Canals

La negativa de les Corts

1918. A partir del 10 de desembre del 1918, amb un ambient extremadament caldejat als carrers i a la premsa, les Corts espanyoles debaten, per primera vegada, sobre un projecte d'Estatut d'autonomia de Catalunya

Els líders espanyols
es pronunciaran majoritàriament contra les bases de
la Mancomunitat
“Yo creo que si España es
lo que ha dicho Maura y lo que significan los aplausos tributados
a su discurso, Cataluña tendrá necesidad de separarse
de España”
Julián Besteiro
Diputat del PSOE
11 de desembre del 1918

El 10 de desem­bre del 1918, l'endemà de la mani­fes­tació que ha omplert els car­rers de Madrid en con­tra del pro­jecte d'Esta­tut, el comte de Roma­no­nes pre­senta el seu nou govern al Congrés. El seu ante­ces­sor, Manuel García Pri­eto, no s'ha man­tin­gut ni un mes en el càrrec; i ell no arri­barà ni a mig any. La ines­ta­bi­li­tat política i la pressió als car­rers con­fi­gu­ren, doncs, l'esce­nari en què es pro­du­eix el debat par­la­men­tari. Després de la breu pre­sen­tació de Roma­no­nes, s'enceta el debat sobre “la petición de auto­nomía de Cataluña”. L'hemi­ci­cle és ple de gom a gom. L'endemà, les cròniques d'alguns dia­ris insi­nu­a­ran que “las gen­tes, pre­o­cu­pa­das por el plan­te­a­mi­ento que había de ini­ciar inme­di­a­ta­mente el señor Cambó, no prestó atención bas­tante a las pala­bras del pre­si­dente del Con­sejo”. L'interès, doncs, està molt més cen­trat en el debat auto­no­mista que no pas en el canvi de govern.

El pri­mer de pren­dre la paraula és Fran­cesc Cambó. El líder de la Lliga Regi­o­na­lista serà l'encar­re­gat de pre­sen­tar el pro­jecte de bases. Després de reconèixer l'opo­sició que ha des­per­tat el docu­ment, rei­vin­dica la impli­cació del seu par­tit en la gover­na­bi­li­tat de l'Estat com un aval per al pro­jecte i adver­teix que, si aquest és rebut­jat, seran “eli­mi­na­dos de la política gene­ral”. De fet, el líder de la Lliga repe­tirà en diver­ses oca­si­ons aquesta amenaça, dins i fora del Congrés; però, para­do­xal­ment, la seva for­mació es mos­trarà dis­po­sada a apun­ta­lar la monar­quia fins al dar­rer ins­tant. En tot cas, Cambó con­si­dera que el seu pas pel govern posa en evidència que l'auto­no­mia cata­lana i la “gran­deza de España” són per­fec­ta­ment com­pa­ti­bles; una teo­ria que, com veu­rem més enda­vant, cen­trarà els atacs dels seus adver­sa­ris.

Fran­cesc Cambó pun­tu­a­litza que les bases que es por­ten a debat no equi­va­len a un pro­jecte de llei, però demana un com­promís ferm. El líder de la Lliga entra de ple en el xoc de sobi­ra­nies i de sen­ti­ments: “Si en vues­tro espíritu puede coe­xis­tir el sen­ti­mi­ento de la patria española, la gran­deza, la uni­dad y el esplen­dor de España con la volun­tad de Cataluña de regir su pro­pia vida inte­rior, con ple­ni­tud de sobe­ranía, en las facul­ta­des que se le atri­buyen, el pro­blema está resu­elto”. L'ele­ment cen­tral del seu dis­curs (i, de fet, el de la resta d'inter­ven­ci­ons) serà la com­pa­ti­bi­li­tat entre la sobi­ra­nia que es reclama i el man­te­ni­ment de la sobi­ra­nia espa­nyola. Les bases pre­sen­ta­des per la Man­co­mu­ni­tat dis­se­nyen un model fede­ral i cons­ti­tu­ent, atès que es reclama una sobi­ra­nia “total, com­pleta, abso­luta” en els àmbits que es reser­ven al poder regi­o­nal. Cambó, a més, adver­teix de la neces­si­tat d'evi­tar les col·lisi­ons entre el poder regi­o­nal i l'esta­tal i acla­reix que no s'acon­ten­ta­ran amb una sim­ple des­cen­tra­lit­zació admi­nis­tra­tiva, tal com es mos­tren dis­po­sats a accep­tar la major part dels par­tits dinàstics.

