Canals

La funció social de les cooperatives

El nou para­digma social a què ens està abo­cant la gestió de l'eco­no­mia euro­pea en els últims anys, reco­mana un fort desen­vo­lu­pa­ment de les orga­nit­za­ci­ons coo­pe­ra­ti­ves per acon­se­guir els nivells de benes­tar que es van asso­lir fins l'any 2005. Les coo­pe­ra­ti­ves ofe­rei­xen la pos­si­bi­li­tat de crear empre­ses auto­ges­ti­o­na­des des­ti­na­des a satis­fer les neces­si­tats econòmiques, soci­als i d'altre tipus dels seus socis. Són, doncs, un ele­ment d'incidència en la vida dels ciu­ta­dans molt més imme­diat, directe i pro­per que el que poden ofe­rir els estats i les ins­ti­tu­ci­ons.

La funció social de les coo­pe­ra­ti­ves de con­su­mi­dors, ense­nya­ment i habi­tatge. La raó de ser de les empre­ses d'aquest tipus és perquè, en un moment deter­mi­nat, un grup de ciu­ta­dans con­si­de­ren que el mer­cat no pro­ve­eix ade­qua­da­ment els pro­duc­tes i ser­veis –bé pel preu, bé per no haver desen­vo­lu­pat l'oferta– que tro­ben neces­sa­ris, i s'orga­nit­zen col·lec­ti­va­ment per acon­se­guir-los.

La història de Cata­lu­nya dels últims cent cin­quanta anys ofe­reix un ampli ven­tall d'experiències en què ha estat necessària aquesta orga­nit­zació coo­pe­ra­tiva per obte­nir els pro­duc­tes i ser­veis neces­sa­ris en àmbits com ara l'ali­men­tació, la salut i la cul­tura, dels quals s'han bene­fi­ciat les per­so­nes que posa­ven en marxa aques­tes orga­nit­za­ci­ons coo­pe­ra­ti­ves, però també el con­junt de la nació. En els últims anys, aquest desen­vo­lu­pa­ment s'està pro­duint també en àmbits que con­tri­bu­ei­xen a la sos­te­ni­bi­li­tat medi­am­bi­en­tal i social del país.

Aquest tipus de coo­pe­ra­ti­ves, que tenen una gran importància per al futur, tenen un repte, en el desen­vo­lu­pa­ment i apro­fun­di­ment de la gestió democràtica. En aquest sen­tit, estan obli­ga­des a fer una reflexió pro­funda sobre la idoneïtat de la inter­co­o­pe­ració, la qual ha de per­me­tre acon­se­guir estruc­tu­res soci­als més for­tes i també plan­te­jar-se la inter­co­o­pe­ració inter­na­ci­o­nal.

La funció social de les coo­pe­ra­ti­ves de ser­veis i agràries. La raó de ser de les empre­ses d'aquest tipus pro­ce­deix de la neces­si­tat de coo­pe­ració que es plan­teja entre empre­sa­ris indi­vi­du­als i altres empre­sa­ris del seu mateix sec­tor i ter­ri­tori per resol­dre pro­ble­mes comuns.

Això ha donat lloc a coo­pe­ra­ti­ves agràries, que en molts muni­ci­pis de Cata­lu­nya s'han con­ver­tit en l'única estruc­tura econòmica que exis­teix i sobre la qual se cen­tra l'acti­vi­tat econòmica de la loca­li­tat. A més, s'han desen­vo­lu­pat experiències molt diver­ses que han tin­gut una pro­jecció al ter­ri­tori molt dife­ren­ci­ada.

Veiem coo­pe­ra­ti­ves que s'han man­tin­gut amb una dimensió molt petita i que afron­ten, ara mateix, els rep­tes de la seva super­vivència i fins i tot la dels seus muni­ci­pis; altres han evo­lu­ci­o­nat de diver­ses for­mes, cap a la inter­co­o­pe­ració, i han acon­se­guit una millora del nivell de vida dels pro­pi­e­ta­ris de les explo­ta­ci­ons agràries del seu ter­ri­tori.

També, a Cata­lu­nya hi ha un impor­tant nom­bre de coo­pe­ra­ti­ves de ser­veis que agru­pen titu­lars d'explo­ta­ci­ons indus­tri­als i de ser­veis, espe­ci­al­ment del trans­port, així com autònoms.

En la dis­tri­bució de pro­duc­tes far­macèutics, per exem­ple, la coo­pe­ra­tiva ha tei­xit una xarxa que li per­met dis­tri­buir els pro­duc­tes a qual­se­vol punt de Cata­lu­nya en un temps molt reduït. En el sec­tor del trans­port, la forma coo­pe­ra­tiva acon­se­gueix que els trans­por­tis­tes indi­vi­du­als, en agru­par-se, tin­guin una major capa­ci­tat de nego­ci­ació.

La funció social de les coo­pe­ra­ti­ves de tre­ball asso­ciat. A Cata­lu­nya, les coo­pe­ra­ti­ves de tre­ball asso­ciat són també un bon exem­ple d'empresa que com­pleix una funció social impor­tant, atès que, a diferència de la resta d'empre­ses, recau en la mateixa per­sona la con­dició de soci i tre­ba­lla­dor. Això repre­senta un refe­rent, espe­ci­al­ment en aquests moments en què les dife­rents refor­mes legals del mer­cat de tre­ball pro­jec­ten als emple­ats con­trac­tats una pre­ca­ri­e­tat estruc­tu­ral que pot ser resolta en la mesura que les per­so­nes pre­nen la res­pon­sa­bi­li­tat del seu lloc de tre­ball i desen­vo­lu­pen pro­jec­tes d'empre­ne­do­ria col·lec­tiva.

D'altra banda, veiem que en els ter­ri­to­ris en què el tei­xit empre­sa­rial està basat en empre­ses par­ti­ci­pa­ti­ves, les desi­gual­tats soci­als estan molt esmorteïdes i els indi­ca­dors d'atur ofe­rei­xen dades molt millors que en altres llocs.

És un camí que s'ha de desen­vo­lu­par. Acon­se­guir per­so­nes sòcies for­tes en empre­ses for­tes, ja que només amb una estruc­tura empre­sa­rial forta podrem finançar l'estat de benes­tar que la soci­e­tat cata­lana neces­sita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.