Canals

“Espanya ens roba”

2012. Molts catalans es converteixen en independentistes farts que el sistema fiscal espanyol dreni els recursos dels catalans cap a altres comunitats mentre que al país no hi ha diners per pagar serveis bàsics de l'estat del benestar

Entitats diuen que
el dèficit real és
de 22.000 milions.
La Generalitat el fixa en 16.503 milions
“Amb el meu càlcul serà més difícil inventar-se històries com aquesta que Espanya ens roba”
Les balances fiscals del ministre Montoro reconeixen un dèficit fiscal de 8.500 milions d'euros
Ángel de la Fuente. Director de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada
Febrer de 2014

Hi ha dues qüesti­ons
fona­men­tals a l'hora d'expli­car per quin motiu una part més que sig­ni­fi­ca­tiva de la soci­e­tat cata­lana ha pas­sat de l'auto­no­misme a l'inde­pen­den­tisme: una és el tracte humi­li­ant que Madrid dis­pensa a Cata­lu­nya
en molts camps i, sobre­tot, com el ver­ba­litza; l'altra, l'esca­nya­ment econòmic al qual l'Estat sot­met Cata­lu­nya i que porta el país a la paràlisi. Ras i curt, molts cata­lans se sen­ten rebut­jats i mal­trac­tats i això els
porta a voler dei­xar qui con­si­de­ren res­pon­sa­ble de la seva situ­ació. Les suc­ces­si­ves enques­tes publi­ca­des en els últims anys tes­ti­mo­nien aquest feno­men –estra­nya­ment incomprès a Madrid– i el baròmetre del Cen­tre d'Estu­dis d'Opinió de finals d'octu­bre del 2014 ho cer­ti­fica un cop més: els prin­ci­pals argu­ments a favor de la secessió
són la capa­ci­tat i el desig d'auto­gestió econòmica i el sen­ti­ment d'incom­prensió per part de l'Estat.

Quan la via del pacte fis­cal s'esgota –tot i que Joa­quim Gay de Mon­tellà, pre­si­dent de Foment del Tre­ball, no para de dema­nar-lo fins i tot quan a Madrid ja li han dit que no–, Cata­lu­nya cer­ti­fica que dar­rere de la situ­ació econòmica que viu Cata­lu­nya hi ha una volun­tat política. La situ­ació no és fruit de la duríssima con­jun­tura econòmica que viuen les eco­no­mies més toca­des de la Unió Euro­pea. L'Estat esca­nya Cata­lu­nya a consciència i drena els seus recur­sos d'una manera que ni és jus­ti­fi­ca­ble ni pot jus­ti­fi­car.

La teo­ria del sis­temàtic espoli fis­cal no és nova, però, en el pen­sa­ment polític català, i està molt vin­cu­lada també a l'anàlisi econòmica sobre la via­bi­li­tat d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Ja a les pri­me­ries del 1923, una mica abans que Primo de Rivera fes el cop mili­tar, l'eco­no­mista Joan Cre­xells publica un seguit d'arti­cles al diari La Publi­ci­tat en què argu­menta la via­bi­li­tat econòmica de la inde­pendència basant-se, entre altres coses, en el fet que una cin­quena part dels impos­tos de l'Estat es recap­ta­ven a Cata­lu­nya. La dis­cussió dels anys trenta entorn dels pro­jec­tes d'Esta­tut pro­vo­quen l'apa­rició de nom­brosa lite­ra­tura sobre la rea­li­tat i la capa­ci­tat de l'eco­no­mia cata­lana. En aquests lli­bres i estu­dis es fan ser­vir argu­ments que sem­blen escrits avui mateix: la pobresa de recur­sos que la República des­tina a Cata­lu­nya, la neces­si­tat de la cre­ació d'un banc públic català, el des­men­ti­ment que Cata­lu­nya tin­gui un tracte de pre­ferència res­pecte a la resta de ter­ri­to­ris espa­nyols... Només l'arri­bada de la fos­cor que imposa l'aixe­ca­ment mili­tar del 18 de juliol i l'impo­sició de la dic­ta­dura del gene­ral Franco enter­ra­ran aques­tes veus.

