Necrològiques

Mor Josep Ruscalleda, metge de Cassà de la Selva i Medalla Josep Trueta

Va traspassar divendres, als 103 anys. Havia exercit de metge de rural des del 1936 fins al 1982. Va ser regidor de Sanitat i un gran activista cultural, social i esportiu

El doctor Josep Ruscalleda i Sabater, fill predilecte de Cassà de la Selva, on va exercir de metge i regidor de Sanitat, va morir divendres als 103 anys. La seva trajectòria professional, guardonada amb la Medalla Josep Trueta, es va iniciar el gener del 1936 i es va perllongar fins al 1982. Josep Ruscalleda, casat amb Conxita Nadal Oller i pare de nou fills, va néixer el 1910 a Sant Feliu de Guíxols i va començar a treballar de metge a Cassà, sota el guiatge del seu oncle Narcís Ruscalleda. A diferència d'altres professionals, ell explicava que no va ser metge per vocació, perquè el que volia era anar a fer les Amèriques: “A casa teníem propietats a Puerto Rico, i sempre m'explicaven coses d'allà; jo volia anar-hi.” “El meu pare em va dir que comencés la carrera de metge i, si no m'agradava, doncs va dir que ja en parlaríem, de marxar a Amèrica; però em va agradar i no vaig pensar més en la resta”, va explicar en una entrevista a El Punt Avui, tot juts acabats de fer els 100 anys. Però, això sí, confessava que, si tornés a començar, sí que seria metge: “A mi el que més m'agradava era el contacte amb la gent; en la medicina rural, que ja no existeix, estàvem molt a prop del malalt”.

La seva trajectòria professional i personal el va dur a ser molt apreciat a Cassà. El seu treball va ser reconegut amb la Medalla Josep Trueta per la seva contribució a millorar la sanitat. Amb tot, no tenia tirada als reconeixements: “ No és que m'agradin gaire, sóc més aviat vergonyós; això sol agradar més a la família”, va dir a l'entrevista.

Per a aquest home afable i elegant, fumador de pipa i enamorat del tennis, la política tampoc no va passar desapercebuda. El 1983 es va presentar a les eleccions municipals amb l'equip de govern liderat per Josep Maria Dausà (CiU). Fins al 1987 va ser regidor de Sanitat. Una altra prova de les seves inquietuds va ser la presidència de la UD Cassà i de Càritas, i la tasca per impulsar la creació del club d'escacs i la piscina municipal coberta. Ruscalleda també va ser un gran amant de l'excursionisme, el col·leccionisme, com ara la filatèlia, i la filmació de pel·lícules –n'ha deixat un llegat de més de vint–. Josep Ruscalleda serà enterrat demà dimarts i la missa se celebrarà a la parròquia de Sant Martí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.