Santiago Sobrequés Vidal

Va ser un dels personatges destacats en la vida política, intel·lectual i social de la Girona tardofranquista i una figura de referència per als historiadors de les generacions posteriors

Aquest gran espe­ci­a­lista en història medi­e­val cata­lana va néixer a l'actual car­rer de Santa Clara (car­rer de Sant Fran­cesc a començaments del segle XX), a la casa que avui porta el número 9. Fill d'un pro­fes­sor de música i una pro­fes­sora de geo­gra­fia, el seu destí sem­blava clara­ment mar­cat cap al cos­tat de la peda­go­gia. A banda de tre­ba­llar tots dos a l'Escola Nor­mal de Magis­teri, els seus pares eren pro­pi­e­ta­ris d'una cone­guda botiga d'objec­tes musi­cals.

Sobrequés va fer l'ense­nya­ment pri­mari a l'escola naci­o­nal i el bat­xi­lle­rat a l'ins­ti­tut de Girona. D'aquests anys, entre 1921 i 1927, data la seva amis­tat amb Vicens Vives, un any i mig més gran que ell.

Es va lli­cen­ciar en dret i història a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i es va doc­to­rar a Madrid el 1950 amb una tesi sobre el car­de­nal Joan Mar­ga­rit i Pau diri­gida pel seu pro­fes­sor i amic Jaume Vicens Vives.

Va ser catedràtic d'història de l'ins­ti­tut de Girona durant vint-i-set cur­sos con­se­cu­tius i a par­tir del 1969 va exer­cir com a pro­fes­sor d'història a la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona. Al llarg de la seva vida pro­fes­si­o­nal va com­pa­gi­nar la docència amb el tre­ball d'inves­ti­gació, i es va con­ver­tir en un dels millors espe­ci­a­lis­tes d'història medi­e­val cata­lana. Va reconèixer el magis­teri d'Anto­nio de la Torre, antic pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. D'ell va apren­dre el mètode històric basat en la importància dels docu­ments. Era un pas més cap a la his­to­ri­o­gra­fia científica, dei­xant de banda l'espe­cu­lació. «Sense docu­ments no hi ha història», afir­mava sovint.

Entre les seves obres més des­ta­ca­des hi figu­ren, His­pa­nia (1946), Els barons de Cata­lu­nya (1957) Els grans com­tes de Bar­ce­lona (1961), El setge de la Força de Girona el 1462 (1962) La Guerra Civil cata­lana del segle XV (1973) i la tesi doc­to­ral Joan Mar­ga­rit i Pau. La tràgica fi de l'edat mit­jana a Cata­lu­nya, publi­cada el 2006.

Va ser un dels fun­da­dors de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Giro­nins el 1946. El 1957 va entrar a la Real Aca­de­mia de la His­to­ria de Madrid i el 1962 a l'Acadèmia de Bones Lle­tres de Bar­ce­lona. Després del silenci obli­gat de la post­guerra, a la dècada dels sei­xanta col·labora en publi­ca­ci­ons com ara les revis­tes Presència o Des­tino.

El 1969, amb la cre­ació del Col·legi Uni­ver­si­tari de Girona, el van con­trac­tar com a pro­fes­sor d'història medi­e­val. El 1973, l'any de la seva mort, va entrar a for­mat part de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans.

Santiago Sobrequés Vidal
Època:
Girona, 1911 - 1973
Activitat:
Historiador i catedràtic
«En aquesta casa hi nasqué Santiago Sobrequés i Vidal (1911-1973), historiador»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.