El com­promís català en la moder­nit­zació d'Espa­nya durant la Tran­sició esmor­teix les veus que recla­men un tracte econòmic més just per a Cata­lu­nya. Serà el govern de la Gene­ra­li­tat qui pilo­tarà les rei­vin­di­ca­ci­ons, que aca­ben con­ver­tint-se en una súplica recur­rent al govern de torn, que pro­jecta sobre la resta de l'Estat la imatge dels cata­lans com uns vic­ti­mis­tes avars que sem­pre volen més. A finals de l'etapa Pujol i amb l'arri­bada del tri­par­tit al govern de la Gene­ra­li­tat, la rei­vin­di­cació econòmica agafa més força. Ja abans de les elec­ci­ons del 2003 reco­ne­guts eco­no­mis­tes com Antoni Cas­tells (a la fi con­se­ller d'Eco­no­mia amb Mara­gall) i el catedràtic i con­se­ller del Banc d'Espa­nya Gui­llem López Casas­no­vas estu­dien i quan­ti­fi­quen el dèficit fis­cal.

La Gene­ra­li­tat no es cansa de recla­mar a l'Estat que faci públi­ques les balan­ces fis­cals, men­tre que la caverna mediàtica rugeix i acusa Cata­lu­nya d'inso­lidària. Després de mol­tes pres­si­ons, el minis­tre d'Eco­no­mia del PSOE Pedro Sol­bes ordena publi­car el 2008 les balan­ces fis­cals, que con­fir­men l'existència d'un dèficit fis­cal d'una mag­ni­tud simi­lar a la cal­cu­lada per un grup d'experts de la Gene­ra­li­tat. Segons les dades espa­nyo­les, el dèficit català, segons el mètode de càlcul que s'uti­litzi, se situa entre el 6,38% i el 8,7% del PIB del 2005. Segons les dades cata­la­nes, era del 8,5% del PIB, 16.503 mili­ons d'euros. El rànquing de comu­ni­tats que més apor­ten però més reben l'encapçalen Cata­lu­nya, Madrid, el País Valencià i les Illes Bale­ars. La diferència entre Madrid i la resta de ter­ri­to­ris, segons el Cer­cle Català de Nego­cis, que ha fet nom­bro­sos estu­dis sobre l'espoli i la via­bi­li­tat econòmica d'un estat propi, és que Madrid es bene­fi­cia de l'ano­me­nat “efecte capi­ta­li­tat”, que cor­re­geix les seves man­can­ces a par­tir d'apor­ta­ci­ons que no estan comp­ta­bi­lit­za­des en aques­tes balan­ces fis­cals. Pre­ci­sa­ment el CCN –una de les pri­me­res enti­tats pri­va­des a denun­ciar l'espoli fis­cal– anava més enllà i xifrava en 22.000 mili­ons d'euros el mun­tant del dèficit el 2008, dades que coin­ci­dei­xen amb les apor­ta­des per la Fun­dació Josep Irla.

Un cop més, i com molt encer­ta­da­ment denun­ciarà Antoni Cas­tells, la clau de volta de la situ­ació de Cata­lu­nya és el meca­nisme d'ani­ve­lla­ment soli­dari. Espa­nya recapta unes tres quar­tes parts dels impos­tos que es paguen a l'Estat i és l'encar­re­gat de repar­tir-ho entre les comu­ni­tats autònomes (a excepció del País Basc i Navarra) després d'apli­car-hi el fac­tor cor­rec­tor de la soli­da­ri­tat. En vir­tut d'aquest meca­nisme, Cata­lu­nya passa del ter­cer lloc en recur­sos per càpita a la llista de comu­ni­tats autònomes a l'onzè. En no apli­car-se el prin­cipi d'ordi­na­li­tat recla­mat en la versió ori­gi­nal de l'Esta­tut de 2006, Cata­lu­nya no pot cor­re­gir aquest dese­qui­li­bri.

A Ale­ma­nya s'aplica el prin­cipi d'ordi­na­li­tat i el dèficit fis­cal de cada lan­der està limi­tat al 4% del PIB. El màxim permès als Estats Units és del 2,5% i al Canadà i Austràlia, del 2%. El cas català és excep­ci­o­nal.