El líder de la Lliga clou la seva inter­venció amb un adver­ti­ment, ben pre­mo­ni­tori: “Si no lle­ga­mos a la com­pe­ne­tración, el pro­blema es inso­lu­ble; pero pen­sad todos que a lo que no tene­mos derecho es a ir a una solución de hipo­cresía, a una solución con reser­vas men­ta­les, en la cual nos envi­le­ceríamos todos y jun­tos mere­ceríamos la repulsa del país.” L'endemà, bona part de les capçale­res de premsa des­ta­ca­ran que Fran­cesc Cambó ha estat, en la seva inter­venció, “con­ciso y con­tun­dente. No usó de eufe­mis­mos, llamó a las cosas por su nom­bre y no estuvo remiso en señalar peli­gros y ame­na­zas. Además, el líder de la Lliga planteó las cues­ti­o­nes huyendo de todo lo que pudi­era pro­vo­car des­bor­da­mi­en­tos de emo­ti­vi­dad, cla­mo­res sen­ti­men­ta­les y ges­tos aira­dos de pasi­o­nes heri­das”. El dipu­tat ja acu­mula, en aquells moments, un nota­ble bagatge par­la­men­tari i un remar­ca­ble pres­tigi polític, fins i tot entre els seus adver­sa­ris.

Un cop de porta rere l'altre

Després del dis­curs de Cambó, comen­cen a posi­ci­o­nar-se els por­ta­veus dels par­tits dinàstics. El pri­mer de fer-ho és Niceto Alcalá-Zamora, por­ta­veu dels libe­rals i, en certa forma, del govern Roma­no­nes. Alguns dels dia­ris que repro­dui­ran el seu dis­curs con­fes­sa­ran la difi­cul­tat per enten­dre “esas par­ra­fa­das del más elo­cu­ente de los ora­do­res par­la­men­ta­rios”. El líder libe­ral par­teix d'una visió pes­si­mista de les rei­vin­di­ca­ci­ons cata­la­nes: “El ejem­plo del mundo me dice que explosión de naci­o­na­lis­mos, don­de­qui­era que se mues­tran, es signo de des­ven­tura, señal de deca­den­cia y de muerte [...]. Veo, por el con­tra­rio, que en todos los países que viven y qui­e­ren vivir se afir­man estas ideas: uni­dad, anexión, asi­mi­lación, impe­ri­a­lismo.” Tot seguit, el dipu­tat andalús intenta demos­trar que les bases es cor­res­po­nen a un model fede­ral i no a una auto­no­mia con­ce­dida pel poder cen­tral i, a par­tir d'aquest supòsit, es dedica a reba­tre, una a una, les bases: remarca que la pos­si­bi­li­tat d'ampliar el ter­ri­tori genera “recelo en todas las regi­o­nes próximas a voso­tros” i con­vida els pro­po­nents a limi­tar-se a les qua­tre províncies cata­la­nes. També reclama que s'espe­ci­fi­quin les com­petències reser­va­des a l'Estat i es nega a accep­tar una “haci­enda naci­o­nal mer­mada”.

Alcalá-Zamora, que ha pre­ce­dit Cambó en el càrrec de minis­tre de Foment, tindrà una dedi­catòria espe­cial per al líder de la Lliga. I li etzi­barà una frase que ha pas­sat a la història. Con­cre­ta­ment, li dirà que no es pot ser “a la vez, Bolívar de Cataluña y Bis­marck de España”; una ocurrència que pretén retreure la pre­sumpta incom­pa­ti­bi­li­tat de gover­nar Espa­nya i, al mateix temps, recla­mar l'auto­no­mia de Cata­lu­nya. A les seves memòries, Cambó reco­nei­xerà que aque­lla frase ha estat “una esto­cada per­so­nal de gran efecte [...] que en el fons expres­sava una gran veri­tat”. El següent a inter­ve­nir és Gascón y Marín, en nom del Par­tit Libe­ral, la sisena força. Gascón, dipu­tat per Sara­gossa, retreu el “pan­ca­ta­la­nismo” del pro­jecte, en una clara referència a la pos­si­bi­li­tat d'agre­gar altres ter­ri­to­ris i s'oposa vis­ce­ral­ment al traspàs de les com­petències d'ense­nya­ment.

