La descoberta
Rememorar els búnquers
ARENYS DE MAR Les construccions de formigó que es van fer per la Guerra Civil perduren a moltes platges del Maresme. La majoria es poden recórrer a primera línia de la costa i des d'alguns llocs més elevats
L'Ajuntament de Calella, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, va restaurar i senyalitzar el 2010 el refugi antiaeri del parc Dalmau. Aquesta és una de les tres construccions que durant la Guerra Civil es van fer al municipi. Les visites comentades s'han de concertar i es fan els dissabtes al matí.
Seguint la costa maresmenca és fàcil trobar construccions de formigó al mig de la platja. Són el testimoni de la Guerra Civil espanyola des d'on es vigilava el territori i es podia reaccionar a temps en cas de bombardeig aeri. Es calcula que n'hi ha una quarantena, alguns de ben visibles, sobretot quan retrocedeix la sorra de la platja, però d'altres més dissimulats a tocar de la via del tren o entre les roques. Des de fa anys que el Grup de Búnquers d'Arenys els documenta i hi fa visites organitzades. Tot i que la majoria són de formigó, el que hi ha a la platja de la Musclera destaca perquè està recobert amb pedres que s'haurien portat del poblat ibèric de la Torre dels Encantats. L'objectiu de l'associació és que aquestes estructures que formen part del patrimoni històric, i que sovint són un niu de brutícia, es puguin fer visitables. Mentre no es disposi d'una xarxa d'itineraris sempre es pot voltar pel municipi per descobrir els nou búnquers que hi ha, sense comptar la cinquantena de refugis antiaeris amagats a sota terra. D'altres refugis a primera línia de la costa es poden veure a Santa Susanna, on es va posar una tanca a l'accés com a mesura de protecció, a Sant Pol de Mar i també els que hi ha a Mataró i a Premià de Mar, on l'Ajuntament els va declarar béns municipal d'interès cultural.