Canals

El punt de trobada per a projectes i inversors

DIVUITENA EDICIÓ. Al Fòrum d'Inversió, que organitza anualment la Generalitat, s'hi presentaran 21 emprenedors del sectors de ciències de la vida i salut, tecnologies netes i TIC

El pròxim 29 de gener l'Audi­tori AXA de l'Illa Dia­go­nal de Bar­ce­lona aco­llirà una nova edició, la divui­tena ja, del Fòrum d'Inversió que orga­nitza la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya a través d'ACC1Ó.

En aquest temps el Fòrum d'Inversió s'ha con­ver­tit en un dels clars refe­rents del finançament a empre­ne­dors, posant en con­tacte nous pro­jec­tes amb busi­ness angels i fons de capi­tal risc. En l'edició pas­sada el Fòrum va reu­nir a més de 600 per­so­nes i es van pre­sen­tar els 21 millors pro­jec­tes, selec­ci­o­nats prèvia­ment per ACC1Ó, als més de 200 inver­sors pri­vats i fons de capi­tal risc pre­sents.

A banda dels 21 pro­jec­tes selec­ci­o­nats per pre­sen­tar-se als inver­sors durant el Fòrum, el Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació tria un grup més gran de 50 empre­ses per publi­car en un catàleg de pro­jec­tes que es difon a pla­ta­for­mes, but­lle­tins i xar­xes soci­als, amb una audiència glo­bal de més de 30.000 per­so­nes.

Tots els pro­jec­tes selec­ci­o­nats han de tenir la seu social a Cata­lu­nya, dis­po­sar d'un pla de negoci deta­llat (amb pro­jec­ci­ons finan­ce­res) i tenir l'empresa en fun­ci­o­na­ment i en una fase ini­cial. A més els pro­jec­tes han de ser dels sec­tors de ciències de la vida i de la salut, tec­no­lo­gies netes i TIC.

Tots els assis­tents al Fòrum tin­dran accés al catàleg, que també es farà arri­bar als prin­ci­pals fons de capi­tal risc i Xar­xes d'Inver­sors Pri­vats de Cata­lu­nya (XIP). Les set xar­xes que agrupa la XIP són la Xarxa d'Inver­sors de l'IESE, Busi­ness Angels Network Cata­lu­nya, ESADE BAN, Bar­ce­lona Busi­ness Angels, Eix Tech­nova, Kei­retsu Fòrum Bar­ce­lona i Xarxa See­dRocket.

Els 21 pro­jec­tes selec­ci­o­nats per ACC1Ó per al Fòrum d'Inversió del pro­per 29 de gener dis­po­sa­ran d'un minut cada un per pre­sen­tar-se davant els inver­sors. Un cop pre­sen­tats el públic assis­tent al Fòrum esco­llirà nou d'aquests pro­jec­tes (tres de cada sec­tor) que tin­dran l'opor­tu­ni­tat de tor­nar a pre­sen­tar-se davant del públic, aquest cop més exten­sa­ment.

Més con­tac­tes. Entre les nove­tats d'aquesta XVIII edició del Fòrum des­taca la cele­bració d'un espai de networking “tot­hom amb tot­hom”.

L'objec­tiu és faci­li­tar la tro­bada entre empre­ne­dors i inver­sors, així com entre inver­sors i entre empre­ne­dors. Mit­jançant una pla­ta­forma electrònica de cre­ua­ment d'agen­des, tots els assis­tents al Fòrum tin­dran l'opor­tu­ni­tat d'agen­dar reu­ni­ons de 8 minuts amb qual­se­vol dels par­ti­ci­pants.

Una altra de les nove­tats per a aquesta pro­pera edició serà el reco­nei­xe­ment als millors empre­ne­dors. En edi­ci­ons ante­ri­ors ACC1Ó, jun­ta­ment amb el patro­cini de Deloitte, ator­gava un premi al pro­jecte més votat pel públic, i que el 2011 va gua­nyar Fri­end2­Fri­end, basat en el dis­seny de cam­pa­nyes de social media marke­ting i apli­ca­ci­ons a les xar­xes soci­als.

Enguany, però, el ven­tall de pre­mis i reco­nei­xe­ments s'amplia a tres. Així el Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació pre­miarà l'empresa amb més poten­cial d'inno­vació i inter­na­ci­o­na­lit­zació.

A més, també ator­garà un premi a l'empresa amb un màxim de cinc anys de vida que hagi tin­gut una tra­jectòria de crei­xe­ment reco­ne­guda. Per selec­ci­o­nar aquesta empresa es for­marà un comitè d'experts del sec­tor.

Final­ment Deloitte ator­garà el seu propi premi a la con­tri­bució social per a l'empresa més inver­ti­ble del Fòrum, que con­sis­tirà en 20 hores de con­sul­to­ria.

En aquesta XVIII edició hi haurà l'expert mun­dial en empre­ne­do­ria Verne Har­nish. Har­nish –fun­da­dor d'un club mun­dial d'empre­ne­dors amb més de 8.000 mem­bres de 35 països– farà la con­ferència inau­gu­ral.

“Mai no ha estat tan fàcil com ara començar un negoci”

verne harnish

Verne Harnish és un dels màxims experts mundials en emprenedoria i creixement empresarial, fundador d'Entrepreneurs' Organitation (EO), una de les associacions d'emprenedors més grans del món, amb més de 8.000 socis, i de la consultora Gazelles. Aquest guru nord-americà resident a Catalunya, serà també el ponent estrella al proper Fòrum d'Inversió organitzat pel govern. El títol de la seva ponència: Les millors decisions empresarials de tots els temps: què poden aprendre els emprenedors catalans d'Apple, Zappos, Facebook i Samsung, entre d'altres, sobre decisions radicals que han canviat la història de la indústria.

Quines són les lliçons que poden aprendre els emprenedors catalans d'aquests exemples?

D'Apple poden aprendre el poder d'un focus radical, és a dir, centrar-se en un sol projecte. És el que Steve Jobs va aprendre a Pixar i va traslladar després a Apple, retirant-se de la majoria de la línia de productes (impressores, escàners, etcètera) i centrant-se a produir un parell d'ordinadors de taula i un parell més de portàtils a l'any. De Facebook poden aprendre la importància de construir un model de negoci basat en l'aportació de molta gent, els milions de persones que tenen Facebook bàsicament estan treballant gratis per construir el negoci de Facebook. De Samsung poden aprendre la importància de ser globals, i de Zappos, la importància de disposar d'un molt bon servei al client, la qual cosa passa per fidelitzar els teus empleats.

Quina podria ser l'Apple catalana, és a dir, aquella empresa que podria jugar un paper de lideratge a l'economia catalana?

Softonic, companyia amb la qual he treballat els darrers tres anys com a assessor, podria ser-ne una. Està comandada per un equip molt intel·ligent i creatiu, amb un model de negoci basat en el palanquejament del coneixement de centenars de milers de persones, i són globals en la seva activitat i en el seu enfocament.

Una altra potencial Apple catalana és Barcelona Housing Systems, liderada per l'arquitecte Cèsar Martinell, de la qual sóc inversor. Aquesta companyia treballa en una oportunitat de negoci bilionària, fer habitatges low cost, i disposa tant del disseny adequat –que és la veritable fortalesa d'Apple– com d'una solució innovadora. I en general els empresaris líders de sectors com l'oli d'oliva, el vi o la construcció podrien complir amb aquest paper.

Què en pensa dels emprenedors catalans?

Aquells amb els que he pogut coincidir són terriblement intel·ligents i creatius, i molt treballadors, així que en aquest sentit es pot dir que tenen els ingredients correctes. Tan sols necessiten millors connexions aèries –és a dir, més vols directes a les ciutats adients–, un capital humà capaç de parlar l'anglès per tal de poder fer negocis globals i més recursos financers. Un exemple, Linqia, fundada a Barcelona per Maria Sipka, es va haver de traslladar a Silicon Valley per tal d'aconseguir el suport i el finançament que necessitava per fer créixer el negoci. Sipka acaba d'aconseguir tancar una ronda de finançament de 3,7 milions de dòlars d'inversors locals de Califòrnia.

Al seu torn, inversors amb seu a Catalunya, com Christopher Pommerening, estan portant capital molt necessari per a aquests emprenedors catalans. Ell i la seva dona han creat Foundum per tal d'ajudar els emprenedors catalans a establir contacte amb recursos locals crucials per a ells, i també forma part de Venturepreneurs, un grup que aplega emprenedors en sèrie, com ara Carlos Muñoz, que inverteixen en altres projectes i alhora llancen nous negocis. Així que es pot dir que cada vegada hi ha més recursos per donar suport als emprenedors locals.

Mark Zuckerberg podria haver fundat Facebook si hagués estudiat en una universitat catalana en comptes de Harvard?

Potser sí, però ho hauria tingut molt i molt més difícil i tampoc no hauria pogut comptar amb el seu mentor, Sean Parker, que el va ajudar immensament en els primers moments. Els emprenedors com Zuckerberg necessiten estar rodejats d'un ecosistema apropiat, i és precisament per això que es va traslladar a Silicon Valley de seguida per fer créixer la companyia.

El que necessiten els catalans és que es fixi més l'atenció en eal paper que poden jugar els emprenedors com a models a seguir i no tant les estrelles de futbol, i això a pesar que sóc un gran seguidor del FC Barcelona.

És ara un bon moment per a ser emprenedor?

Sens dubte. La globalització de l'economia proveeix tots els emprenedors d'un mercat enorme i internet els permet construir un negoci des de qualsevol punt del planeta, i de fet això és exactament el que em permet a mi dirigir el meu negoci global des de Barcelona. I a més, quan no es poden trobar llocs de feina al mercat la clau és crear-te'n un de propi. Mai no ha estat tan fàcil començar un negoci, si tens disposició a treballar de valent.

friend2friend, GUANYADOR DEL 17È FÒRUM D'INVERSIÓ

“El principal avantatge han estat les connexions de negoci”

Friend2Friend va ser el projecte més votat pels 600 assistents al darrer Fòrum d'Inversió ACC1Ó, celebrat el desembre del 2011. L'empresa, amb seu a Barcelona, proposa campanyes de social media marketing i aplicacions a les xarxes socials, creant experiències i interaccions amb usuaris de Facebook, Twitter, Youtube i plataformes mòbils. Tal i com expliquen Jaume Suñol i Roger Esteban, dos dels fundadors de Friend2Friend, van optar per presentar-se al Fòrum cercant capital. “El ritme a què creix el mercat del social media marketing és molt fort i tenint més recursos en enginyeria i vendes podrem ampliar el negoci i capturar aquesta oportunitat”, expliquen. L'últim any els emprenedors han aconseguit un finançament addicional “però encara busquem cinc milions de dòlars per fer créixer i posicionar la nostra plataforma internacionalment”. Segons Suñol i Esteban, el principal avantatge de la seva participació al fòrum “han estat les connexions de negoci”. Els emprenedors apunten que en els pròxims dos anys podrien oferir als inversors retorns “en forma d'una valoració més alta i possibilitats d'adquisició per part d'empreses grans”. Els cofundadors de Friend2Friend preveuen uns ingressos de 25 milions de dòlars el 2015.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.