Però el dis­curs que aixeca més expec­tació és el d'Anto­nio Maura. Tot i que repre­senta la cin­quena força, la seva tra­jectòria política, amb la pre­sidència del Con­sell de Minis­tres en diver­ses oca­si­ons (la dar­rera, fins al 9 de novem­bre pas­sat) fa que la seva inter­venció sigui espe­ci­al­ment relle­vant. I, de fet, serà la que acce­le­rarà el desen­llaç del debat. El dipu­tat con­ser­va­dor intenta diluir la rei­vin­di­cació de l'auto­no­mia regi­o­nal en la de la muni­ci­pal i remarca que el retard en els pro­jec­tes de reforma muni­ci­pal han pro­vo­cat que “Cataluña haya tomado la delan­tera en la petición”. Maura res­se­gueix els orígens de la nació espa­nyola i remarca que “es peli­groso vol­ver la espalda a esta rea­li­dad jugando con el con­cepto ‘fede­ración', por­que don­de­qui­era que apa­rece el con­cepto ‘fede­ración', detrás está la idea de que, disu­elto el vínculo fede­ral, las par­tes de España serían inde­pen­di­en­tes, que es lo que pasa en las fede­ra­ci­o­nes”.

Però la part més interes­sant del dis­curs de Maura és quan entra de ple en l'essència i el con­tin­gut del pro­jecte. En el pri­mer cas, qüesti­ona tant la sobi­ra­nia com la bila­te­ra­li­tat que es des­pre­nen del docu­ment de bases de la Man­co­mu­ni­tat: “Eso supone no sólo la pari­dad, no sólo la igual­dad, no sólo la iden­ti­dad de la auto­nomía regi­o­nal y del poder del Estado, sino la dero­gación del poder del Estado”. I, tot seguit, rebutja les com­petències que es recla­men en el docu­ment de bases. Final­ment, desen­terra l'eterna con­tra­po­sició entre auto­no­mia muni­ci­pal i regi­o­nal, tot decan­tant-se per la pri­mera: “El Muni­ci­pio tiene, no tanto derecho, sino un derecho más noto­rio e incon­tes­ta­ble que la región a su auto­nomía, y la nación nece­sita de la auto­nomía muni­ci­pal muchísimo más, y muchísimo antes que de la auto­nomía regi­o­nal.”

El líder con­ser­va­dor, que ha estat inter­rom­put cons­tant­ment amb aplau­di­ments, acaba la seva inter­venció amb un símil recur­rent: “No tiene su Señoría opción, ni la tendrá nunca ni la tiene nadie, por­que no se elige la madre, ni se eli­gen los her­ma­nos, ni la casa paterna, ni la patria en que se nace.” Ja sigui per aquesta ocurrència o per la resta del dis­curs, el líder con­ser­va­dor pro­voca “gran­des, pro­lon­ga­dos y repe­ti­dos aplau­sos y acla­ma­ci­o­nes” que arri­ben des de tots els racons de l'hemi­ci­cle. Allò que no recull l'acta de la sessió, però, és que després d'aban­do­nar el saló de ses­si­ons, es repro­du­ei­xen les feli­ci­ta­ci­ons i els crits de “¡viva España!”. Allà mateix, un exmi­nis­tre con­ser­va­dor sen­ten­cia que “es España la que habló esta tarde por boca de Maura”. Aquest era, pre­ci­sa­ment, el pro­blema. El líder del PSOE, Julian Bes­teiro, des­criurà ober­ta­ment el dilema que hi ha al damunt de la taula: “Yo creo que si España es lo que ha dicho Maura y lo que sig­ni­fi­can los aplau­sos tri­bu­ta­dos a su dis­curso, Cataluña tendrá nece­si­dad de sepa­rarse de España.” Unes parau­les pro­nun­ci­a­des gai­rebé cent anys enrere i que pre­nen, en el con­text actual, una evi­dent vigència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.