Canals

Un bon company de viatge per visitar els bancs

La Xarxa d'Assessors Financers facilita l'obtenció de finançament bancari a les empreses

La Pimec, Cecot i Aeball són les entitats col·laboradores
310 empreses
han estat acompanyades
a bancs i caixes

la Xarxa d'Asses­sors Finan­cers (XAF) va néixer amb l'objec­tiu final d'aug­men­tar el finançament o, si més no, man­te­nir-lo o rees­truc­tu­rar-lo. Es tracta d'un ser­vei de con­sul­to­ria espe­ci­a­lit­zada posat en marxa pel Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació per faci­li­tar la cerca i obtenció de finançament a les empre­ses.

El ser­vei s'orga­nitza en diver­ses fases, i en una pri­mera el con­sul­tor tre­ba­lla amb l'empresa per ela­bo­rar una diagnosi de la seva situ­ació econòmica i finan­cera, per tal de deter­mi­nar-ne l'estat de les finan­ces del moment, i fer pro­pos­tes de tre­ball i de millora finan­cera per a l'empresa.

En cas que sigui neces­sari, el ser­vei con­ti­nua amb una segona fase, en què es defi­neix l'estratègia més ade­quada per acon­se­guir finançament.

Així doncs, l'asses­sor acom­pa­nya la PIME a les enti­tats finan­ce­res o fonts alter­na­ti­ves per par­ti­ci­par acti­va­ment en el procés de nego­ci­ació i defi­nir con­jun­ta­ment el millor acord de finançament.

El direc­tor de la Uni­tat de Finançament d'ACC1Ó, Felipe Mun­ta­das-Prim, explica que a banda de la gratuïtat del ser­vei, s'ha de des­ta­car que els con­sul­tors que for­men part de la xarxa són pro­fes­si­o­nals pri­vats sèniors. D'altra banda, tenint en compte el per­fil de com­pa­nyies, Mun­ta­das-Prim insis­teix: “cre­iem que amb l'actu­ació d'aquests con­sul­tors acon­se­guim que aug­menti la cons­ci­en­ci­ació sobre la importància d'una gestió finan­cera efi­ci­ent en la empresa. En defi­ni­tiva, volem que aques­tes empre­ses con­so­li­din el con­cepte de cul­tura finan­cera i que el tin­guin en el seu dia a dia de manera recur­rent, amb els efec­tes posi­tius que a llarg ter­mini se'n deri­va­ran.”

Al llarg del 2012 un total de 573 empre­ses han estat diagnos­ti­ca­des a través de la XAF, d'aques­tes, 310 han estat acom­pa­nya­des a les enti­tats bancàries amb un resul­tat reei­xit. De fet, segons dades d'ACC1Ó, en total s'han mobi­lit­zat un total de 10,08 mili­ons d'euros.

ACC1Ó s'ha fet acom­pa­nyar en aquest ser­vei amb enti­tats col·labo­ra­do­res que tenen experiència en aquest camp, com ho és la patro­nal de la petita i la mit­jana empresa de Cata­lu­nya la Pimec, la patro­nal ter­ras­senca Cecot i l'asso­ci­ació empre­sa­rial de l'Hos­pi­ta­let i el Baix Llo­bre­gat (Aeball). Felipe Mun­ta­das-Prim explica que la selecció de les enti­tats, tot i que encara està obert a l'entrada de noves enti­tats i con­sul­tors, “s'ha fet seguint uns cri­te­ris d'experiència en asses­so­ra­ment finan­cer, presència ter­ri­to­rial i número i experiència dels con­sul­tors ads­crits a la xarxa”.

En el cas de la Pimec, fa més de deu anys que tenen un depar­ta­ment amb l'objec­tiu d'acon­se­guir finançament. Fran de la Torre, direc­tor de Con­sul­to­ria Estratègica i Finançament de la Pimec, explica que gràcies a la XAF hi ha micro­em­pre­ses que poden acce­dir a aquest per­fil de con­sul­tor pro­fes­si­o­nal i que d'altra manera no ho podrien fer. “Dar­re­ra­ment i de manera pun­tual, algu­nes grans empre­ses també han sol·lici­tat aquest ser­vei”, diu Fran de la Torre.

Quant al per­fil de les fir­mes que més fan ser­vir la XAF, la major part, un 20%, són del sec­tor de la indústria i la manu­fac­tura, i prop d'un 60% són pimes d'entre 1 i 5 tre­ba­lla­dors.

Mun­ta­das-Prim asse­gura que són les empre­ses que tenen menys recur­sos de gestió finan­cera i amb més risc d'exclusió del finançament. “Per aquest motiu és fona­men­tal dis­po­sar de pro­fes­si­o­nals de demos­trada experiència, aju­dant-les molt acti­va­ment en la seva recerca de finançament i mirant d'asso­lir els millors resul­tats pos­si­bles”, con­clou Felipe Mun­ta­das-Prim.

hostel box

Un nou concepte d'allotjament

The Hostel Box es va gestar a final del 2011, quan Carlos Humoa i Javier Velat van identificar que a Barcelona hi mancava allotjament per a turistes de motxilla amb més bon servei i més privacitat. Un cop tenien el projecte definit, van contactar amb ACC1Ó, perquè els aconsellessin sobre eines de finançament disponibles per a emprenedors.

Javier Velat explica que gràcies a l'assessorament dels experts van aconseguir un microcrèdit avalat per L'ICF (Institut Català de Finances) i per Caixa d'Enginyers, que amb l'aportació d'un parell

d'inversors privats més, va ser decisiu perquè poguessin dur a terme el projecte d'aquests dos amics i el poguessin convertir en realitat.

Velat explica que obrir el primer Hostel Box a Barcelona no és sinó el punt de partida d'un negoci exportable a l'estranger, i ja compten amb ACC1Ó per fer aquesta sortida a l'exterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.