Canals

El valor dels experts en l'orientació financera

El servei explica els instruments financers més adients per a pimes i emprenedors

Un expert defineix amb la pime una estratègia de finançament

A l'any 2012 cen­te­nars d'empre­ses han acu­dit al Ser­vei d'Ori­en­tació Finan­cera del Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació, una de les eines de què dis­posa l'àrea de finançament de l'agència per a la com­pe­ti­ti­vi­tat de l'empresa del Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació.

Dis­se­nyat per garan­tir el crei­xe­ment i la sos­te­ni­bi­li­tat de les empre­ses, el Ser­vei d'Ori­en­tació Finan­cera ofe­reix experts de l'àrea de finançament d'ACC1Ó, que informa i ori­enta sobre el finançament –en deute o capi­tal, d'ori­gen públic o pri­vat– més adi­ent per a l'empresa. El ser­vei està pen­sat espe­ci­al­ment per a pro­jec­tes d'inter­na­ci­o­na­lit­zació, inno­vació o crei­xe­ment de la com­pa­nyia.

Com expli­quen a d'ACC1Ó, els experts s'ocu­pen de garan­tir que l'empresa tin­gui tota la infor­mació dels ins­tru­ments públics i pri­vats que exis­tei­xen en el mer­cat i que encai­xin millor amb els pro­jec­tes que l'empresa té entre mans. A més a més, l'expert defi­neix, junt al qua­dre direc­tiu de la com­pa­nyia, una estratègia de finançament i dóna suport en la cerca de proveïdors de fons i socis finan­cers.

I no només això, sinó que a més a més, pel fet de ser un pro­fes­si­o­nal extern a les inèrcies de la com­pa­nyia, ajuda a plan­te­jar ele­ments de reflexió de les dinàmiques en temes de finançament de les empre­ses. Així mateix, l'expert pro­por­ci­ona con­tac­tes per tal de faci­li­tar la con­se­cució dels recur­sos.

Una eina clau. Eva Mar­tin de Tien­deo, una firma tec­nològica que recull els catàlegs de tot tipus d'empre­ses de gran con­sum i per­met que el con­su­mi­dor com­pari preus des del mòbil o l'ordi­na­dor, va bus­car asses­so­ra­ment en ACC1Ó un cop va haver deci­dit posar en marxa la com­pa­nyia. Eva Martín explica: “Quan vàrem redac­tar el pla de negoci vam dema­nar reu­nir-nos amb ACC1Ó per saber si podíem sol·lici­tar algun tipus dels préstecs públics per poder començar un negoci.”

Ales­ho­res espe­ra­ven conèixer quins tipus d'ajuts públics podíem sol·lici­tar en el seu sec­tor i com emple­nar-ne les sol·lici­tuds. Ara bé, un cop allà, van poder revi­sar el pla de negoci que havien redac­tat per cer­car, a més a més, finançament pri­vat. “Ens va ser­vir molt tre­ba­llar braç a braç amb un tècnic que va revi­sar el nos­tre pla de negoci, ens van expli­car com valo­rar el nos­tre pro­jecte i com atraure a inver­sors.” A més a més, els asses­sors del Ser­vei d'Ori­en­tació Finan­cera els van aju­dar a sol·lici­tar un préstec a Enisa, empresa pública del Minis­teri d'Indústria, Ener­gia i Turisme, que par­ti­cipa en el finançament de pro­jec­tes empre­sa­ri­als via­bles i inno­va­dors. Eva Martín asse­gura que haver acu­dit al Ser­vei d'Ori­en­tació Finan­cera els va aju­dar a com­ple­tar el finançament pri­vat acon­se­guit. “Cap­tar finançament, va donar gran força i velo­ci­tat al nos­tre pro­jecte. Ara ja som 20 per­so­nes a l'equip, i man­te­nim el con­tacte amb ACC1Ó per a noves inver­si­ons”, explica.

Així mateix, quan Luis Fal­con i Sil­via Banc­hini van posar en marxa la firma Inte­lli­gent Atlas, van acu­dir al Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació perquè els aju­des­sin a bus­car finançament. Els dos socis fun­da­dors van con­fiar en l'asse­so­ra­ment d'ACC1Ó des que el seu pro­jecte es tro­bava en una etapa molt embrionària. Fa un any i mig els van assig­nar una tècnica de finançament que els va aju­dar a desen­vo­lu­par el pla de negoci. Com explica Luís Fal­con, gràcies a aquest ser­vei, a Inte­lli­gent Atlas van tenir el camí més apla­nat per acce­dir a la con­vo­catòria de la línia de Neo­tec, del Cen­tro para el Des­ar­ro­llo Tec­nológico Indus­trial (CDTI), diri­gida a la pime i a la micro­em­presa de nova cre­ació de base tec­nològica. Falcón con­si­dera que ha estat una ajuda excel·lent d'asses­so­ra­ment tot i que dona­des les difi­cul­tats d'accés al crèdit encara no han acon­se­guit tot el capi­tal que espe­ra­ven. “Ara que ja hem tret al mer­cat el pro­ducte In Atlas pro­ba­ble­ment serà més fàcil acon­se­guir-lo”, diu Falcón. De fet, fa un mes que a Inte­lli­gent Atlas han començat a comer­ci­a­lit­zar In Atlas, que és una apli­cació de tec­no­lo­gia en línia que ser­veix per fer estu­dis de mer­cat, entre altres apli­ca­ci­ons. El pro­ducte sor­tirà al mer­cat després d'haver-hi tre­ba­llat durant dos anys.

bombolla d'aire

Les línies conjuntes amb l'ICF

El 2012, ACC1Ó i l'Institut Català de Finances (ICF) van posar en marxa dues línies de préstecs. Una és la Línia I+I, de préstecs de garanties en condicions preferents per al finançament de projectes d'innovació, internacionalització i industrialització. S'hi han formalitzat préstecs per un import de 63,6 milions d'euros. Més o menys, la meitat d'aquests préstecs s'han destinat a projectes d'internacionalització.

La segona modalitat de préstecs és la Línia I+I circulant, que com bé n'indica el nom és una línia de préstecs per finançar necessitats de circulant. En actiu des del juny del 2012, es va crear de la necessitat de dotar el teixit empresarial d'efectiu per a la seva activitat de tresoreria. De la Línia I+I circulant, s'han formalitzat préstecs per un valor de 11,7 milions d'euros. Els beneficiaris són firmes de qualsevol sector, amb un import mínim de préstec de 100.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.