Sense - Avui

La crisi sacseja l’ACB

La Penya fa servir el Magic BDN, l’adéu de Ricky i la requalificació de terrenys per aguantar el sotrac i el Manresa necessita 600.000 euros

L’ACB encara plora d’adéu de l’Akasvayu Girona i tem que un any després n’hi hagi més que segueixin idèntic camí. La crisi econòmica és mundial i el bàsquet no se n’ha escapat. Barça i Madrid són dels únics que se salven de reduir pressupost, privilegi que la Penya no pot afrontar. Toca temps de recessió amb clubs amb l’ai al cor com el Manresa, que necessita 600.000 euros.

20,5 milions de dèficit el Barça i 17 el Madrid la temporada passada. Ser una secció permet a tots dos esquivar la crisi. Són excepcions, com un Pamesa que no creix, però mira de no reduir. La resta no se’n salven, començant per dos grans com Tau i Unicaja. L’empresa ceramista està en suspensió de pagaments, així que els vitorians rebaixaran pressupost, a pesar del cop de mà de la Diputació, que els dóna dos milions. El patrocinador dels malaguenys s’ha fusionat amb Cajasol i també ha anunciat que rebaixa l’aportació.

Si els poderosos tenen problemes, la resta miren de quadrar números com poden. És el cas dels altres catalans. La Penya ha rebut un cop de mà del centre comercial Magic BDN, però ara paga un cànon de 800.000 euros l’any i trigarà un temps a obtenir-ne nous beneficis. Així, la font de finançament, amb patrocinador lligat per un any més, és la requalificació d’uns terrenys a la ciutat, així com l’adéu de Ricky Rubio. Fonts del club van admetre a l’AVUI que la planificació inicial passava per comptar amb el jove crac fins al 2010, però els prop de 6 milions que deixarà en l’adéu són una alegria en els temps actuals per a un club amb 9 milions de pressupost.

Altres que hauran de reduir pressupost són els que tenen el govern de principal font d’ingressos com el Gran Canària, ja que el Cabildo vol passar del 40 per cent d’ajuda al 10, o el Menorca, a qui les institucions deuen dos milions i ha baixat a LEB. L’altre grup d’afectats són els que tenen una immobiliària de patrocinador i no el tenen lligat per a la pròxima temporada com Bruesa i Iurbentia, així com els que porten temps acumulant dèficits i redueixen pressupost per controlar el deute com Estudiantes, Fuenlabrada –traspassarà les estrelles– i Bilbao. Així s’entén que acumular nòmines sense pagar s’hagi convertit en un habitual a diverses entitats.

Ampliació de capital
Hi ha clubs en risc directe de desaparició com el Granada, que està com l’Akasvayu fa un any en portar dues temporades amb més deute que actius. Té fins a l’estiu per evitar l’adéu, com el Manresa. El club del Bages ha pogut lligar la continuïtat de Ricoh i un segon patrocinador, però necessita 600.000 euros més per tirar endavant. L’última iniciativa ha estat una ampliació de capital per evitar que Catalunya visqui el mateix drama dos anys seguits: viure l’adéu d’un club a l’elit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.