Necrològiques

Pere Jané Puig

Exiliat i membre actiu de la Comunitat Catalana de Colòmbia

Pere Jané Puig va néixer el 9 de novembre del 1920 a la colònia de Bonmatí (Selva). Durant la Guerra Civil, va ser mobilitzat amb la “lleva del biberó” i va estar deu mesos als fronts del Pirineu. El 1939 va fugir travessant la frontera francesa per Prats de Molló i va estar onze mesos als camps de concentració de Vernet i Setfonts. Posteriorment, Jané va participar en la resistència francesa contra l'ocupació dels alemanys. El 1943 va ser arrestat per la Gestapo i va passar dos anys més en camps de concentració i de treball dels nazis, fins que va ser alliberat per l'exèrcit anglès.

El 1946 es va casar amb Montserrat Mas Capdevila, originària de Preixens (Noguera). L'any 1949, decebut per l'evolució política espanyola després de la Segona Guerra Mundial, va emigrar a Colòmbia: “L'evidència, ja clara per a nosaltres, que tot seguiria igual, va ser com una galleda d'aigua freda sobre els nostres esperits idealistes i somniadors per tal com quedava ben clar que l'Espanya democràtica i la llibertat de la nostra Catalunya no eren altra cosa que una dèria inassolible.”

A Colòmbia va treballar com a químic tèxtil. La seva feina el va portar a viatjar per tot el país i l'estranger, i a poder gaudir d'un nivell de vida acomodat. Quan es va jubilar, la Societat Nacional de Químics Tèxtils de Colòmbia el va nomenar soci honorari.

Va participar activament en la Comunitat Catalana de Colòmbia, primer com a cap de redacció del Butlletí del Centre Català, després com a secretari i, posteriorment, com a president de l'entitat, càrrec que va ocupar durant deu anys.

El 1992 va ser guardonat en la 4a edició del premi Josep Maria Batista i Roca, concedit per l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) per reconèixer la tasca de difondre la cultura catalana a l'exterior.

L'any 2002 va ser un dels catorze homenatjats per la Generalitat en els actes organitzats com a reconeixement als exiliats.

Pere Jané Puig, vidu de Montserrat Mas Capdevila, va morir el 15 de juliol del 2013 i ha deixat un fill. Des del dia 19 de desembre del 2013, les restes de Pere Jané, juntament amb les de la seva esposa, Montserrat Mas, descansen al cementiri del seu poble natal, Bonmatí, tal com era la seva voluntat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia