Canals

La gastronomia com a referent de qualitat al món

patrimoni immaterial. Catalunya prepara la candidatura a la Unesco per al proper 2014

Els col·lectius de cuina potencien els productes locals

Cui­ners com Fer­ran Adrià, Carme Rus­ca­lleda, Joan Roca, Car­les Gaig, Sergi Arola, o el des­a­pa­re­gut Santi San­ta­ma­ria, entre d'altres, han situat la cuina cata­lana al club més selecte de la gas­tro­no­mia mun­dial, abans copat quasi exclu­si­va­ment pel veí Estat francès. Avui Cata­lu­nya con­grega una sei­xan­tena d'estre­lles Mic­he­lin i els seus vins i caves arri­ben a boti­gues i res­tau­rants de tot el món i tenen el reco­nei­xe­ment de les guies i rànquings més selec­tes.

Per això, en els últims anys l'eno­gas­tro­no­mia ha gua­nyat pes com a ele­ment d'atracció de turisme, i per això també és una àrea que el govern vol con­ti­nuar poten­ci­ant. En parau­les del con­se­ller d'Empresa i Ocu­pació, Fran­cesc Xavier Mena, el turisme eno­gas­tronòmic és un “pro­ducte pri­o­ri­tari i estratègic per a la pro­moció de Cata­lu­nya com a des­ti­nació turística”.

En aquest sen­tit, la can­di­da­tura de la cuina tra­di­ci­o­nal cata­lana a Patri­moni Imma­te­rial de la Huma­ni­tat de la Unesco que es pre­para per al 2014 serà un pas deter­mi­nant. Com a pas previ i neces­sari, el Par­la­ment l'ha reco­ne­guda com a Patri­moni Imma­te­rial de Cata­lu­nya. Dins aquest con­text, la Gene­ra­li­tat ha ende­gat una sèrie d'ini­ci­a­ti­ves per reconèixer i poten­ciar la rica tra­dició culinària cata­lana que es remunta a temps imme­mo­ri­als. Una mos­tra d'això és el Lli­bre de Sent Soví, un recep­tari català del segle XIV con­si­de­rat fins ara un dels més antics d'Europa i punt de referència pel que fa al nai­xe­ment de la cuina cata­lana.

Una de les ini­ci­a­ti­ves més des­ta­ca­des és la cons­ti­tució dels col·lec­tius de cuina de Cata­lu­nya, agru­pa­ci­ons de res­tau­rants i altres esta­bli­ments gas­tronòmics que basen la seva oferta en els pro­duc­tes locals i d'acord amb la tra­dició de la cuina del ter­ri­tori que repre­sen­ten.

Es tracta d'una ini­ci­a­tiva pio­nera a l'Estat espa­nyol que s'inte­gra en el Club de Turisme Gas­tronòmic de Turisme de Cata­lu­nya com a pla­ta­forma de tre­ball per a la pro­moció con­junta del país com a des­ti­nació de qua­li­tat i de referència inter­na­ci­o­nal en el turisme gas­tronòmic, amb un eix ver­te­bra­dor basat en la pro­moció del pro­ducte, la cuina i el ter­ri­tori. En total hi ha 21 col·lec­tius de cuina de Cata­lu­nya que aple­guen més de 200 res­tau­rants i esta­bli­ments.

La base per a aquests col·lec­tius de cuina és l'extens cis­tell de pro­duc­tes de qua­li­tat produïts a Cata­lu­nya. N'hi ha que tenen diver­sos dis­tin­tius d'ori­gen i qua­li­tat agro­a­li­mentària, com ara les deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen i les indi­ca­ci­ons geogràfiques pro­te­gi­des.

En aquest sen­tit, la cuina tra­di­ci­o­nal cata­lana, la direcció gene­ral de Turisme i l'asso­ci­ació de fon­des de Cata­lu­nya també han posat en marxa una prova pilot en què par­ti­ci­pen entre quinze i vint fon­des i que té l'objec­tiu de dis­tin­gir els esta­bli­ments que tenen com a referència la gas­tro­no­mia cata­lana, ja sigui en el ves­sant de cuina tra­di­ci­o­nal o en el de cre­a­tiva. En qual­se­vol cas, l'oferta gas­tronòmica s'ha de vin­cu­lar amb els pro­duc­tes autòctons i de pro­xi­mi­tat.

En aquesta tasca de pro­moció, també hi juguen un paper des­ta­cat les més de 300 acti­vi­tats i mos­tres gas­tronòmiques que se cele­bren a l'any a Cata­lu­nya. Alguna de les més des­ta­ca­des és el Fòrum Gas­tronòmic (Girona), Ali­men­ta­ria Bar­ce­lona i la Fira sobre Salut i Ali­men­tació Slow Food (Lleida).

I també es mereix un punt i a part l'eno­tu­risme. Cata­lu­nya dis­posa d'11 deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen vinícoles i la deno­mi­nació d'ori­gen de cava, i l'Agència Cata­lana de Turisme tre­ba­lla per pro­mo­ci­o­nar les experiències eno­turísti­ques com a punt d'atracció de visi­tants. S'han orga­nit­zat fòrums, viat­ges de bench­marking espe­ci­a­lit­zats en eno­tu­risme, s'han fet visi­tes a cellers, rutes enològiques, etc...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.