspon per la seva importància econòmica i política.

Recentment Catalunya ha fet un avenç notable per adaptar el sector públic als requeriments d'una economia moderna i oberta al món, gràcies a l'aprovació del Parlament de les lleis òmnibus. A través seu, s'ha de continuar el procés de modernització de l'administració pública i adaptar la seva cultura de treball de manera que puguem disposar d'un sector públic àgil, que simplifiqui els tràmits i que redueixi les carregues administratives. En síntesi, que impulsi l'activitat econòmica, autèntica prioritat del país en aquests moments. Es tracta, per tant, d'una reforma estructural en la línea d'assentar un model de futur per a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.