Girona Futbol Club

Un grup de ciutadans entusiastes va impulsar, el 1930 des del cafè Norat de la Rambla, la creació del Girona Futbol Club, que en els seus anys d'història ha viscut alts i baixos esportius i econòmics

El cafè Norat, en plena Ram­bla, va ser l'esce­nari el 1930 del nai­xe­ment del Girona Fut­bol Club, impul­sat per un grup de giro­nins amants del fut­bol que amb el seu entu­si­asme va con­tri­buir a superar el buit que havia dei­xat la Unió Espor­tiva Girona, una enti­tat que havia des­a­pa­re­gut per pro­ble­mes econòmics. Només uns dies després, l'Ajun­ta­ment ja auto­rit­zava el nou club a fer ser­vir l'escut de la ciu­tat en els seus dis­tin­tius. Però l'èxit més impor­tant va ser acon­se­guir l'objec­tiu que s'havien mar­cat els impul­sors del club: pujar de cate­go­ria, es a dir, a segona pre­fe­rent. A par­tir d'aquí, res no impe­dia somiar que l'equip podria pujar a pri­mera divisió cata­lana. Després d'unes tem­po­ra­des amb alts i bai­xos, l'opor­tu­ni­tat es va pre­sen­tar la tem­po­rada 1935/1936. La tem­po­rada havia començat amb el traspàs de Domènec Bal­ma­nya i el por­ter Iborra al Barça a canvi de 15.000 pes­se­tes, la cessió de dos juga­dors i el com­promís del club blau­grana de jugar un par­tit amistós per Tots Sants. El Girona va que­dar campió del seu grup i va jugar la fase de pro­moció de pri­mera divisió amb un fracàs abso­lut, ja que va que­dar empa­tat amb el Jerez.

La Guerra Civil va estron­car total­ment la dinàmica fut­bolística i també va afec­tar el camp de Vista Ale­gre, que pri­mer va rebre l'impacte de les bom­bes i després, amb l'ocu­pació, es va omplir de cot­xes en ser decla­rat «campo de recu­pe­ración de automóbiles», com explica Jaume Cur­bet i Boj en el lli­bre en motiu dels 75 anys del club. La nor­ma­li­tat es va començar a recu­pe­rar a par­tir de la tem­po­rada 1939/1940: l'equip va alter­nar la segona amb la ter­cera divisió fins que l'any 1959 va bai­xar a ter­cera i s'hi va que­dar fins al 1977. Abans d'aquest any, però, havia dei­xat el camp de Vista Ale­gre que s'havia fet ser­vir durant 50 anys per estre­nar el 1970 l'estadi de Mon­ti­livi: el 14 d'agost es va inau­gu­rar l'estadi amb un par­tit con­tra el Barça i davant 25.000 per­so­nes, que van pagar entre 150 i 300 pes­se­tes. Els dos dies següents es va cele­brar la pri­mera edició del tro­feu Costa Brava. Pre­ci­sa­ment el Barça va tor­nar a ser el pro­ta­go­nista de la cele­bració del 50è ani­ver­sari del club el 1980.

Però els anys poste­ri­ors van ser difícils, prin­ci­pal­ment en l'àmbit econòmic. En l'espor­tiu es va superar, amb alts i bai­xos, el des­cens a regi­o­nal pre­fe­rent i es van millo­rar posi­ci­ons fins vore­jar la segona A. A mit­jan dels anys noranta del segle XX es va tocar fons i la pri­o­ri­tat era arre­glar la situ­ació econòmica. Sem­bla que el canvi de segle va por­tar sort, ja que no només es va acon­se­guir una esta­bi­li­tat econòmica, sinó també pujar a la segona divisió A el juny del 2008, enmig de l'ale­gria de 9.000 afi­ci­o­nats.

Girona Futbol Club
Època:
Neix el 23 (o 25) de juliol de 1930.
Adreça:
Cafè Norat, a la Rambla.
«El 23 de juliol de l'any 1930, al Cafè Can Norat de la Rambla, va néixer el Girona Futbol Club.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.