La reina, entre Reagan i Barack
People
Avui la reina Sofia fa 70 anys i l’Hola no podia quedar al marge de la celebració. Li dedica un quadernet de 95 pàgines amb les millors imatges d’una vida. N’hi ha algunes –com la que la mostra embarassada i fent mitja mentre el rei llegeix el Newsweek– que pertanyen a un dels tres llibres que han sortit al mercat per commemorar la data, La reina Sofia. Aquest es basa en 400 fotografies i un recorregut biogràfic, a diferència del de Carmen Enríquez i Emilio Oliva (Doña Sofía. La reina habla de su vida), que recull fets viscuts per aquests corresponsals i les respostes de la reina a algunes qüestions. També el de Pilar Urbano (La reina muy de cerca) està fet amb material nou, a partir d’entrevistes, i ha resultat tota una bomba de rellotgeria, perquè, com diu Iñaki Anasagasti, ha col·locat Sofia en el centre del debat públic en opinar sobre qüestions socials i morals. Per si no n’hi havia prou, la Casa del Rei ha titllat Urbano d’“inexacta” a l’hora de transcriure les paraules de la reina.
Suposem que només hi ha debat en les qüestions delicades i que no hi ha problema pel fet que el llibre ens descobreixi una dona amb debilitats com el sudoku, l’iPod, la dutxa molt calenta, les amanides, caminar descalça, tenir el mòbil a prop, buscar les fotos dels seus a les revistes, fer zàping i també el coixí del seu llit, després de viatjar molt, perquè, com diu el rei, “som nòmades”. En aquest continu anar i venir, la reina ha conegut infinitat de personalitats de les quals també opina, i crida l’atenció que, malgrat que alaba l’entusiasme de John F. Kennedy i diu que tenia “bona química” amb Bill Clinton, consideri Ronald Reagan “el millor” president dels EUA. Diu que al principi “parlava molt poc de política” i el va jutjar amb lleugeresa, però passat el temps l’ha valorat molt perquè “va planificar i va acabar amb la Unió Soviètica sense un sol tret”. De Bush no entén que fiqués el seu país en unes guerres “de venjança i destrucció”, i a dos dies de les eleccions nord-americanes es mostra “molt satisfeta” que “la societat americana hagi canviat i evolucionat tant com per posar la Casa Blanca en unes mans negres. És formidable, una passada!”.
L’Hola tampoc oblida la fita i fa un repàs de les dones, mares i filles dels candidats. Michelle Obama apareix refinada i destacant el seu costat més familiar i estilós, que és el que li toca fer en els últims temps de campanya per calmar les veus que la troben sarcàstica i potent. Katie Asumu també mostra caràcter de ferro en enfrontar-se a Joaquín Cortés per un suposat fill (el jutge l’ha obligat a fer-se les proves d’ADN) i les dones de Rafa Nadal ens mostren la seva faceta més glamurosa als Príncep de Astúries.