Necrològiques

Francesc Brossa i Anglada

Primer alcalde democràtic de Castelló d'Empúries

Francesc Brossa i Anglada va néixer el 9 d'agost de 1934 a la nostra vila i va mantenir la tradició familiar de la pagesia fent de masover del Cortal Avinyó, propietat de la família del professor Joaquim Barraquer, fill il·lustre de la nostra vila.

En Francesc era molt conegut i estimat pels castellonins. El 1976 el governador civil el va nomenar alcalde a petició del poble i l'any 1979 va guanyar l'alcaldia democràticament encapçalant la llista del PSC.

La seva entrada al consistori va ser el moment de l'entrada d'aires i projectes nous per al poble. Molts dels serveis que gaudim avui en dia tenen inici en l'època d'en Francesc Brossa com a alcalde: va crear Ràdio Alt Empordà, la llar d'infants, la llar del jubilat, l'escola de música...

La seva vida política no la podríem qualificar de tranquil·la, perquè va encapçalar la llista del PSC des de l'any 1979 fins al 1984, en què va dimitir per l'afer de l'escola de música, i va tornar a l'arena política l'any 1987 encapçalant fins al 1991 el grup Independent de Castelló d'Empúries, que va donar l'alcaldia a CiU amb els vots del seu grup.

En Francesc s'estimava Castelló i la seva gent i va actuar en tot moment pensant en el millor per a la vila, i sempre li haurem d'agrair la seva gestió, que va tenir moments dolços però també de complicats en què la seva valentia davant de les dificultats el va portar a poder tenir problemes amb altres estaments de l'Estat, però ell va defensar fins a les darreres conseqüències el que ell volia i pensava que era el millor pel municipi.

Estic pensant en l'aturada de les obres de construcció de Port Llevant, que en aquell moment estava qualificat com a sòl legalment urbanitzable. Jugant-se el seu càrrec, va utilitzar la figura de “paisatge pintoresc” per protegir la zona dels aiguamolls. L'Ajuntament va denunciar les obres al Ministeri de Cultura i, amb valentia i acompanyat dels representants dels grups ecologistes, va ser ell qui va fer aturar físicament les màquines a la carretera i les excavadores que ja havien iniciat els treballs. Anys més tard es va crear el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, considerat una de les reserves naturals més importants de Catalunya.

Recentment s'ha commemorat la creació del parc amb diferents actes, entre els quals un documental on semblava que tota la pressió l'havien exercit els grups ecologistes comarcals. Però cal recordar, i els castellonins ho sabem, que, encara que no s'esmentés en el reportatge, la persona que va fer parar les màquines, posant el seu càrrec en joc, va ser precisament en Francesc Brossa.

Davant de la memòria selectiva d'alguns, nosaltres volem reivindicar la seva figura, que va ser clau perquè el tema acabés com va acabar. A més, va treballar molt per solucionar el problema de la salinització dels aqüífers del municipi a conseqüència de l'extracció d'aigües per al subministrament al nord de la badia de Roses. Es va gestar la planta potabilitzadora que va ser la solució definitiva per subministrar aigua potable a Roses, Cadaqués i Empuriabrava.

També, l'any 2011 va fer donació a l'Arxiu Municipal de documents relacionats amb el seu càrrec polític.

Avui en dia, quan el desprestigi acompanya sovint l'activitat política i pública, cal reivindicar figures com la d'en Francesc Brossa, que va treballar pel poble bona part de la seva vida i que es va implicar en la gestió pública en moments força difícils.

Des d'aquí li vull retre un homenatge, perquè estic orgullós d'ocupar una alcaldia que un dia va ser ocupada per en Francesc Brossa i Anglada.

(*) Alcalde de Castelló d'Empúries

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia