Sense - Avui

Els ducs de Lugo se separen

Feia anys que es deia que la infanta Helena i Jaime de Marichalar no anaven bé i ahir, per fi, després de molts mesos de rumors, la Zarzuela va posar fi a les especulacions. Amb l’anunci oficial que Helena i el seu marit havien convingut el “cessament temporal de la seva convivència matrimonial” la Casa del Rei anunciava una separació que no per cantada va deixar de commocionar. No en va aquesta és la cinquena separació dintre de la família reial espanyola en la seva història.

Aquesta separació, però, i segons la Zarzuela, no tindrà de moment efectes jurídics. Això vol dir que no es preveu un divorci imminent i que Marichalar podrà seguir fent servir el títol de duc de Lugo. De fet, segons fonts properes a la parella, Helena i Jaime “volen prendre’s un temps per meditar sobre el seu futur, pensant sempre en el benestar dels seus fills”.
Helena de Borbó, que està a punt de fer 44 anys, i Jaime de Marichalar, que en té 45, es van casar fa 12 anys a la catedral de Sevilla davant de 1.300 convidats i de representants de més de 30 cases reials. Tenen dos fills, Felip Joan Froilà, de nou anys, i Victòria Frederica, de sis.

Després de protagonitzar un casament que va despertar un interès mediàtic sense precedents a l’Estat –era el primer a la família reial espanyola des de feia molts anys– Helena i Jaime se’n van anar a viure a París, on s’havien conegut uns anys abans, i on ell, que és economista, treballava en una entitat bancària.

De seguida van tornar a Madrid, on van néixer els seus fills, Felip Joan Froilà, el 1998, i Victòria Frederica, el 2000. Actualment residien en un dúplex llogat de 250 metres quadrats al centre de la capital de l’Estat, al selecte barri de Salamanca, tot i que ahir va transcendir que fa uns dies la duquessa de Lugo es va traslladar a l’antic domicili conjugal, a pocs metres de la vivenda actual.

La vida de la parella va anar tenint alts i baixos fins que va arribar un dels moments més crítics del seu matrimoni: el desembre de l’any 2001, quan Jaime de Marichalar va patir una isquèmia cerebral. Ell se’n va anar a Nova York per seguir tractament mèdic i, tot i que la duquessa el va seguir un temps, des d’aleshores no va sorprendre que cada cop apareguessin per separats, cada un pel seu cantó. La vida a Nova York els va separar sembla que definitivament.

De fet, a partir d’aquella època la filla gran dels reis Joan Carles I i Sofia va començar a aparèixer en actes socials cada cop més sofisticada. Es va anar aprimant i va canviar de pentinat i d’estil. La seva esvelta figura va protagonitzar portades i portades de les revistes del cor.

Ell, per la seva banda, i emparat en la seva feina (és expert en moda, conseller de Loewe i, a més, president de la Fundació Winterhur, entre altres coses) no es deixava perdre cap festa. Fos a París, a Londres o a Nova York, Marichalar era (i és) un habitual de les festes d’alta societat i constantment se’l veia en desfilades envoltat de dissenyadores i de models. El seu peculiar look també ha estat objecte de comentaris constants de la premsa especialitzada.

I en la mesura que anaven encadenant actes, un darrere l’altre sense pràcticament coincidir mai, es van anar alimentant els rumors del trencament de la parella.

Tot i que van aparèixer junts a la primera comunió del seu primogènit, el 24 de maig passat, i en la foto de família al Palau de Marivent, a Palma de Mallorca, el 6 d’agost, la seva separació ja semblava evident. Només va faltar que aquest setembre una locutora de televisió ho anunciés en un programa televisiu de xafarderies per acabar-ho d’adobar.

Aleshores la parella va fer un esforç per negar l’evidència: van dur els fills a veure alguns partits de l’Eurobasket, i es van mostrar acaramel·lats davant les càmeres, van anar junts a la festa del Dia de la Hispanitat i, encara en un últim esforç, van acudir ara fa uns dies a una festa organitzada per la revista Telva, a Madrid. Pur teatre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.