L'any 2012, el con­se­ller d'Eco­no­mia, Andreu Mas-Colell, va pre­sen­tar les balan­ces actu­a­lit­za­des del 2006 al 2009. L'estudi cons­tata que el dèficit fis­cal català és de 16.003 mili­ons d'euros anu­als de mit­jana, segons el càlcul del flux de bene­fici. Aquesta xifra situa el dèficit fis­cal català en el 8,2% del PIB. L'any amb més pèrdua va ser el 2008 (17.200 mili­ons) i el de menys, el 2009 (15.203), gràcies a l'acord econòmic que el tri­par­tit va tan­car amb el govern de Madrid. La situ­ació es va man­te­nir, amb lleu­gers incre­ments i decre­ments, igual durant els anys següents.

El juliol de 2014, i després d'anys de dema­nar al govern espa­nyol que fes públi­ques les balan­ces fis­cals, el minis­tre d'Hisenda, Cristóbal Mon­toro, les va pre­sen­tar, mal­grat can­viar-los el nom pel de “comp­tes públics ter­ri­to­ri­a­lit­zats”. Les dades de l'Estat cor­ro­bo­ren que Cata­lu­nya, Madrid i les Illes Bale­ars són les comu­ni­tats amb més dèficit fis­cal. Amb tot, Hisenda con­si­dera que només cal fer “petits retocs als sal­dos fis­cals” perquè “tot fun­ci­ona bé”.

L'estudi l'ha ela­bo­rat Ángel de la Fuente, direc­tor de la Fun­dació d'Estu­dis d'Eco­no­mia Apli­cada. L'únic mètode apli­cat per obte­nir les xifres és el del flux del bene­fici, que cal­cula la diferència entre els impos­tos recap­tats en un ter­ri­tori i la des­pesa pública de què els ciu­ta­dans s'han bene­fi­ciat i que repar­teix per igual els cos­tos dels minis­te­ris entre tots els ciu­ta­dans de l'Estat. Tot i que la Gene­ra­li­tat va dema­nar que a més d'aquest mètode es fes ser­vir el del flux mone­tari, que comp­ta­bi­litza on s'ha fet cada des­pesa, l'Estat no va aten­dre la petició.

Segons els números de De la Fuente, el dèficit fis­cal català seria de només 8.500 mili­ons d'euros. Bo i així, el mateix eco­no­mista reco­neix que si l'Estat con­cedís el con­cert econòmic a Cata­lu­nya això li cos­ta­ria 16.000 mili­ons d'euros, que s'hau­rien de res­tar del finançament de la resta de comu­ni­tats. Jus­ta­ment la mateixa xifra que la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i en el seu con­junt la majo­ria d'eco­no­mis­tes cata­lans que han estu­diat aquesta qüestió atri­bu­ei­xen a l'ano­me­nat dèficit fis­cal.

Paraules prohibides

L'“Espanya ens roba” va ser motiu d'una dura disputa al Parlament de Catalunya que va portar la presidenta Núria de Gispert a prohibir l'ús de la paraula robar en seu parlamentària el 30 de novembre del 2011. De Gispert resolia així un enfrontament verbal entre Alfons López Tena, diputat de Solidaritat per la Independència, i Jordi Cañas, representant de Ciutadans. Quinze dies més tard, i arran de la posició de Tena de continuar fent servir el vocable en virtut de la llibertat d'expressió, la presidenta del Parlament rectificava i admetia que entre les seves funcions “no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se”.

Mecanismes de control

Al costat d'aquesta expressió que ha fet fortuna, “Espanya ens roba”, hi hauríem d'afegir “Espanya ens escanya”. De fet, per ser més precisos, hauríem de dir que Espanya administra l'escanyament. Des que el PP governa des de Madrid s'ha fet córrer la brama que els catalans no saben administrar-se i que, per aquest motiu, el govern espanyol ha de sortir al seu rescat. Forma part d'una estratègia recentralitzadora que redueix el marge de maniobra financera de la Generalitat. Per una banda no es negocia més finançament i per l'altra, des del 2012, a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA), se subministra una línia de crèdit a les comunitats autònomes. A la pràctica es crea una situació de monopoli: Catalunya no pot recórrer als mercats financers i depèn exclusivament dels diners que li subministra l'FLA a un 5,65% d'interès, uns diners que, al cap i a la fi, s'han recaptat a Catalunya. Pervers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia