Necrològiques

El capellà de la porteria

Mn. Josep Casas i Mas va morir el dia 6 de juny

El dia 6 de juny moria a Balaguer Mn. Josep Casas i Mas. Nascut el 1920 a Ribes de Freser, a la porteria de la fàbrica tèxtil de can Recolons, era fill d'un humil sabater i carter amant de la literatura i el teatre d'aficionats, cosa que el va portar a interpretar el paper de Manelic davant el mateix autor, Àngel Guimerà.

Josep Casas va créixer en l'ambient obrer catòlic, culte i catalanista de la colònia d'aquesta fàbrica de la vila d'amunt de Ribes, on també va néixer Joan Triadú. Abans de la Guerra Civil, assumida la vocació de ser capellà, va iniciar estudis al Seminari Diocesà d'Urgell. En aquells anys de formació, interromputs per la guerra, va ser un actiu col·laborador literari a la premsa de Ribes del moment (a Petraria escrivia poemes de circumstàncies d'inspiració verdagueriana) i participava en les diverses entitats del poble.

Acabada la guerra, va poder completar els seus estudis i va ser ordenat prevere el juliol del 1945, en la primera missa celebrada al magnífic i nou temple parroquial construït per l'arquitecte Josep Danés en substitució de l'església enderrocada durant la Guerra Civil.

Llevat d'una breu estada a Ribes, com a vicari, durant l'any 1945, va servir com a prevere a parròquies del Pla de l'Urgell, com ara Bellvís i el Poal, de les quals va ser rector.

Va ser un capellà proper i actiu en el manteniment i la restauració dels temples parroquials, també atent a les necessitats socioeconòmiques d'una comarca lliurada a l'explotació de la fruita. D'ençà de la seva jubilació com a rector del Poal, ha viscut a la Residència Sant Domènec de Balaguer. Amb ell desapareix un dels preveres de més edat del bisbat d'Urgell, i un dels darrers testimonis vius de l'esplèndid ambient cultural de Ribes d'abans de la guerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.