Canals

Pressa? Gens, tot al contrari

Fer una volta al Circuit de Catalunya com a passatger en un Ford GT 40 és tan excepcional que en viure per primera vegada tal experiència només es desitja estar-hi com més temps millor

M'agra­da­ria saber el temps que va transcórrer des que em van dir: “Va, puja-hi!” i el meu llar­ga­rut cos ja estava per­fec­ta­ment aco­mo­dat dins el preciós Ford GT40 blanc amb número de xassís P/1071 que aca­bava d'aparèixer davant els boxs del Cir­cuit de Cata­lu­nya, en la pri­mera jor­nada de la 3a edició de l'Espe­rit de Montjuïc. Diria que no més de tres segons: tal era l'ànsia de fer rea­li­tat el somni de seure per pri­mera vegada –ni que fos com a acom­pa­nyant, no demano més– dins un cotxe com el que entre els anys 1966 i 1969 va gua­nyar qua­tre cops les 24 Hores de Le Mans.

Al volant –a la dreta– Mark Fin­burgh, de 74 anys, pro­pi­e­tari d'aquest vehi­cle des del 1972. Era la ter­cera vegada que l'anglès acu­dia a l'Espe­rit de Montjuïc amb una de les seves joies, després d'haver-ho fet els dos anys ante­ri­ors amb el mateix Porsche 917 –xassís número 13– que havia aca­bat segon als 1.000 de Bar­ce­lona, l'any 1971. Feia un any que aquest Ford GT 40 no havia sor­tit del seu espai habi­tual, al museu de Spa (Bèlgica), i aquest any només ho farà un altre cop, a l'estiu, per acu­dir al fes­ti­val de Goodwood.

Cotxe i ment, en marxa.

Fin­burgh engega el motor i imme­di­a­ta­ment sento el bram de la bèstia a pocs centímetres del meu cla­tell. I quan encara no he assi­mi­lat que no estic somi­ant, un soroll metàl·lic sec i incon­fu­si­ble em diu que el pilot acaba d'inse­rir la pri­mera marxa. El Ford es comença a moure cap a la pista i el meu cap es posa també en marxa. Em vénen a la ment aquells herois –no se'ls pot qua­li­fi­car d'una altra manera– que com­pe­tien a Le Mans durant 24 hores –en equips de només dos pilots, no com ara que són tres– amb aquest tipus de cot­xes. Penso en Jacky Ickx, Chris Amon, Pedro Rodríguez, Bruce McLa­ren, Dan Gur­ney... men­tre el GT 40 ja surt de la essa de final de recta prin­ci­pal del Cir­cuit i enfoca la tra­jectòria cap a la llarga corba parabòlica, i el pilot lluita amb la palanca del canvi per apu­jar mar­xes. “Entrar mar­xes és un drama i treure-les, també”, em con­firma poste­ri­or­ment. L'ambi­ent dins el cotxe em resulta indes­crip­ti­ble: la brus­que­dat del con­junt mecànic i els sorolls metàl·lics, el bor­bo­lleig de la gaso­lina dins els car­bu­ra­dors, la majes­tu­osa sono­ri­tat sense cap fil­tre d'aquest motor de vuit cilin­dres i la intensa flaire de gaso­lina que per­fuma l'habi­ta­cle. És cert, no anem gens de pressa –“El cotxe va bé, el que no hi va és el pro­pi­e­tari”, ens deia després Fin­burgh–, però no importa. Ni que sigui per una vegada, la velo­ci­tat la deixo en segon terme. És més, penso que com més lents anem, millor: més estona podré dis­fru­tar de l'experiència.

Quan el Ford s'atura davant dels boxs i he de bai­xar, em falta l'agi­li­tat que he tin­gut per pujar-hi. No deu ser, però, que tot m'ha sem­blat massa breu i el sub­cons­ci­ent en demana més?

De les carreteres d'Alemanya als circuits britànics

La història del Ford GT 40 xassís P/1071 comença quan Piers Weld-Forrester el va comprar, l'any 1967, mentre servia a les forces armades britàniques desplaçades a Alemanya. Posteriorment va tornar al seu país i va canviar la matrícula alemanya del vehicle (CH547B) per la britànica i el va continuar utilitzant com a cotxe de carretera, alhora que el cedia habitualment a James Beach per fer-hi curses. L'única victòria de la qual es té constància va ser el juliol del 1969 al circuit de Truxton (a la foto). El novembre del 1971 Weld-Forrester va posar el cotxe a la venda i el va adquirir Mark Finburgh, el propietari actual, que hi va fer eixamplar els passos de roda posteriors, el va dotar de rodes més amples i el va començar a fer participar en curses d'automòbils històrics. Ara respon amb un simple “No està en venda” i un somriure prou expressiu quan se li pregunta el valor econòmic que li dóna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.