Sense - El Punt

Serveis

Sant Hilari vol vetlla ‘low cost'

La gent gran que mor al geriàtric sol fer la vetlla en una sala del mateix edifici, tot i que hi ha un tanatori

L'alcalde ha negociat amb Mémora una bonificació perquè acomiadar el difunt no surti tan car

Tenir un familiar a la residència de gent gran, anar-lo a visitar i coincidir amb un seguici funerari no és gaire reconfortant. Però és un escenari que, de tant en tant, passa a la residència de gent gran de Sant Hilari Sacalm.

Alguns difunts que hi moren són acomiadats en una sala de la mateixa residència, condicionada mínimament per a la vetlla, però és un tema sensible i l'Ajuntament fa temps que vol trobar una solució per treure les vetlles de la residència sense carregar les butxaques de les famílies. I és que la sala de vetlla de la residència és a cost zero, mentre que anar al tanatori costa 400 euros. Per això, el consistori, segons ha pogut saber aquest diari, està a punt de tancar un acord amb l'empresa funerària Mémora que farà que, ben aviat, totes les vetlles es facin a la sala que l'empresa té al municipi. “La sala que es fa servir a la residència no està condicionada per a les vetlles”, va explicar l'alcalde de Sant Hilari, Albert Santaugini, que va reconèixer que només falten alguns detalls per tancar un acord amb Mémora.

La mort no és barata, ja que als més de 1.000 euros que pot costar la caixa s'han de sumar les flors, el cotxe, els recordatoris i la vetlla, que puja a 400 euros. Del cost global de l'enterrament, Santaugini i el director del grup Mémora, Xavier Poch, estan acabant de tancar un acord segons el qual es bonificarien els enterraments en 496 euros del cost global, de manera que utilitzar la sala de vetlla de l'empresa no tingués pràcticament cost per a l'usuari. “L'Ajuntament considera que la residència no és un lloc adequat per a la vetlla; fa la sensació que esperen qui serà el següent”, comenta Poch per il·lustrar el neguit sobre el tema. Algunes famílies de Sant Hilari s'havien queixat pel cost elevat dels enterraments, però Poch defensa que part del problema és que l'IVA dels serveis funeraris és del 21%, en comptes de l'IVA reduït que s'aplica als productes de primera necessitat. Santaugini destaca que l'interès de l'Ajuntament és només el benestar dels hilariencs: “Creiem que era un cost molt elevat, Poch ha fet un gest, i entenem que una rebaixa de 496 euros és important.” Dels 60 enterraments l'any que hi sol haver a Sant Hilari, entre 10 i 15 es vetllaven a la residència d'avis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.